Loading...

Objevujte s námi rozmanitost německých pláží

Tipy a novinky

Už vás nebaví přeplněné pláže a nemáte chuť se koupat v moři, jehož teplota je stejná jako ve vyhřívaném bazénu a toužíte po čistých písečných plážích? Pak bychom tu pro vás měli jedno řešení a tajný tip. Vyzkoušejte něco nového, zbavte se předsudků a užijte si ničím nerušené chvilky na německých plážích. Ty toho nabízejí opravdu hodně a uvidíte, že to nakonec bude láska na první pohled.

Čím jsou německé pláže tak výjimečné? Najdete tady pláže vhodné pro milovníky vodních a to i adrenalinových sportů, pláže vhodné pro rodiny s dětmi, pláže přístupné i osobám s hendikepem, pláže pro vás i vaše zvířecí miláčky a nakonec také mnoho tzv. FKK pláží – pro ty, kteří se chtějí osvobodit nejen od starostí všedního dne, ale i od oblečení.

Nádherné pláže nabízejí hned tři spolkové země Německa – Dolní Sasko, Šlesvicko-Holštýnsko (Š-H) a nakonec nám v Česku asi nejznámější Meklenbursko-Přední Pomořansko s proslulou Rujánou, kam se mnoho Čechů a to nejen z nostalgie opět vrací.

My se v tomto článku ovšem zaměříme na prostřední ze zmiňovaných zemí. Proč? Důvod je vlastně jednoduchý – Šlesvicko-Holštýnsko má jednu obrovskou výhodu – má moře hned dvě. Západní pobřeží je omýváno Severním mořem, zde je spousta ostrovů, které stojí za to navštívit, a východní pobřeží pak klidnějším Baltským mořem, které ocení především rodiny s dětmi.

Jedna specialita na úvod přehledu: část severního moře ve Šlesvicku-Holštýnsku patří k tzv. Mělčinovému moři – zde se znatelně projevuje příliv a odliv. A to až do té míry, že je na několik hodin odhalen široký pás pobřeží, který je pak přístupný nejen zvědavým návštěvníkům, ale i řadě jedinečných druhů ze světa fauny. Především ptactvo zde má exkluzivní podmínky pro svůj život – nejen proto je Mělčinové moře zařazeno na seznam světového dědictví UNESCO. Tato část území je stejně tak chráněna v Dolním Sasku a Hamburku – jedná se tedy o chráněná území národního parku a zároveň biosférické rezervace UNESCO. To ovšem neznamená, že je pro návštěvníky tato oblast nepřístupná, dalo by se říci, že je to přesně naopak. Hosté si zde mohou užívat nejen koupání, sportovní aktivity na/ve vodě, ale vyzkoušet si mohou i mnohdy dobrodružné procházky mělčinovým mořem, kde se místy zaboříte po kotníky do rozměklého písku a bahýnka. Odvážlivci zvládnou procházku i na boso - za bahno z této oblasti se v kosmetických salonech platí nehorázně vysoké ceny – ti méně odvážní si pak mohou navléknout holinky, nebo se svézt na bryčkách tažených koňmi.

Malý tip: nepodceňte rychlost přílivu a předem se informujte o tom, kdy se hladina vrací do normálu. Počasí je v této oblasti velmi proměnlivé a mohlo by se stát, že v nečekaném dešti, nebo mlze ztratíte směr. Ničeho se však bát nemusíte – pro zbloudilé jedince jsou na mnoha místech mělčinového moře záchranné stanice na kůlech – kde můžete nepřízeň počasí nebo příliv v bezpečí přečkat.


Pláže Šlesvicka-Holštýnska jsou vhodné nejen pro chytání bronzu, ale i pro řadu sportovních aktivit – klasický plážový volejbal snad ani netřeba zmiňovat, k tomu si přidejte další, nejen vodní sporty – od plavání, plachtění, surfování, windsurfingu až po další sportovní disciplíny jako kitesurfing, kitebuggyfahren a jízda na koni - díky všudypřítomnému větru si spoustu zábavy užijete také při pouštění draků. Na mnoha místech se konají také tzv. Drakiády“ festivaly a soutěže v pouštění draků (St. Peter Ording a řada ostrovů). A speciální nabídku pro vás má také Sylt – tady si můžete vyzkoušet plážovou saunu.

Na plážích ve Š-H aktivně i relaxačně
Okolo pobřeží, v přilehlých regionech a také na ostrově se nachází také mnoho značených tras pro pěší a cyklisty a proslulá jsou také místní golfová hřiště.

Zajímavosti Š-H
Čeho si na plážích ve Šlesvicku-Holštýnsku určitě všimnete? Jsou to plážové koše, které vám poskytnou netušený klid a pohodlí – nejen, že vás ochrání před sluncem, plážové koše také ztlumí zvuky z okolí a vy si budete moci užívat ničím nerušené šumění vln a mořského vánku.

Další specialitou jsou kůlové stavby, na ty narazíte třeba v St. Peter Ordingu, zde je pláž tak široká a rozdíl hladiny vody mezi přílivem a odlivem tak velký, že se na pláži nacházejí restaurace a další zařízení na kůlech, které je chrání před sílou Severního moře.

Zapomenout nelze ani na místní gastronomii – díky bohatství obou moří se dosytnosti najíte rozmanitých ryb a dalších mořských plodů. Neznámější z plážové nabídky je tzv. Fischbrötchen – jedná se o housku plněnou rybou a zeleninou, většinou salátem a cibulkou – která zažene hlad a zároveň osvěží. Za návštěvu proto stojí všechna menší přístavní městečka a rybářské vesničky, kde můžete ochutnat a nakoupit přímo u zdroje.

Na řadu přichází několik „nej-“, která byste si neměli nechat ujít:
Kde najdete nejdelší pláž?
Na pláži na ostrově Sylt – zde se na Západním pobřeží rozprostírá 40 km písečná pláž. Na ní si můžete užívat svěží přímořský vzduch, pestrobarevné plážové koše a překrásný pohled na Severní moře. Tato oblast je oblíbenou dovolenkovou destinací i významných německých osobností.

Kde najdete nejširší pláž?
V lázeňském městečku St. Peter Ording – zde narazíte na nejširší písečnou pláž ve Šlesvicku-Holštýnsku. Pláž je na některých místech široká až 2 kilometry, její délka je také úctyhodná, činí 12 km. Skvělá je pro odpočinek, relaxaci, ale také spoustu sportovních aktivit: plážový volejbal, kitesurfing, plážové plachtění, apod. Typickými stavbami jsou zde kůlové stavby, které jsou rozeseté přímo na pláži a chrání se tak před silným přílivem.

Kde je ve Š-H nejrozsáhlejší pláž?
Na ostrově Amrum v Severním moři – zde je vůbec nejrozsáhlejší pláž v Evropě. Obrovská pláž je různě široká, jednou vám stačí k vodě ujít 800 metrů, jindy se cesta protáhne přes kilometr. Kromě pláží na vás čekají i krásné, čisté lesy a nepřeberné množství cyklostezek a tras pro jezdce na koni.

Kde je ve Š-H nejexotičtější pláž?
Tu najdete u Schönbergu – místní značení vás zprvu zarazí „Kalifornie“ a „Brazílie“, tak tu byste na pobřeží Baltského moře opravdu nečekali. Ale vše se záhy vysvětlí – takto jsou označené dvě pláže kousek západně od té v Schönbergu. Skvělé podmínky zde čekají na surfaře, užijí si však i začátečníci. Kdo by raději odpočíval, užije si procházky po dlouhých promenádách přímo u pláže.

Která pláž je v Š-H nejčistší?
Pláže jsou velmi čisté v celém Šlesvicku-Holštýnsku, nic jiného si nemůže oblast navštěvovaná nejnáročnější klientelou ani dovolit. Největšího úklidu se místní pláže dočkají před začátkem sezóny, kdy je odklizeno vše, co na pláže přinesla zima. Ovšem i v létě v plné sezóně jsou pláže pravidelně čištěny a odklízeny jsou i řasy vyplavené na pobřeží.

Kde je nejčistší moře?
Voda se po celém Šlesvicku-Holštýnsku pyšní výbornou kvalitou – to dokazují i pravidelné kontroly a výsledky testů hygienických stanic.

Která pláž se chlubí nejčistším ovzduším?
Mořský vzduch osvobozuje - nejčistším vzduchem se pyšní nejvzdálenější z německých ostrovů – Helgoland. To by vám potvrdili i astmatici a alergici, kteří si zde svou klubovou základnu zřídili již v roce 1897. Na Helgolandu se také nevyskytují žádná auta, která by vypouštěla do vzduchu škodliviny. Navíc je zde vzduch bohatý rovněž na soli, které jsou tělu velmi prospěšné.

více o Německu:
www.germany.travel
www.facebook.com/NemeckoTuristickaZeme
www.sh-tourismus.de

Poslední aktualizace: 27.6.2013
Objevujte s námi rozmanitost německých pláží na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu