Loading...

Ohlédnutí za letošním TOURFILMem

Tipy a novinky

Nejstarší festival svého druhu na světě je v Česku

TOURFILM – mezinárodní festival filmů a médií z oblasti cestovního ruchu ve dnech 9. – 11. října t.r. uskutečnil svůj již 47. ročník v Karlových Varech. V době svého vzniku byl jedním z celé řady podobných festivalů, konaných jak v Evropě, tak zámoří. Vlivem rozmanitých peripetií během let však postupně zanikaly – až se ukázalo, že Tourfilm v Česku se ze svých souputníků udržel jako jediný, což z něj učinilo zároveň festival nejstarší. Dnes je bez nadsázky možno jej řadit k „rodinnému stříbru“ české kultury a cestovního ruchu.

Během posledních desetiletí je organizátorem festivalu agentura AVANT Promotion za podpory České centrály cestovního ruchu – CzechTourism. Za léta svého angažmá si AVANT vybudoval skvělé renomé, jak co do vysoké profesionality organizační, tak pokud jde o kreativitu v přípravě doprovodného programu, či získávání vrcholně atraktivních hlavních hostů festivalu, přitahujících zájem profesionálů i publika. Jen namátkou jmenujme např. Ericha von Dänikena, Jane Goodall, Reinholda Messnera, Michaela Palina, Iana Wrighta, Charlotte Uhlenbroek, Bertranda Piccarda, Céline Cousteau a konečně letos Davida Hannana – hvězdu podmořského dokumentu z Austrálie. Ti všichni do Karlových Varů přijeli, představili se publiku, seznámili je se svou činností a dodali tak festivalu zcela neopakovatelný punc. Podobně je tomu i se získáváním partnerských zemí festivalu – v posledních letech nechyběly tak atraktivní destinace jako Madeira, Čína, Brazílie, či Tahiti, letos partnerství přijalo Maroko. Prezentovalo se nejen originálním hudebním a tanečním programem, ale i ukázkami řemesel a v neposlední řadě poskytnutím marockých vín pro závěrečný gala večer festivalu.

Na organizaci účasti spolupracoval Moroccan National Tourist Office s Velvyslanectvím Marockého království v Praze.

Letošní 47. ročník Tourfilmu se tradičně těšil mimořádnému zájmu účastníků soutěže: přihlásilo se 477 filmů a spotů, i 163 multimédií z celkem 132 zemí světa. Hlavní cenu, Grand Prix vybojoval australský spot „Barossa. Be consumed.“ V kategorii filmů do 30 minut se stal vítězem spot agentury CzechTourism s názvem „Come to Czech Republic and experience your own story!“

Tradičním souputníkem Tourfilmu je festival produkce českých regionů, propagující cestování po Česku – TOUR REGION FILM. Vítěz byl porotou vybírán z 64 filmů, 35 spotů a 30 multimédií. Grand Prix získal spot „Vítejte v Plzni“, v kategorii filmů porotu nejvíce přesvědčil snímek nabízející návštěvu naší nejmladší turistické oblasti - „Toulava… kardiozážitek i pro Tebe“.

Barevné svahy babího léta nad lázeňskou částí Karlových Varů byly svědky – podobně jako mnohokrát v minulosti – zdařilé události, přinášející sem obohacení lázeňského kulturního života, vždy jednou za rok bilancující vývoj a novinky v produkci propagačních nástrojů v cestovním ruchu, ale i příležitost k setkání odborníků, výměně zkušeností a vzniku nových impulzů v branži. Fakt, že TOURFILM zůstává nejstarším festivalem svého druhu na světě a je v rukou špičkových profesionálů, přímo vybízí využít jej – jako něčeho, co ostatní země nabídnout nemohou – k účinnému prosazování Česka jako turisticky velmi atraktivní země. V tomto ohledu lze spatřovat ještě značné rezervy.

TOURFILM 2014 skončil – ať žije TOURFILM 2015! (Jak se ukázalo během závěrečného gala večera, jako partnerská destinace pro příští rok se hlásí Velikonoční ostrov, jehož vyslanci - zástupci turistických autorit a současně tanečníci tamních domorodých tanců - jejich ukázkou představili živou pozvánku). Důkazem, že festival má své opodstatnění i nezanedbatelný ohlas v zahraničí je skutečnost, že jej oceňuje i Světová federace novinářů a publicistů cestovního ruchu – F.I.J.E.T , která každoročně poskytuje svou nestatutární cenu filmu, který porota vybírá podle zvláštních kritérií.

Závěrem zbývá popřát agenturám AVANT Promotion a CzechTourism úspěch v dalších ročnících festivalu, kterým se opravdu můžeme chlubit. Nu a našim čtenářům doporučit: zaznamenejte si do svých diářů, že za rok – v říjnu 2015 bude stát za to udělat si výlet do Karlových Varů – bude tam 48. TOURFILM!

Miroslav Navara

Poslední aktualizace: 15.10.2014
Ohlédnutí za letošním TOURFILMem na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu