Loading...

Naokolo Hostětína s dobrou náladou i ptačím zpěvem

Tipy a novinky

Netradiční sobotní odpoledne, kdy budete zkoumat záhadu Kočičího hrádku, slasti a strasti životů našich pradědečků a procházet se magickou krajinou Bílých Karpat, pro vás připravilo Centrum Veronica Hostětín. V sobotu 25. dubna se uskuteční v Hostětíně letošní slavnostní otevření stezky „Naokolo Hostětína.“

Na nevšední vycházce po okolní krajině Vám průvodce:
• ukáže sochy v přírodě,
• dá ochutnat místní mošty,
• připraví hudební překvapení,
• řekne strašidelnou pověst o Kočičím hrádku,
• vysvětlí, kdo to byli miškáři a jak se tu sváželo dřevo...
• ...a z jednoho kopce, pokud bude hezky, ukáže Velehrad a Hostýn

Stezka provází působivou místní krajinou i tím, jak kdysi vypadal zdejší život. Ať již při práci či oslavách. Každé místo má své historické názvy a pověsti, které si už dnes málokdo pamatuje.

Deset artefaktů podél stezky vytvořil známý brněnský umělec Rostislav Pospíšil s blízkým vztahem k Hostětínu.

Když jsem poprvé uvažoval o podobě objektů na trase Naokolo Hostětína, měl jsem v hlavě Bílé Karpaty. Alespoň takové, jaké je znám já. Veliké, ale přitom jaksi přehledné. Mohutné, ale přijatelně a s lidskými rozměry. Někdy podmračené, ale nikdy nepřátelské. Krásné, ale ne prvoplánově falešné a kýčovité. Plné dřeva, kamení a trochu i lidí,“ říká Rostislav Pospíšil, který se akce také osobně zúčastní.

Trasa nás zavede až k pramenu Kolelače, potoka protékajícího Hostětínem, k výhledu na Šanov nebo Pitín a k tajemnému Kočičímu hrádku. Během putování po stezce se návštěvníci setkají například se Sovou a Strážcem, některými z dřevěných soch, které lemují okolí Hostětína.

Zahájení akce proběhne ve 13 hodin u Zvoničky za Obecním úřadem - jak jinak než slavnostním přípitkem vyhlášeným hostětínským biomoštem.

Středně náročná trasa stezky je dlouhá 6,5 kilometru. Více informací najdete na http://hostetin.veronica.cz/naokolo-hostetina-otevirani-naucne-stezky.

Akci pořádá Centrum Veronica Hostětín. O hudební překvapení se postarají žáci ZUŠ Slavičín pod vedením pana učitele Radima Knoppa.

Mám ráda místní krajinu plnou ovocných sadů, se spoustou ptactva, typických květin, které krásně voní" svěřuje se Marta Pšenčíková, pravidelná návštěvnice Hostětína. „Proto si otevírání naučné stezky rozhodně nenechám ujít“.

Další informace o akci podá Hana Machů, hana.machu@veronica.cz, tel. 572 630 670, 739 569 264.

Poslední aktualizace: 22.5.2013
Naokolo Hostětína s dobrou náladou i ptačím zpěvem na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu