Loading...

Nová vysokohorská trasa Alpe Adria Trail; Z Großglockneru přes Slovinsko ke Středozemnímu moři

Tipy a novinky

Fanoušci horské turistiky pozor: nová vysokohorská trasa Alpe Adria Trail se představuje na svých 584 km (363 mil) jako rozmanitá mezinárodní turistická cesta procházející třemi zeměmi a třemi kulturami. Od úpatí Großglockneru v Rakousku (3,798 m / 12,460 ft.) přes Slovinské Alpy k italskému pobřeží Jadranu mohou turisté objevovat úchvatné přírodní scenérie a fascinující flóru a faunu. Na trase rozdělené na 33 úseků se setkají s nejrůznějšími formami vod: od věčného ledu Großglockneru přes alpské řeky
a jezera až po Středozemní moře.

Foto: Bekmen

Rakousko
Prvních sedm úseků vedoucích korutanským údolím Mölltal nabízí dechberoucí pohledy na vrcholy několika třítisícovek. Trasa začíná na pravé straně úpatí Pasterze, největšího rakouského ledovce uprostřed národního parku Hohe Tauern. Zanechávajíc Heiligenblut a Großkirchheim za sebou míjí Alpe Adria Trail vodní mlýny v Apriachu, které vyprávějí o životě na venkově v období mezi 17. a 20. století. Trasa vede dále podél středověkého uměleckého města Gmünd, které nedávno obdrželo ocenění EDEN Award 2011 za profesionální oddanost kultuře. Úseky 13 a 14 procházejí nejkrásnější částí Korutan, národním parkem Nockberge. Poslední korutanský úsek vede z Veldenu u Wörthersee k průsmyku Baumgartnerhöhe v blízkosti Faaker See. Než turisté dosáhnou tohoto cíle, upoutá jejich pozornost pohled na zříceninu hradu Finkenstein při západu slunce.

Foto: Bekmen

Slovinsko
Na dalším úseku vysokohorské trasy Alpe Adria Trail překvapí turisty zelené Slovinsko a světoznámé lyžařské středisko, pořadatel světového poháru, Kranjska Gora. Cesta dále následuje podél smaragdově zelené horské řeky Soča, v Itálii známé jako Isonzo. Na své cestě skrze národní park Triglav v srdci Julských Alp se milovníci přírody mohou setkat s mnoha divokými zvířaty, jako jsou například kozorožci, kamzíci, jeleni a tetřevi. Tento úsek vede přes nejvyšší průsmyk Slovinska Vršič do oblasti Bovec. Toto nedotčené údolí řeky Soči bohaté na vodopády a jeskyně získalo ocenění EDEN Award 2008. V další části cesty turisté dorazí do Kobaridu, městečka, které si zachovalo staré kulturní tradice, a do Tolminu. Jde o vzrušující oblast zvláště pro fanoušky vodních sportů a pro rybáře. Čím více se Soča stáčí k jihu, tím se krajina stává mírnější. V západní části Slovinska trasa křižuje oblast Goriška Brda, kde jsou dodnes velmi živé staleté tradice vinařství. Jedinečné místo v hornaté krajině plodí vína mezinárodního věhlasu. Poslední highlight slovenské části Alpe AdriaTrail, která končí v oblasti krasu východně od Terstu, je 430 let starý světoznámý hřebčín Lipica.

Itálie
V Collio turisté překročí hranice do Itálie a mohou udělat přestávku ve starobylém městě Cividale del Friuli. V červnu 2011 se stalo toto sídelní město prvního lombardského vévody součástí kulturní dědictví Unesco. Návštěvníci by neměli propásnout zastávku v tomto městě uprostřed malebných kopců a ochutnat místní kulinářské lahůdky a vína. O několik úseků dál upoutá návštěvníky Duino, místo, kde německý básník Rainer Maria Rikle napsal své známé „Elegie z Duina“. K dosažení dalšího cíle zbývá již jen několik málo mil: Muggia, idilické přístavní městečko, přivítá turisty benátským šarmem, vynikajícími středomořskými pokrmy a pitoresktní architekturou.

Foto: Bekmen

Tři země – šest úseků
Ti, co chtějí poznat tři země v komprimovanější formě, mohou vyzkoušet kratší verzi trasy Alpe Adria Trail. Okružní cesta provede na 123 km (76 mil) a 6 úsecích turisty skrze tři země - Korutany, Friuli-Venezia Giulia a Slovinsko.

Více informaceí naleznete na www.alpe-adria-trail.com

Poslední aktualizace: 8.2.2013
Nová vysokohorská trasa Alpe Adria Trail; Z Großglockneru přes Slovinsko ke Středozemnímu moři na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu