TURISTIKU PODPORUJÍ
61 576 turistů a cestovatelů
112 437 výletů, turistických cílů, tras a cestopisů
1 400 914,- odměny za články
Vyberte, co Vás zajímá v oblasti Svět
Tipy na výlet vybrat: vše / nic
 ↓ 
Druh vybrat: vše / nic
Do přírody
Na golf
Na hory
Na kole
Se psem
Vinařská turistika
Za gastronomií
Za kulturou
Za sportem
Náročnost vybrat: vše / nic
Pro zdatnější
Romantika
Rodina s dětmi
Délka vybrat: vše / nic
Vycházka - půldenní
Celodenní výlet
Putování (více dnů)
Turistické cíle vybrat: vše / nic
 ↓ 
Doprava vybrat: vše / nic
Autobusová zastávka
ŽST
Letiště
Žel. stanice
Města, obce, vesnice vybrat: vše / nic
Vesnice
Městečko
Město
Osada
Samota
Městská část
Hlavní město
Přístav
Místní část
Náměstí
Ulice
Městys
Ostatní vybrat: vše / nic
Bivak
Hraniční přechod
Infocentrum
Nordic walking point
Ostatní
Turistická známka
WebKamera
Zajímavost
Památky a muzea vybrat: vše / nic
Hrad
Zámek
Zřícenina
Trosky
Kaple
Klášter
Pomník
Kříž
Chata
Muzeum
Bouda
Kostel
Památník
Měšťanský dům
Salaš, koliba
Letohrad
Farma
Hřebčín
Zámeček
Tvrz
Skanzen
Hradiště
Rotunda
Statek
Dům, budova
Chrám
Hřbitov
Hradby
Lapidárium
Kašna
Socha
Boží muka
Hrádek
Panský dvůr
Rychta
Pevnost, opevnění
Radnice
Drobné památky
Mešita
Synagoga
Příroda vybrat: vše / nic
Hora
Kopec
Štít
Vrchol
Jezero
Potok
Pleso
Rybník
Vodopád
Propast
Minerální pramen
Jeskyně
Krasový útvar
Údolí
Skalní útvar
Jezírko
Řeka
Říčka
Pohoří
Údolí, dolina
Kaňon
Sedlo
Travertíny
Planina
Hřeben
Louka
Pramen
Kámen
Zahrada
Rašeliniště
Slatě
Památný strom
Přírodní park
Ostrov
Sopka
Pobřeží
Poušť
Park
Rokle
Přírodní památka
Vodní nádrž
Studánka
Soutěska
Tůň
Pláž
Poloostrov
Bažina, mokřady
Sport a rekreace vybrat: vše / nic
Lázně
Rekreační oblast
Koňská stezka
Aquapark
Letovisko
Koupaliště
Ledovec
Ski areál
Golf
Půjčovna lodí
Cyklo bar - hospůdka
Cyklo shop - servis
Potápění
Zábava, atrakce
Půjčovna kol
Vinařský cíl
Technické zajímavosti vybrat: vše / nic
Důl, štola, šachta
Elektrárna
Jez
Lanovka
Mlýn
Most
Přehrada
Rozhledna
Technická památka
Zvonice
Výletní místa a parky vybrat: vše / nic
CHKO
Chodník, naučná stezka
Národní park
Odpočinkové místo
Orientační bod
Poutní místo
Rezervace
Rozcestí
Turistická trasa
Turistické destinace
Vyhlídka
Výletní místo
ZOO a botanické zahrady vybrat: vše / nic
Arboretum
Botanická zahrada
ZOO
Trasy vybrat: vše / nic
 ↓ 
Typ vybrat: vše / nic
Autem
Balónem
Běžecká trasa
Běžky
Cyklotrasa
Golf
In line brusle
Pěší trasa
Po vodě
Ski areál
Náročnost vybrat: vše / nic
Malá náročnost
Střední náročnost
Velká náročnost
Cestopisy vybrat: vše / nic
Tipy a novinky vybrat: vše / nic
Rady a tipy vybrat: vše / nic
 ↓ 
Doprava
Jídlo a ubytování
Ostatní
Peníze a ceny
Práce a život
Zdraví a bezpečnost
Moje dovolená vybrat: vše / nic
 ↓ 
Kdy jsme jeli vybrat: vše / nic
Jaro
Léto
Podzim
Zima
Délka dovolené vybrat: vše / nic
Méně než 1 týden (do 6 dní)
1 týden (7-9 dní)
Delší než 1 týden (10-12 dní)
2 týdny a více (13 a více dní)
S kým vybrat: vše / nic
Rodina s dětmi do 5-ti let
Rodina s dětmi do 10-ti let
Rodina s dětmi 10-18 let
S partnerem
S přáteli
Typ vybrat: vše / nic
Pobyt
Aktivní dovolená
Poznávací dovolená
Eurovíkend
Plavba
Prodloužený víkend
Zaměření vybrat: vše / nic
K moři
Na lyže
Za zábavou a poznáním
Do přírody
Na hory
Cyklo
Se psem
Na vodu
Aerobic
Golf
Wellness
Potápění
Za kulturou
Zábavné parky
Aquaparky
Gastronomie
Jak jsme jeli vybrat: vše / nic
Autem
Autobusem
Letadlem
Lodí
Jinak
Jak a kde jsme bydleli vybrat: vše / nic
Dům / rekreační objekt
Kemp
Apartmán
Hotel / Penzion
Stravování na dovolené vybrat: vše / nic
Vlastní
Snídaně
Večeře
Polopenze
Plná penze
All Inclusive
Ultra all inclusive
Fotogalerie vybrat: vše / nic
zobrazit výsledky
Změnit oblast
Vyhledat oblast:

Nově pasovaní bednáři pracují na 170litrových sudech k 170.výročí pivovaru a piva Pilsner Urquell

Tipy a novinky

Fotografie (3)

V bednárně pivovaru Plzeňského Prazdroje dnes proběhl ceremoniál přijetí dvou zaučených tovaryšů mezi mistry bednáře. Po přijímacím rituálu byl novinářům představen tzv. jubilejní 170litrový sud, jeden z těch, které se stanou součástí oslav 170. výročí zrodu společnosti Plzeňský Prazdroj a ležáku Pilsner Urquell.

Po třech letech učednické práce ve starobylém řemesle konečně vstoupili Ladislav Brůha a Karel Hofman do cechu bednářského. Součástí přijímací zkoušky byla závěrečná práce na 38hektolitrovém ležáckém sudu – tzv. bednění dna. Následoval tradiční bednářský pohlavek dle starého zvyku a poté představení výroby prvního z deseti 170litrových sudů, které bednářská parta zhotovuje pro letošní oslavy 170. výročí společnosti Plzeňský Prazdroj a piva Pilsner Urquell.

„Plzeňský Prazdroj je jedním z posledních míst v Evropě, kde se zachovává řemeslná zručnost pivovarských bednářů. Bednáři stavějí a opravují sudy náročnými klasickými postupy, které si předávají z generace na generaci. Pro zachování řemesla je proto důležitá výchova dalších nástupců mistrů pivovarských bednářů. V Pivovarském muzeu ve Veleslavínově ulici v Plzni je do konce května otevřena velmi zajímavá výstava „Starobylé řemeslo bednářské“. Její návštěvu doporučuji všem, kteří mají zájem se dozvědět zajímavosti o tomto dnes již skutečně velmi vzácnémřemesle,“ vysvětluje Jindřiška Eliášková, manažerka cestovního ruchu a historického dědictví společnosti Plzeňský Prazdroj.

Prazdroj doslova hýčká bednářský um nejen z úcty k tradici, ale i z praktických důvodů. Pivo zrající postaru v dubových sudech pivovarských sklepů slouží k trvalému porovnávání s pivem vyráběným s pomocí moderních technologických zařízení.

Počátky bednářského řemesla se datují od 8. století a ve středověku bývalo tzv. čestným zaměstnáním. Nemohl jej vykonávat syn metaře, kata či hlídače dřeva aj. I dnes si tato profese klade poměrně vysoké nároky. Plzeňský Prazdroj, jehož původní bednárna vznikla hned při založení pivovaru v roce 1842, vyhledává adepty bednářského řemesla mezi zkušenými truhláři. Dnes Pracuje v Pivovaru 7 bednářů.

„Práce se dřevem, zvláště pak na dubových ležáckých sudech a kvasných kádích, je krásným tradičním řemeslem a určitě mě těší dnešní pasování na bednáře. Od starších kolegů je ale v této těžké poctivé práci stále co se učit,“ svěřil se jeden z nových bednářských mistrů Ladislav Brůha. „Oba, já i Láďa, jsme vyučení truhláři, práce se dřevem nám učarovala už dávno, ale bednařina, zvláště ta pivovarská, je vzácné a starobylé řemeslo. Proto jsme se pro něj rozhodli. A že je s ním spojena i spousta dřiny – no, je to opravdu chlapská práce“, dodává s úsměvem KarelHofman.

Samotné dřevo, z kterého se sudy a kádě vyrábějí, podléhá přísnému výběru. Na výrobu pivních sudů se používá výhradně dubové dřevo, přičemž porážené duby musí mít v průměru více než 70 cm a do výšky 10 m nesmí růst větve. Duby se těží v místech, kde je tvrdší podloží a stromyrostou pomalu. Minimální přírůstek, tedy letokruhy blízko sebe, je důležitá vlastnost dřeva, aby sud neprotékal. Nejvhodnější doba těžby je v zimě: ve fázi vegetačního klidu neobsahují stromy tolik mízy. Než se dřevo použije na výrobu sudů, musí schnout přirozenou cestou v tzv. štosechminimálně 6 let.

Více o bednářích a ležáckých sudech v pivovaru Plzeň:

- Celkový počet sudů – 50 (2 oddělení po 25 sudech), velikost sudu cca 40hl

- Celkový počet kvasných kádí – 64

- Všechny práce kolem sudů a kádí obstarávají bednáři – 7 lidí, mistr bednář je Josef Hrůza, který vykonává bednářské řemeslo již 40let

- Náplň práce: pravidelná údržba, výměna dřeva – tzv. dužin (nejsou chemicky ošetřeny), čištění a smolení sudů, čištění kádí, manipulace se sudy – tzv. vysklepování, Doprava zpět do sklepa, tzv. sedlání

- Pravidelná údržba sudů, kádí a sklepa – 2x ročně – jaro, podzim

Historie bednářství v Plzeňském Prazdroji:

- Původní bednárna zřízena hned při stavbě pivovaru 1842

- 1844 postavena nová

- 1851 rozšíření stavby

- 1892 – 150 bednářů

- největší rozsah využití ležáckých sudů v pivovaru – 6 000 kusů

- 1931 mechanická bednárna, počet bednářů se nezvyšoval

- používání ocelových nádob znamenalo úbytek bednářské práce

- 1975 ukončena odborná výuka bednářských učňů v tehdejším závodním odborném učilišti

- dnešní bednářská četa plzeňského pivovaru je poslední svého druhu ve střední Evropě.

Obecná historie bednářství jako řemesla:

Součástí každého pivovaru bývala bednářská dílna, kde se vyráběly kádě a sudy, ve kterých se uchovávalo a přepravovalo pivo. První zpráva o bednářích pochází z 8. století, rozkvět řemesla nastal v 10. století. Sudy se využívaly hlavně v klášterech a panských statcích. V 15. století měli bednáři i bečváři svůj cech. Společným znakem byl sud a na něm rozevřené kružítko.

Bednářský učeň musel být synem počestných rodičů – čestného zaměstnání. Toto povolání nemohl vykonávat syn metaře, kata, hlídače dřeva aj.

Výroba ležáckého sudu v pivovaru Plzeň:

Zhotovování ležáckých sudů vyžaduje mnoho zručnosti a dovednosti, ale také značné teoretické znalosti, znásobené mnohaletou praxí. Při výrobě sudů se zpracovává cenný materiál, dlouho připravované a opečovávané dřevo, proto se musí jeho spotřeba propočítat, aby se jej co nejvíce využilo.

Ležácký sud nikdy nezhotovuje jen jeden pracovník: Dužiny (kusy dřeva), části dna, nebo dokonce celá dna jsou totiž velmi těžká. Kromě toho je obrácení takového sudu velmi obtížné. Proto při výrobě ležáckých sudů vždy pracuje celá parta bednářů.

Plzeňský Prazdroj zachovává ve svém provozu poslední bednářskou partu ve střední Evropě. Ta se v pivovaru stará o ležácké sudy a kádě používané v historických sklepích jako ukázka původního způsobu výroby piva a pro srovnávací kontrolu kvality a chuťového profilu piva Pilsner Urquell.

Příprava dužin:

Dužiny (kusy dřeva opracované zakulaceným hoblíkem šrupákem) na ležácké sudy se nezařezávají na koncích na stejnou délku, ale měří se
a třídí se a značí podle velikosti. Ležácké sudy se totiž dělají na tzv. krajíc. Dužiny vytříděné podle délky se pak podle měrky a modly seřezávají do špičatosti. Všechny dužiny s označením špičatosti se pak postaví na hranu, která se bude spárovat, a vyměří se a vyrýsuje se tloušťka hlavy
a pasu sudu. Poté se dužina spáruje beránkem (čtyřručičkovým spárovacím hoblíkem) tak, že se jím hobluje její spára. Na povrchu sudu se tak vytvoří malá spára, která se po vyhřátí a stažení sudu úplně stáhne a zaručí tak, že nevznikne otevřená spára vnitřní.

Stavba sudu:

Před stavěním sudu se roztřídí dřevo podle tloušťky. Potom se hlavovým rýsovačem (koprisem) změří délka nejkratší dužiny a touto vzdáleností se vyrýsují všechny dužiny, čímž se při stavění
a vyrovnávání sudu dosáhne co největší souměrnosti. Po postavení sudu se podle hlavového rýsovače vyrovnají dužiny napřed v hlavě a potom podle bodu v pase. Potom se sud v této hlavě dobře utuží hlavákem (1. obručí) a první plání (2. obručí) a satany (řetězy na stahování dužin)
a kladivem se sud strajbuje (sklepávají se obruče kladivem s drážkou). V průběhu stahování se sud postřikuje zvenku i unvitř vodou a napařuje se nad ohněm, aby dužiny nepraskly. Poté se sud převrátí, nasadí se opět z druhé strany hlavák a první pláň a sundají se satani, sud se postaví
a nasadí se druhá pláň a pasový obruč a šnepráv (pomocná pasová obruč) a opět se sud strajbuje. Poté se sud vyhřívá celý den, aby se voda vypařila a zůstal kýžený tvar sudu. Takto vzniká tzv. kukna (sud bez dna a víka).

Ležácké sudy se zhotovují na tzv. krajíc – na lágru je sud kratší než na krajíci, aby dna lépe vzdorovala tlaku tekutiny. Když se krajíc zařízne se sklonem dovnitř (sud se zaštemuje), vyzejkuje (vykymuje) = udělá se drážka na dno, sud se ohobluje a zabední se dny. Na předním dně jsou tzv. dvířka, která slouží k průlezu při vymývání a k vysmolování, aby se nemuselo dno vyjímat. Aby dvířka nebobtnala a snadno se vyjímala, namažou se před uzavřením sudu stěny dvířek tafermitem (tuk, který pivu neškodí) a okolo se ještě opatří rákosem. Nakonec se sud ohobluje a obruče se natrvalo narazí.

Smolení:

Základním materiálem pro výrobu pivovarské smoly je pryskyřice, která se získává z jehličnatých stromů, hlavně z borovic. Používá se čínská a americká pryskyřice. Ta se nejprve čistí roztavením, čímž se odstraní hrubé nečistoty (zbytky dřeva, kůry, písku..) Pak se do pryskyřice přidává parafín a medicinální olej. Smola se předehřeje na 200°C, 4 hodiny se vaří. Takto vzniká pivovarská smola.

Ruční smolení sudů začíná odsmolováním, kdy se rozpustí v sudu stará smola. Pak se do něj nalije cca 40l 200°C horké nové smoly, sud se štorcuje (převaluje), aby smola zatekla do všech pórů. Pak se přebytečná tekutina vylije a smola se nechá zaschnout při cca desetiminutovém kutálení, aby se smola rovnoměrně rozlila. Smola nesmí dávat pivu žádnou příchuť.

Malý slovník bednářsko-český:

amerikán

dvouručičkový hoblík

beránek

čtyřručičkový spárovací hoblík

dědek

předchůdce svěráku

druhá pláň

3.obruč

hlava

horní a spodní část sudu

hlavák

1.obruč

houvín

klacek na zatažení dna do zejku

karhobl

hoblík na hoblování vnitřku sudu

kopris

měrka při vyklepávání sudu

krajíc

nejvyšší bod sudu

kukna

polotovar sudu

kymák

hoblík na drážku

lágr

nejkratší bod sudu

macek

velký hoblík

měrka

měřidlo na počítání objemu sudu

modla

úhelník na kulatost sudu

pajcr

ruční nástroj na zvedání sudu

pas

střední část sudu

pasový obruč

4.obruč

první pláň

2.obruč

přisekávačka

sekera na osekávání dna

ráfcígl

nástroj na natažení obruče na nádobu

rejfek

prohlubeň na dně sudu

satan

řetěz na stahování sudu

sedák

nástroj na utahování

strajbovat

utahnout obruče

šnepráv

pomocný obruč

šrupák

hoblík na dužiny a dna

štorcovat

převracet sud při smolení

tafermit

tuk na namazání dvířek sudu

teksna

sekera na vysekávání hlav sudu

věnečník

hoblík na úpravu rejfku sudu

vyzejkovat =vykymovat

udělat drážku na dno

zaštemovat

zarovnat


- S celkovým prodejem více než 9,9 milionu hektolitrů v kalendářním roce 2011 (včetně licenčních výrob v zahraničí) a s exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj, a. s., předním výrobcem piva v regionu a největším exportérem českého piva.

- Plzeňský Prazdroj, a. s., je členem společnosti SABMiller plc. Pilsner Urquell je mezinárodní vlajkovou lodí portfolia značek SABMiller.

- SABMiller plc je jedna z největších světových pivovarnických společností, s pivovarnickými aktivitami či distribucí ve více než 60 zemích světa napříč šesti kontinenty. Skupina značek SABMiller zahrnuje významné značky jako Pilsner Urquell, Miller Genuine Draft, Grolsch, Peroni Nastro Azzurro a mnoho dalších úspěšných regionálních značek.


Poslední aktualizace: 17.5.2012
Kvalita příspěvku:    
Hodnotit kvalitu příspěvku
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Svět