Loading...

Německý příjezdový cestovní ruch stále na vzestupu

Tipy a novinky

Cestovní ruch se v Německu i v roce 2012 vyvíjel lépe než kdykoli předtím: Od ledna do listopadu loňského roku bylo v hromadných ubytovacích zařízeních s více než deseti lůžky dle údajů Německého statistického úřadu zaznamenáno přes 64,2 milionů přenocování zahraničních hostů. To představuje meziroční nárůst 8,1 procent. „Opakovaně se blížíme k dosažení rekordu, což potvrzují aktuální skvělé výsledky. To představuje jasný úspěch turistické země Německo,“ vysvětluje Ernst Buchbacher, člen Spolkového sněmu, parlamentární státní sekretář Ministerstva průmyslu a technologie a pověřenec spolkové vlády pro malé a střední podnikání.

Studie UNWTO podporuje příznivý vývoj příjezdového cestovního ruchu
Podle aktuální studie UNWTO se incoming turistické země Německo v roce 2012 nachází daleko za evropským a světovým průměrem příjezdového cestovního ruchu,“ zdůrazňuje Petra Hedorfer, předsedkyně představenstva DZT. Podle nejnovějších údajů činí meziroční nárůst příjezdů zahraničních hostů do Německa od ledna do listopadu 2012 7,5%. Celosvětově byl podle výsledků šetření UNWTO zaznamenám nárůst v hodnotě 3,8 procent, na evropském kontinentu to pak byl nárůst 3,3 procenta.

Konstantní přírůstky ze sousedních států
Velký podíl zahraničních přenocování v Německu vytvořil evropský trh, tedy zdrojový trh, který vytváří solidní základnu německého příjezdového cestovního ruchu. Od ledna do listopadu 2012 bylo registrováno více než 48,5 milionů přenocování evropských turistů, což odpovídá meziročnímu nárůstu okolo sedmi procent. Přičemž největší podíl na těchto přírůstcích mají tradičně sousední země – předně je to druhý nejdůležitější evropský trh, Švýcarsko. Od ledna do listopadu 2012 bylo u těchto hostů registrováno 4,9 milionů přenocování, to znamená meziroční nárůst 9,5 procent. Velmi silný nárůst byl zaznamenán také u italského trhu, meziročně téměř 7 procent. Velká Británie (+ 5,1 procent) a Rakousko (+ 6,4 procent) přispívají k celkovému velmi dobrému objemu přenocování v turistické zemi Německo. Pozitivní trend vykazuje i Dánsko, s meziročním nárůstem přes 10 procent.

BRIC státy s vysokými přírůstky
Za významným růstem cestovního ruchu v Německu stojí také zaoceánské země a země států BRIC. Nadprůměrně se přitom vyvíjejí tzv. golfové arabské země, s meziročním nárůstem 27,7 procent. Za prvních jedenáct měsíců roku 2012 bylo z této důležité zdrojové oblasti turistické země Německo zaznamenáno 1,2 milionů přenocování. Téma zdravotního/léčebného cestování je přitom zajímavé nejen pro arabské hosty. Totéž totiž platí i pro návštěvníky z Ruska, u kterých byl zaregistrován meziroční nárůst přenocování 26,2 procent, což je podstatně více než v minulých obdobích. Celkově tento důležitý trh východní Evropy přináší se svými téměř dvěma miliony přenocováními mezi lednem a listopadem 2012 významný podíl na celkových výsledcích přenocování v Německu. Konstantně vysokou poptávku hlásí DZT z Číny. Za vysoké přírůstky je zodpovědný meziroční nárůst 19, 4 procent, hned za tento trh se řadí se svými 18,5 procenty Brazílie. Indie přispívá k celkovému nárůstu počtu přenocování svým 7,1 procentním meziročním nárůstem.

Silný nárůst ve městech
Vedoucím tématem pro mezinárodní turisty je městský turismus. Velmi pozitivně se přitom vyvíjejí především metropole s více než 100.000 obyvateli, u nichž je od ledna do listopadu zaznamenán meziroční nárůst přenocování zahraničních hostů v hodnotě 10%, na špici je přitom Hamburg s plusem 16,5 procent, Berlin s plusem 14,3 procent a Frankfurt s 13,7 procenty.

Studie DIHK potvrzuje dobrou obchodní pozici
Situace v turistické zemi Německo je celkově velmi příznivá. Toto potvrzuje i aktuální šetření Německé obchodní a průmyslové komory (DIHK). Na dobrou letní sezónu odkazuje pohostinství, oblast kempování dokonce téměř dohnala rekordní výsledky z roku 2003. V pohostinství dokonce stoupla obsazenost pokojů oproti minulému roku o jedno procento na 56,7 procent.

Český trh si vede také dobře
Oblíbenost Německa u českých turistů zůstává i nadále velmi vysoká. V regionu jihovýchodní Evropy, kam patří i český trh, překračuje s 13,1 procentním meziročním nárůstem přenocování český trh značně průměr tohoto regionu, který činí 7,8 procent. Od ledna do listopadu 2012 přenocovalo v Německo více než 800.000 českých turistů, s tímto tempem růstu by tak do dvou let mohla být dosažena hranice jednoho milionu přenocování českých hostů v Německu.

O DZT
Německá turistická centrála (DZT) je německým národním úřadem cestovního ruchu s hlavním sídlem ve Frankfurtu nad Mohanem. Z pověření Spolkového ministerstva hospodářství a technologie (BMWi) zastupuje Německo jako zemi cestovního ruchu a na základě rozhodnutí Německého spolkového sněmu je tímto ministerstvem podporována. DZT vyvíjí a komunikuje strategie a produkty, aby nadále budovala kladnou image německých turistických destinací v zahraničí a podporovala cestovní ruch do Německa. K tomu provozuje 30 zahraničních zas­toupení po celém světě. Bližší informace najdete v našem online tiskovém centru na www.germany.travel/presse.

Poslední aktualizace: 6.2.2013
Německý příjezdový cestovní ruch stále na vzestupu na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu