Loading...

Malé Alpy na Šumavě, jen 3 hodiny autem od Prahy

Tipy a novinky

Lyžování srovnatelné s menšími alpskými středisky, jen 3 hodiny autem od Prahy? Vítejte ve Skiareálu Hochficht na rakouské straně Šumavy nedaleko Lipna. Skvělé upravené sjezdovky dlouhé až 3,4 km, stabilní sněhové podmínky, česky hovořící personál a hodnotné slevy pro rodiny s dětmi. To je jen základní výčet předností Hochfichtu, na jehož svahy se rok o roku vypravuje stále více českých lyžařů.

Na Hochfichtu na začátku listopadu napadly první centimetry a sněžná děla začala vyrábět technický sníh. Zahájení lyžařské sezóny je naplánováno na pátek 2. prosince, a proto si pojďme blíže představit toto lyžařské středisko, které leží hned za hranicemi.

Jediná "lyžařská houpačka" na českých horách

O Skiareálu Hochficht můžeme bez nadsázky hovořit, že leží na českých horách. Dva z jeho tří vrcholů (Smrčina – německy Hochficht 1 338 m.n.m. a Hraničník – Reischelberg 1 281 m.n.m.) protíná česko-rakouská hranice, pouze třetí vrchol Zwieselberg (1 163 m.n.m.) leží celý v Rakousku. Zatímco na českých svazích se rozprostírá Národní park Šumava, na těch rakouských se už od 60. let minulého století pravidelně lyžuje. A jak!

Všech 21 km sjezdovek, které se rozprostírají na třech kopcích, jsou vzájemně propojeny 4sedačkovými lanovkami, vleky a pojízdnými pásy, aniž byste se museli zouvat z lyží. To činí z Hochfichtu v zahraniční tolik populární "lyžařskou houpačku".

Největší rakouský skiareál mimo Alpy

Hochficht je největším rakouským střediskem mimo Alpy. Se svými 21 km sjezdovek a 78 km upravovaných běžeckých stop je velikostně srovnatelný s menšími alpskými středisky. Najdete zde bezpečné až 80 m široké rodinné tratě vč. nejdelší 3,4 km dlouhé modré sjezdovky Stierwiese, závodní FIS sjezdovky s převýšením až 400 m či neupravovaný přírodní svah pro freeride a jízdu v boulích.

Dále pak funpark, fun slope s klopenými zatáčkami a tunelem a pro děti zábavné dráhy s obřími vlnami na okrajích rodinných sjezdovek. Když fouká, děti se schovají do 187 m dlouhého zastřešeného pojízdného pásu vedle svahu pro začátečníky.

Sněhová jistota č.1 na Šumavě

Jestli máme jmenovat jednu z největších předností Hochfichtu, pak je to sněhová jistota. Příznivá nadmořská výška až 1 338 m, západní srážkově bohatá strana Šumavy a hlavně 100 výkonných sněžných děl pokrývající všechny sjezdovky zajišťují stabilní sněhové podmínky i během oblev, kdy níže položená střediska musejí zavírat sjezdovky či dokonce přerušovat provoz.

Mimochodem, největší investice Hochfichtu před letošní sezónou opět směřovala do posílení výkonu zasněžovacího systému, který nyní může spustit všech 100 sněžných děl najednou!

Sledujte živě aktuální podmínky na Hochfichtu pomocí webových kamer.

Moderní zázemí pro rodiny s dětmi

Jen kousek od parkoviště (je zdarma) se nachází prosklená futuristicky vyhlížející budova Skiarena Hochficht, která ve svých útrobách ukrývá pokladny, lyžařskou školu, půjčovnu Intersport či dětský koutek. Přímo vedle Skiareny zvládají malé děti v dětském výukovém Fichtl Kids Parku zábavným stylem výuky první obloučky, zatímco rodiče popíjejí ve vyhřátém gauči voňavý svařák a nenápadně pozorují své ratolesti.

Děti do 10 let lyžují za 3 €/den a mládež do 19 let za dětské ceny

Lyžování není levný koníček a pro rodiny dvojnásob. Toho jsou si na Hochfichtu plně vědomi a rodinám s dětmi nabízejí na české poměry až nevídané rodinné slevy.

Všechny děti do 10 let (r.n. 2007 a mladší) v doprovodu alespoň jednoho lyžujícího rodiče zaplatí pouze 3 € na den. A mládež do 19 let (r.n. 1998 a mladší) lyžuje za dětské ceny!

Nejvyšší slevu na 1 denní skipas ve výši 3 € pak získáte po předložení oblíbeného česko-rakouského turistického průvodce Grenzgenial, kterého pořídíte v informačních centrech či hotelových recepcích okolo lipenského jezera. Více info o průvodci zobrazíte ZDE.

Ubytování v Čechách, lyžování v Rakousku za české ceny

Zdá se vám to šílené? Pro stále více českých rodin oblíbený model zimní dovolené na Hochfichtu. Jelikož skiareál Hochficht leží hned na hranicích, funguje zde skvělá spolupráce s desítkami hotelů a penzionů na české straně okolo lipenského jezera.

Společně nabízí cenově příznivé pobytové balíčky s velmi zvýhodněným skipasem, který obdržíte do ruky přímo na recepci a z parkoviště tak jdete rovnou na svah. Pobytový balíček obsahuje v ceně skipas s nejvyšší možnou slevou, která platí celou zimní sezónu včetně vánočních i Jarních prázdnin!

Aktuální nabídku pobytů se zvýhodněný skipasem zobrazíte ZDE.

Také u vícedenních balíčkových skipasů platí rodinná sleva (děti do 10 let lyžují za 3 € den a mládež do 19 let za české ceny), díky které během zimní dovolené na Hochfichtu ušetříte stokoruny i více.

Zajímá vás více informací o Hochfichtu? Klikněte na www.hochficht.at a veškeré informace se dozvíte v českém jazyce.

Poslední aktualizace: 8.11.2016
Malé Alpy na Šumavě, jen 3 hodiny autem od Prahy na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu