Loading...

Norimberk – město, kde Vám bude dobře

Tipy a novinky

Císařský hrad, Kaiserburg, známý umělec Albrecht Dürer a proslulý vánoční trh, nebo také prvotřídní nákupní možnosti a soudobé umění – Norimberk je mnohem více než jen město s bohatou historií a hrázděnými domy. V roce 2010 byl Norimberk přijat významnými německými městy do exkluzivního spolku „Magic Cities“, patřících mezi top turistické cíle v Německu. To jen dokládá význam cestovního ruchu pro město známé svou pohostinností, které každoročně zaznamenává přes 2,5 milionu přenocování.

Při procházce tímto bývalým císařským městem může návštěvník objevovat harmonii mezi historickými stavbami a moderní architekturou a přitom si užívat kulinářských lahůdek, jako je pivo, perník a norimberské klobásky, jejichž tradice zde sahá až několik století do minulosti.

Gastronomie
Slavnosti a (kulinářské) speciality mají ve Frankách a obzvláště v Norimberku dlouhou tradici. Není se tedy čemu divit, že ten, kdo jednou některou z gastronomických lahůdek Norimberku ochutná, se stane jejím fanouškem do konce života. Delikátní chřest na jaře, franští kapři na podzim a sladké perníčky o Vánocích – v Norimberku narazíte v každém ročním období na nějakou specialitu. A slavné norimberské klobásky mají sezónu po celý rok – velké asi jako palec a krásně dohněda ogrilované na dřevěném uhlí – takto chutnají stejně dobře po celý rok – buď jako specialita do ruky „Drei im Weggla“ (v housce) nebo servírované na cínovém talíři s bylinkami nebo bramborovým salátem v jedné z historických hospůdek starého města nebo v některé z pivních zahrádek rozesetých po městě. Ale pozor, nejen kvůli lahodným, grilovaným, voňavým klobáskám se cesta do Norimberku vyplatí všem požitkářům. Domácí jídlo v původních hospůdkách, mezinárodní speciality nebo gastronomie ověnčená michelinskými hvězdami - v tomto městě si na své přijde opravdu každý. V létě láká k návštěvě především bezpočet malebných pivních zahrádek, kde si vedle vychlazeného, osvěžujícího regionálního piva užijete dosyta i řadu místních specialit. Vedle grilovaných klobásek s bylinkami je mezi labužníky známá i např. „Schäufele“: dokřupava opečená vepřová plec s aromatickou omáčkou a bramborovými knedlíky. Ve městě je s gastronomií spojena i celá řada akcí: každý rok si mohou v chřestové sezóně milovníci této pochoutky vychutnat tuto výjimečnou zeleninu během chřestových dnů. Velmi kvalitní vína je pak možné ochutnat při vinařských slavnostech, které se konají v září ve středověkém řemeslnickém dvoře. Kulinářskou rozmanitostí jsou známé také slavnosti starého města, ty se každoročně konají na konci léta.

Nakupování
V centru Norimberku je nakupování pohodovou záležitostí. Velkoryse postavená pěší zóna – jedna z nejstarších v Německu - je zároveň jednou z největších v Evropě. V příjemné vzdálenosti je díky četnosti obchůdků na pěší zóně pro každého něco: pro milovníky vysoké módy, současných trendů nebo pro nadšence výhodných nákupů. V nejelegantnější norimberské čtvrti, Kaiserstrasse, si můžete dopřát luxusní značky vysoké módy, drahé šperky a také exkluzivní výrobky interiérového designu. Noblesní butiky pak nabízejí značky světoznámých designerů. Ve středověkých uličkách města kolem hlavního náměstí a pod hradem narazíte i na spoustu zajímavých a originálních obchůdků.

Rozsáhlá nabídka sahá od designové módy, přes šperky, obuv až po starožitnosti. V centru starého města oplývajícího středověkou atmosférou se dají procházky po exkluzivních buticích, skleněných nákupních pasážích nebo nákupních domech snadno spojit s objevováním místních pamětihodností. V mnoha malých uličkách okolo hlavního náměstí a pod hradem se nachází spousta zajímavých malých obchůdků. Výjimečným zážitkem z nakupování je v Norimberku řemeslný dvůr „Handwerkhof“. Tradiční řemeslníci jako např. slévači cínu, skláři, malíři skla, výrobci panenek a kožených tašek zde nabízejí nejen své výrobky, ale zprostředkovávají návštěvníkům také jedinečnou středověkou atmosféru, přesně podle svého přání si zde každý návštěvník může nechat vyrobit i originální šperk.

Děti
Něco speciálního má Norimberk i pro rodiny s dětmi. Od ledna 2013 je v muzeu Německých drah (DB Museum) otevřena speciální atrakce pro děti KinderBahnLand (KiBaLa – Dětský svět železnic)! Hlavním hitem je nová úzkokolejka, která děti zaveze na dobrodružnou cestu po zdejším 1.000 m2 velkém hřišti. Pro úzkokolejku vzniklo dokonce i nádraží se skutečným jízdním řádem.
PLAMOBIL - FunPark v Zirndorfu u Norimberku – německý zábavní park „Do-it-Yourself-Freizeitpark“ - nabízí aktivní zábavu pro děti. Na 90.000 m2 PLAYMOBIL parku jsou děti zvány do světů her a na zajímavá hřiště, kde se mohou věnovat hraní, objevování, nebo pohybovým aktivitám. Spoustu dobrodružných zážitků děti zažijí spolu s místními piráty, rytíři, farmáři a farmářkami, výzkumníky dinosaurů, zábavu si děti užijí také ve zdejším lezeckém centru. Udělej si sám – takové je motto PLAYMOBIL-FunkParku také v písečném a vodním světě. PLAYMOBIL Park získává v každoročních v hodnoceních velmi dobré ocenění za výhodné ceny vstupenek a občerstvení pro rodiny s dětmi. Žádný div, že je tento výjimečný zábavní park známý po celém regionu a je jedním z nejoblíbenějších turistických cílů pro rodiny s dětmi v tomto kraji. Špatné počasí – žádný problém. I když počasí příliš nepřeje, mohou si návštěvníci FunParku užít radovánek v 5.000 m2 velkém, zastřešeném HOB centru – kde si děti mohou podle libosti hrát a lézt. Obrovské hrací městečko PLAYMOBIL FunPark, stejně jako vnitřní lezecká zahrada a spousta akcí vás nechají na špatné počasí rychle zapomenout.
Norimberská zahrada je ojedinělou zoologickou zahradou zasazenou v krajině a díky svému rozsáhlému lesoparku nabízí jedinečný přírodní zážitek. Stoleté stromy, přírodní rybníky a slunečná prostranství z něj dělají jeden z nejkrásnějších lesoparků v Evropě. Harmonicky zde žijí bok po boku exotická divoká zvířata, s velkým množstvím domorodých ptáků a savců. Zdejší členité pískovcové skály svým obyvatelům nabízejí přírodní a velkorysý prostor, kde si mohou protáhnout tělo, nebo si jednoduše odpočinout. Svůj domov má v norimberské ZOO asi 300 druhů zvířat. Velkým magnetem pro publikum je vodní svět: amazonský svět v budově Manatihaus, Aquapark a Delfinárium. V Manatihausu mohou návštěvníci pozorovat vodní obry pod vodou. Lenochodům, želvám, motýlům, opicím a bezpočtu tropických rostlin nabízí tento tropický dům rozmanité a pestré prostředí. V Aquaparku, rozsáhlém vodním světě, se na mnoha ostrůvcích pohybují bobři, vydry, tučňáci, lvouni a lední medvědi. Elegantní pohyby delfínů a lvounů mohou návštěvníci obdivovat v Delfináriu a jeho speciální venkovní oblasti. V dětské ZOO a na velkém hřišti se mohou malí návštěvníci zabavit v bezprostřední blízkosti zvířat – mohou si je pohladit, nakrmit je, nebo si s nimi hrát. Jednou z atraktivit určených pro děti je také malá železnice „Malý orel“, věrná zmenšená replika prvního německého vlaku. Více než dvoukilometrová trasa vede podél žiraf, okolo Delfinária zpět k dětské ZOO.

Poslední aktualizace: 16.7.2013
Norimberk – město, kde Vám bude dobře na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu