Loading...

Nové hudební divadlo v Linci

Tipy a novinky

Nejmodernější hudební divadlo Evropy od dubna 2013

Linec bude mít nový kulturní symbol. Zemské divadlo Linec bude v krátké době otevírat nový dlouho očekávaný divadelní prostor: hudební divadlo v lidovém parku. S nejmodernějším hudebním divadlem Evropy začíná nová éra, která upoutá pozornost i za hranicemi regionu svou technickou, architektonickou a ekologickou kvalitou stavby.

Hudební divadlo navržené dle konceptu londýnského architekta TerryhoPawsona ze studia ArchitekturConsult ZT (Vídeň / Štýrský Hradec (Graz)) bude slavnostně otevřeno 12. dubna 2013 premiérou Philipa Glasse. Stopy zbloudilého, takový je název základní divadelní skladby, vychází z pera Petera Handkeho a vypráví o stavu světa, ale i o magii divadla. Magickým bude i okamžik, kdy bude poprvé stoupat opona nové budovy divadla na jižním konci linecké nákupní zóny: nejlepší akustika, neomezený výhled a pohodlná sedadla hovoří o nejvyšší kvalitě určené návštěvníkovi.

Foto: Bekmen

Z uměleckého hlediska bude konečně možné hrát celý operní repertoár, velké muzikály a operety s obsazením celého orchestru. Například Prsten Nibelungův Richarda Wagnera. Od října 2013 bude tato tetralogie uváděna na jevišti v půlročních intervalech.

K ozvláštnění dojde, pokud se Zemské divadlo Linec rozšíří o muzikálovou složku s vlastním souborem, která vytvoří svou produkci společně s již existujícími dalšími čtyřmi složkami Zemského divadla – dosud jedinečný koncept. Při programování vzniká i v této oblasti požadavek neutvářet program pro zasvěcené, ale učinit atraktivní nabídku lidem s naprosto odlišnými zájmy a očekáváními.

Foto: Bekmen

Vše ale spočívá na technickém zázemí jeviště, v zajištění kouzla proměny a hospodárnosti, které nelze najít na žádném jiném jevišti. Středem je zde multifunkční Otáčivé hlediště o průměru 32 metrů, které může současně pohybovat a nakládat různým způsobem s jednotlivými scénami. Nevídané jsou také plně automatické dekorační zásobníky a zásobníky na prospekty, které jsou řízeny počítačem, nenacházejí se vně, ale přímo v budově divadla. Tyto dva moderní skladištní systémy byly nejprve zkoušeny na letištích a zde jich bude poprvé použito při provozu divadla.

Nové hudební divadlo není trendové jen z technického hlediska, ale i z hlediska komfortního přístupu k návštěvníkovi. Jedná se také o ekologický a efektivní výstavní projekt. Kvůli programu výstavby tohoto nízkoenergetického domu si divadlo získalo přezdívku „zelené divadlo“.

Poslední aktualizace: 28.2.2013
Nové hudební divadlo v Linci na mapě
Autor: Bekmen
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu