Loading...

Návštěvníci Hornického muzea se mohou projet důlním vláčkem

Tipy a novinky

Hornické muzeum v ostravském Landek Parku nabízí od dnešního dne návštěvníkům další nevšední atrakci, která zaujme především děti. Před historickou budovou Dolu Anselm se mohou povozit v důlním vláčku, podobném tomu, který stovky metrů pod zemí dopravuje horníky na jejich pracoviště. O rozšíření hornické expozice se zasloužili sdružení Dolní oblast Vítkovice, Nadace OKD a nákladní železniční dopravce AWT.

„Máme velmi atraktivní důlní expozice rubání i příprav, naopak u Dopravy jsme cítili jistý dluh, který tímto bohatě splácíme. Jízda vláčkem návštěvníky určitě zaujme, je to něco, co se na povrchu nedá vidět a zažít,“ řekl ředitel Landek Parku Lumír Plac.

Vláček se dvěma důlními vozíky, tažený dnes už historickou důlní lokomotivou, jezdí ze šachetní budovy areálu na trase dlouhé 167 metrů. Projížďka v něm je samozřejmě pro všechny, kdo si koupí lístek do Hornického muzea, zdarma.

Nadace OKD chce muzeum podporovat dlouhodobě. „Připravili jsme dlouhodobou koncepci našich investic do Landek Parku. Loni začala zatraktivněním fárání, nyní pokračuje vláčkem a pokračovat bude i v příštích letech,“ řekl ředitel Nadace OKD Jiří Suchánek.

Těžební společnost OKD převedla před časem celý areál Landek Parku na sdružení Dolní oblast Vítkovice, které nyní zpřístupňuje pro veřejnost unikátní areál vysokých peci a dolu Hlubina ve Vítkovicích. „Ukazuje se, že to byl krok správným směrem. Landek Park teď má správce, který chce a umí celý areál rozvíjet. Společnost OKD zůstala partnerem Hornického muzea a spolu se svou nadací finančně podporuje nejzajímavější iniciativy, které lidem přiblíží hornické tradice a historii,“ vysvětlila šéfka komunikace OKD a předsedkyně správní rady Nadace OKD Petra Mašínová.

Projekt odborně zpracovala firma AWT, která je dlouholetým partnerem Landek Parku. Vystavuje zde například historickou lokomotivu, staré železniční vozy a vyřazené obří rekultivační stroje. Na rozvoj areálu navíc každoročně přispívá stotisícovou částkou „Vlaky a vlečková Doprava neodmyslitelně patří k hornictví i k celému našemu kraji. Myšlenku dále zpestřit jedinečnou expozici hornického muzea okružním vláčkem jsme proto rádi podpořili nejen finančně, ale i zpracováním odborného projektu trasy,“ uvedl Petr Jonák, ředitel vnějších vztahů AWT.

Poslední aktualizace: 11.6.2012
Návštěvníci Hornického muzea se mohou projet důlním vláčkem na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu