Loading...

Nadace OKD ocenila nejlepší neziskové projekty i aktivity médií

Tipy a novinky

Osobností roku se stal patron pěstounských rodin Bruno Heider

Nadace OKD dnes v kompresorovně Hornického muzea ocenila nejlepší neziskové projekty. Největší uznání získala pomoc rodinám s neslyšícími dětmi, netradiční akce podporující učňovské školství, výstavba domova pro seniory s Alzheimerovou chorobou nebo projekt základní školy mapující ovzduší a černé skládky. Ceny pro média si odnesli zástupci Deníku a časopisu pro hendikepované Můžeš. Osobností roku se stal Bruno Heider, který v čele sdružení Filadelfie – Přístav Oldřichovice pomáhá pěstounským rodinám. Poprvé nadace ocenila také Srdcaře roku – zaměstnance OKD, který ve svém volném čase pomáhá potřebným. Sošku za vítězství v této kategorii získal Jan Michalčík z Dolu ČSM, který je zároveň vedoucím skautského oddílu.

Nadace OKD se stala za necelých pět let svého působení lídrem neziskového sektoru na severu Moravy a druhou největší firemní nadací v České republice. „Peníze od OKD a dalších dárců se mění v dobré skutky díky neziskovým organizacím, které v našem regionu i v celé republice působí. Pracují v nich lidé, kteří často za minimální odměnu nebo zdarma dělají radost svému okolí a především pomáhají těm, kteří tolik štěstí nemají a musí se spolehnout na pomoc ostatních,“ vysvětlila smysl udílení cen předsedkyně správní rady Nadace OKD Petra Mašínová.

O vítězích v jednotlivých kategoriích rozhodovala svými hlasy veřejnost. V programu Pro zdraví získalo první místo ostravské Středisko rané péče, které podporuje rodiny vychovávající dítě se sluchovým postižením. Vítězem programu Pro radost se stalo Kulturní zařízení Ostrava-Jih a jeho projekt Řemeslo má zlaté dno, který netradičním způsobem přiblížil školákům učňovské obory z nabídky ostravských středních škol. V programu Pro budoucnost si odnesli cenu zástupci havířovské Základní školy Karolíny Světlé, kteří díky nadačnímu grantu připravili pro žáky netradiční vyučovací hodiny v přírodě, jejichž obsahem bylo měření kvality ovzduší a odhalování černých skládek. V programu Pro Evropu, jež pomáhá neziskovým organizacím s financováním příprav projektů usilujících o dotaci od Evropské unie, dali lidé nejvíce hlasů Diakonii České církve evangelické, která ve svém domově pro seniory v Myslibořicích chystá zvýšení kapacity pro lidi Alzheimerovou chorobou.

Specialitou Nadace OKD je oceňování médií, která pomáhají s propagací aktivit neziskových organizací a věnují se tématu společenské odpovědnosti firem. V kategorii Mediální čin roku získal hlavní cenu Deník, který této oblasti věnuje ze všech tištěných médií největší prostor. Cenu za Pozitivní zprávu roku získal Jindřich Štěpánek z týdeníku Můžeš za rozsáhlý materiál mapující kvalitu i ceny vozíků pro hendikepované.

Osobností roku se podle výroku nezávislé komise stal Bruno Heider, který se v čele sdružení Filadelfie – Přístav Oldřichovice věnuje pěstounským rodinám. Filadelfie postavila na Třinecku pět rodinných domů, v nichž našlo své nové rodiče na 30 dětí z dětských domovů.

Novinkou letošního ročníku bylo vyhlášení Srdcaře roku. Nadace OKD letos poprvé vyhlásila projekt Srdcovka, do kterého se zapojilo 40 zaměstnanců OKD a dalších dárcovských firem nadace, kteří ve svém volném čase působí v neziskových organizacích. Hlavní cenu v této kategorii získal zaměstnanec Dolu ČSM Jan Michalčík. Před 20 lety stál u znovuobnovení Junáka na Karvinsku a dodnes vede v Horní Suché skautský oddíl Toulavej.

Přehled oceněných projektů
Program Pro zdraví
Organizace: Středisko rané péče SPRP Ostrava
Projekt: Dítě patří domů

Program Pro radost
Organizace: Kulturní zařízení Ostrava-Jih
Projekt: Řemeslo má zlaté dno

Program Pro budoucnost
Organizace: Základní škola Karolíny Světlé, Havířov
Projekt: Monitoring ovzduší, vod a černých skládek

Program Pro Evropu
Organizace: Diakonie ČCE – středisko Myslibořice
Projekt: Rozšíření domova pro klienty s Alzheimerovou chorobou

Mediální čin roku
Cenu získal: Deník
Čin: Ze všech celostátních deníků letos podle agentury Newton věnoval největší prostor neziskovému sektoru

Pozitivní zpráva roku
Cenu získala: Jindřich Štěpánek, Můžeš
Zpráva: První test vozíků v Česku: Nejdražší není nejlepší

Srdcař roku
Cenu získal: Jan Michalčík, Důl ČSM a skautský oddíl Toulavej
Projekt: Táborové tee-pee

Osobnost roku
Cenu získal: Bruno Heider

*****

Základní informace o Nadaci OKD
Nadace OKD vznikla v roce 2008, od té doby podpořila 1400 neziskových projektů celkovou částkou 240 milionů korun. Zařadila se tím mezi největší nadace v České republice, přičemž významnou část financí (kolem 80 procent) rozděluje mezi kvalitní severomoravské projekty.

Ve svých čtyřech programech se zaměřuje na podporu zdravotních a sociálních projektů, rozvoj vzdělávacích a volnočasových aktivit, zlepšování životního prostředí a péči o hornické či regionální tradice.

Zřizovatelem a hlavním dárcem nadace je těžební společnost OKD. Mezi další dárce a partnery patří například společnosti New World Resources, OKK Koksovny a GreenGas i firmy ze skupin AWT a RPG RE.

Více informací a přehled všech finalistů na www.nadaceokd.cz/ceny


Poslední aktualizace: 23.11.2012
Nadace OKD ocenila nejlepší neziskové projekty i aktivity médií na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu