Loading...

Naučnými stezkami napříč celou republikou

Tipy a novinky

Ať se o prázdninách vydáte na výlet na sever, jih či západ České republiky, nemusíte dlouho spřádat plány. Naše malebná země je jako pavučina protkaná nespočtem turistických i cyklistických cest, které často vedou i naučnou stezkou. Výlet vám tak může zpestřit volavka popelavá, ďáblík bahenní nebo se můžete zastavit u vodního mlýnku. Nevěříte? Poznávejte Čechy, Moravu i Slezsko s NET4GAS a buďte Blíž přírodě. Inspiraci můžete najít na www.blizprirode.cz, odkud uvádíme i několik tipů.

Mojžíšův pramen (Vesec, Liberecký kraj)
Pokud se rozhodnete pro výlet na severu České republiky, nevynechejte Mojžíšův pramen nedaleko Vesce. Ve zdejším údolí se nachází Mlýnský rybník s několika potoky, tůňkami a mokřady. Na jejich břehu můžete zahlédnout vyhřívající se zmiji obecnou nebo poletovat sýkoru uhelníčka. Zvídavější z vás zavede cesta až k rybníčku Malý Tajch nebo na nedalekou Rozhlednu Císařský kámen.

Chodníčky v podbeskydí (Frýdek-Místek, Moravskoslezský kraj)
Příznivce vyhlídek do okolí často láká oblast Moravskoslezských Beskyd. Půvab podhorské KRAJINY můžete objevit při návštěvě naučné stezky Chodníčky v podbeskydí. Kromě čistého vzduchu a krásných panoramat zde můžete ve volné přírodě narazit na vemeník dvoulistý nebo jiný druh orchideje. Lokalitou lze projít pěšky nebo také na kole. Tak dlouho neváhejte!

Biokoridor Mokroš (Mořice, Olomoucký kraj)
Plánujete návštěvu Hanácka a jste příznivci pohodových procházek na březích tůní a rybníků? Zastavte se při svých toulkách kousek od Prostějova. U obce Mořice se nachází několik tůní, které tvoří souvislý systém mokřadů. Téměř z nitra největšího z nich můžete sledovat z ptačí pozorovatelny třeba nedaleko lovící káně. Za povšimnutí stojí i okolní flóra – v lokalitě najdete například vrbinu penízkovou nebo vachtu trojlistou. Přijďte se přesvědčit na vlastní oči.

Mýto (Nedvězí, hl. m. Praha)
Ač je Praha spíše stověžatá, pojí se s ní mimo historických také přírodní památky v blízkém okolí. Mezi takové patří jihovýchodně od naší metropole vzdálená přírodní rezervace Mýto. Jejím údolím ladně meandruje potok Rokytka. Zalesněnou oázu klidu si můžete projít po naučné stezce, která vás na šesti informačních panelech seznámí nejen se zdejšími rostlinami a živočichy, ale představí vám i historii samotného okolí.

Cech Sv. Víta (Cheb, Karlovarský kraj)
Západní Čechy lákají návštěvníky na Cech Sv. Víta. Lokalita totiž představuje jedno z nejcennějších přírodních míst na Mariánskolázeňsku. Trasa jeho naučné stezky vede bývalým vojenským cvičištěm, které je v současnosti chráněno jako Přechodně chráněné území. Bystrému oku návštěvníka by proto neměl uniknout čáp černý nebo některý z druhů orchidejí. Cechem Sv. Víta vede dřevěný chodník a odpočívat můžete v krytých altánech při výhledu na rybník.

NET4GAS Blíž přírodě pomáhá od roku 2007 zpřístupňovat a rekonstruovat naučné stezky z lokalit, které jsou významnější, než se na první pohled zdá. Sledujte webové stránky projektu, kde najdete mnohem více tipů na výlety.

Poslední aktualizace: 2.7.2013
Naučnými stezkami napříč celou republikou na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu