Loading...

Na sněžnicích kolem Trutnova

Tipy a novinky

Usnadnění pohybu zasněženou přírodou, pohybová jednoduchost při chůzi a také zmodernizované typy – to vše přispívá ke zvýšenému zájmu o aktivní pohyb na sněžnicích. Sněžnice jako dopravní prostředek lze využít nejen v našich horách, ale všude tam, kde je dostatek sněhové pokrývky. Trutnov a jeho blízké okolí nabízí spoustu kouzelných míst a tras, které jsou stvořeny pro pohyb zasněženou krajinou právě na sněžnicích.

Chůze se sněžnicemi určená pro pohyb zasněženou krajinou, především v oblasti Sibiře a Skandinávie, je spjata s dlouhou historií. Lidská potřeba ulehčit a urychlit chůzi po sněhové pokrývce zůstává a s ní i sněžnice jako dosud nepřekonané řešení. Daný tradiční způsob individuální Dopravy se stále rozšiřuje.

Pro koho jsou sněžnice určené?
Bez váhání pro všechny věkové kategorie – synchronizace pohybu je nenáročná, zvládne ji opravdu každý. Opravdové nadšení z nich čeká na každého, kdo miluje spojení přírody, hlubokého sněhu a pohybu. Nezáleží na tom, zda jste na horách, nebo v nížinách, záleží na množství sněhové pokrývky. Vydejte se na procházku, túru nebo vícedenní přechod i v zimě. Na sněžnicích se dostanete kamkoli. Sněžnice lze využít i ve freeridingu (lyžování a snowboarding ve volném terénu). Sportovcům pomáhají při výšlapu na hřebeny hor, aby si ti pak užili následný sjezd dolů.

Typy sněžnic
· Bambus dřevo a kůže jsou původní přírodní materiály, které se používaly a stále používají k výrobě tradičních sněžnic. Dnes jsou dostupné i plastové sněžnice či sněžnice s kovovým rámem.
· Modernizací prošel i systém upevnění bot ke sněžnicím. Tradiční je pevné upevnění boty, které je fyzicky náročnější. Moderním pojetím je upevnění s volnou patou – usnadňuje sunutí nohou přímo po sněhu bez jejich výrazného zvedání, proto je fyzickyméně náročné.
· Sněžnice typu Medvědí stopa nebo Bobří ocas? Do hlubokého prachového sněhu jsou vhodnější širší typy sněžnic, které mají tvar medvědí stopy. Typ Bobří ocas je užší, je určen pro rychlejší pohyb a skluz.

Jaká místa nabízí sněžnicím Trutnov?
Městský lesopark neboli tzv. Paradráha
Nepatříte k dobyvatelům horských hřebenů? Raději se proháníte po zasněžených pláních, lesních cestičkách s pozvolným terénem? Pak je trutnovská Paradráha to pravé pro vás. Lesopark se nachází 2 minuty chůze od samotného centra Trutnova a nabízí nejen sportovní či rekreační využití, ale také zajímavosti z historie města. Proč je právě Paradráha ideální pro výlety na sněžnicích? V samotném lesoparku je několik kilometrů profesionálně upravovaných běžeckých tratí, ale také nedotknutelných, neprošlapaných lesních pěšinek, po kterých se můžete bezstarostně vydat. Nebojte se, že se ztratíte! Celá Paradráha je lemovaná rozlehlými pláněmi a loukami, po kterých se můžete rozběhnout všemi směry. Chcete-li svůj den zpestřit historickými zajímavosti, vydejte se po naučné stezce prusko-rakouské války z roku 1866.

Z Dvoraček na Zámecký vrch
Tento okruh bývá částečně upravován, proto je dobré se před túrou informovat o aktuálním stavu tratí na stránkách běžeckého oddílu Olfin Car – Vella Trutnov na www.olfincar-vella.cz. Výchozím bodem je trutnovská část Nové Dvory neboli Dvoračky. Ještě před túrou se můžete posilnit v příjemné restauraci Dvoračka. Odtud vyrážíte směr Vébrovka, k hlavnímu bodu tohoto výletu, na Zámecký vrch. Chata Vébrovka opět poskytuje možnost občerstvení. Pak vás čeká pozvolné stoupání s občasným klesáním až na Zámecký vrh. Odtud už jen klesáte kolem penzionu U Pěti buků zpátky na Dvoračky. Penzion U Pěti buků s výhledem na Zelenou louku (část Trutnova) vás donutí se zastavit a chvilku, jak se říká, pobejt.

Objevujte krásy Krkonoš
Pro ty, kteří se nespokojí s výlety po pláních a lesních pěšinkách, máme typ na túru do méně navštěvovaných zákoutí Krkonoš. Jak bylo zmíněno v úvodu, ideální túra na sněžnicích je po neupravovaných zasněžených cestách. Krkonoše jsou součástí Krkonošského národního parku, z tohoto důvodu, v rámci ochrany přírody, se můžete pohybovat jen po vyznačených lesních cestách, které jsou víceméně upravované pro běžkaře. Od loňského roku jsou otevřeny nové skialpinistické trasy, po kterých se můžete pohybovat i na sněžnicích. Berte však na vědomí, že na trasách se můžete setkat s velmi rizikovými partiemi, a tedy fakt, že na sněžnicích se nedá sjíždět a pohybovat jako na lyžích. Proto si k naplánované trase připočtěte i určitou časovou rezervu. Nezapomeňte si pečlivě prostudovat základní zásady skialpinistů a zásady pohybu a chování v horách. Chcete-li vyzkoušet trochu dobrodružství, vydejte se po stopách skialpinistů. Nově otevřené trasy naleznete na www.krnap.cz.

Vyzkoušejte náš typ – hřeben Rýchor
Trasa je vhodná jak pro začátečníky, tak pokročilé. Celý výlet lze zvládnout za 4 hodiny. Z centra Trutnova se za pouhých 15-20 minut dopravíte do Svobody nad Úpou, kde se obujete do sněžnic a můžete stoupat vzhůru. Trutnovská Doprava nabízí přímé a rychlé spojení s horami. Využít můžete skibus, který je určen právě pro lyžaře a turisty směřující do Krkonoš a zhruba každé dvě hodiny vyjíždí z autobusového nádraží směr Pec pod Sněžkou, se zastávkou právě ve Svobodě nad Úpou. Další možností je využít malý vláček, kterým se svezete až na konečnou stanici do Svobody nad Úpou. Ze svobodského nádraží se vydáte po žluté turistické značce směr Rýchory / Rýchorská bouda. Asi po 400 metrech můžete nazout své „nářadí“ a pozvolným kopcem šlapat k našemu vrcholu Rýchor, a to na Rýchorskou boudu. První výstup Na Kraví horu vás odmění výhledem na Sněžku a přilehlé kopce. Tato panoramata nelze přehlédnout a ujistí vás, že jdete správným směrem. Před sebou máte krátkou rovinku s poslední šancí si odpočinout, potom se připravte na stoupání kolem lovecké chaty Pašovky až na Rýchorský hřeben. Rýchorská bouda nabízí občerstvení nebo školu ochrany přírody KRNAPu. Následně máte několik možností: pozvolné klesání zpátky do Svobody nad Úpou, nebo pokračovat po hřebeni se závěrečným klesáním do Albeřického údolí či Žacléře. Odtud opět můžete využít skibus, který vás zaveze zpátky do Trutnova. Pochopitelně lze trasu absolvovat také opačným směrem, a to z Žacléře na Rýchory, se sjezdem do Svobody nad Úpou.

Nejatraktivnější turistické cíle:
· Památník generála Gablenze v trutnovském lesoparku
· Rýchorský hřeben
· Luční bouda
· Hnědý vrch v Peci pod Sněžkou

Před výletem nepodceňte…!
· Správné naplánování trasy
· Vhodnou skladbu oblečení
· Počasí
· Zásady bezpečného chování v horách
· Vaší aktuální fyzickou a psychickou zdatnost

Jak se obléci?
· První vrstva: kvalitní funkční termoprádlo
· Druhá vrstva: nejlépe windstopperová bunda nebo vesta, na spodní část těla funkční třívrstvé kalhoty
· Třetí vrstva: lehká větru a vodě odolná bunda
· Na hlavu: čelenka, čepice či dnes oblíbený takzvaný buff (multifunkční šátek)
· Na ruce: komfortní lehce zateplené rukavice určené pro běžecké lyžování

Do batohu doporučujeme přibalit: teplé rukavice, další teplejší například péřovou vrstvu (vestu nebo bundu) a dostatečné množství tekutin.

Poslední aktualizace: 19.2.2013
Na sněžnicích kolem Trutnova na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu