Loading...

Na výpravách za Jetíkem nesmíte chybět

Tipy a novinky

Jak jste se už možná dočetli, doslechli nebo doklikali, Jetík, maskot velké poznávací hry, kterou pro děti a jejich dospělé průvodce připravila Horská služba s agenturou pro rozvoj cestovního ruchu CzechTourism, se v českých horách dobře zabydlil. Rychle přibývá i účastníků hry, kteří se vydávají v jeho stopách.

Nevíte, o čem je řeč? Připravili jsme vám stručný návod jak dětem zařídit dobrodružné léto v tuzemských horách a sobě nezapomenutelné chvíle s ratolestmi, které na túře nereptají, ale šlapou jako hodinky.

  1. Nejprve navštivte Jetíkův web www.jetik.info a seznamte své děti s Jetíkovým příběhem. Historku o stěhování sněžného mužíka z Himálaje do Čech (a co všechno přineslo) doporučujeme přečíst místo pohádky na dobrou noc při otevřeném okně, v tlustém svetru a s polní lahví v ruce.
  2. Když děti usnou, seznamte se s pravidly hry, stáhněte si a vytiskněte Jetíkův pas (pro každého stopaře jeden) a ráno jim ho naservírujte (s tatrankou a čajem) k snídani. Pak jim vysvětlete pravidla. Jsou velmi jednoduchá. Od Šumavy k Beskydům je přichystáno více než 150 razítkovacích míst. Otisky Jetíkových razítek se sbírají do Jetíkova pasu. Až jich bude v pase 7, můžete si na tzv. sběrném místě vyzvednout zelený Jetíkův odznak. Se 14 razítky získáte oranžový odznak a s 21 razítky prestižní červený odznak. S 21 razítky (ze 3 různých horských oblastí) navíc můžete vstoupit do slosování o prima jetíkovské ceny.
  3. Seznam razítkovacích i sběrných míst najdete na Jetíkově webu. Zatím jich je popsáno kolem padesáti, postupně však přibývají další.
  4. Abyste si nelámali hlavu s plánováním výletů a mohli za Jetíkem vyrazit co nejdříve, můžete se inspirovat několika tipy na výlety. Vedle potřebných informací o trase, dopravě či stravování u nich najdete i výčet razítkovacích míst na trase či v okolí. Výlety můžete vybírat podle náročnosti s ohledem na zdatnost vašich dětí nebo vaši chuť potýkat se s důsledky hercynského vrásnění.
  5. Nebude od věci, když s dětmi proberete také pravidla zodpovědného chování v horské přírodě. Na webu najdete přehled důležitých rad a zkušeností přizpůsobený dětskému čtenáři či posluchači.

Jetíkův web se postupně plní novými informacemi, tak buďte při tom. Jetíka najdete i na Facebooku. Především ho ale hledejte venku, v horách. Těší se na úspěšné sběratele razítek, hrdé nositele odznaků i výherce zajímavých dárků.

Poslední aktualizace: 31.5.2013
Na výpravách za Jetíkem nesmíte chybět na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu