Loading...

Omezení pro vjezd do vybraných měst v Itálii - ZTL zóny 2023

Tipy a novinky

Jízda v ZTL s pronajatým autem v Itálii – Podrobný průvodce (2023)

Jste připraveni na dovolenou v Itálii, ale nevíte, jak se tam pohybovat autem? Lurento vám přináší podrobného průvodce zónami ZTL v hlavních italských městech. ZTL znamená „zona a traffico limitato“ (zóna s omezeným provozem).

Co je ZTL?

Zkratka ZTL znamená „zona a traffico limitato“ (angl. omezená dopravní zóna). V těchto oblastech je zakázána automobilová doprava. V boji proti automobilové dopravě a ve snaze chránit oblasti v centru, srdci nejkrásnějších italských měst, mnoho správ, zejména ve velkých městech, jako je Řím a Milán, zavedlo v průběhu let ZTL. ZTL byl vytvořen s cílem snížit úrovně znečištění a usnadnit chodcům vstup do centra města . V oblasti ZTL mohou vozidla vjíždět a projíždět pouze v určitých časech nebo po zaplacení jízdenky. Existují však výjimky.

Jak poznám ZTL?

Všechny obce ve městech, kde jsou ZTL, poskytují na svých webových stránkách mapy , které lze nahlédnout online, pomocí kterých můžete přesně zjistit, kde se tyto oblasti nacházejí. Vjezd do areálu ZTL je někdy vymezen mechanickými zábranami , které se zvednou pouze po předložení příslušného průkazu nebo elektronického povolení. U každého vjezdu a výjezdu je kamerový systém s uzavřeným okruhem, který zaznamenává SPZ každého vozidla a automaticky přenáší případné přestupky neoprávněnými vozidly na místní policejní služebnu. Pokud tyto pruhy nejsou, je třeba dávat pozor na dopravní značky , které označují začátek a konec zóny s omezeným provozem.

Co se stane, když vjedu do ZTL?

Pokud jsou u vchodu do zóny mříže, nebude možné vstoupit bez prokázání vstupenky. Pokud tyto závory chybí, projíždíte-li zónou s omezeným provozem, hrozí vám pokuta. Pokuta bude oznámena po kontrole kamer policií a poté budete muset zajít na příslušné úřady a zaplatit dlužnou částku za přestupek. Někdy je možné platit online. Výše pokuty se může pohybovat od minimálně 80,00 EUR do maximálně 332,00 EUR . Pokud zaplatíte ihned (do 5 dnů od obdržení pokuty), získáte slevu 30% . Pokuta za jízdu v LTZ nemá za následek ztrátu bodů řidičského oprávnění.

Co se stane, když zůstanu v hotelu v ZTL?

Pokud se hotel, ve kterém se chcete ubytovat, nachází v zóně s omezeným provozem, nemějte obavy! V této situaci můžete předem kontaktovat recepční (nebo concierge) a oznámit mu/ji čas, kdy dorazíte, a ten o tom bude informovat místní úřady poskytnutím vaší SPZ. Obec si tak zanese vaši SPZ do své databáze a při vjezdu do zóny s dopravním omezením, která je regulována kamerami, vám nepošle varování a vyhnete se tak pokutě. Nejjednodušší způsob, jak jít, je rezervovat si u Lurento a oznámit nám, že budete ubytováni v ZTL. Kontaktujeme hotel vaším jménem a poskytneme vám registrační čísla, takže se nemusíte ničeho obávat.

Jiná města, jiná pravidla

V Itálii nabízí Lurento nejlepší výběr superaut, luxusních vozů, minivanů a kabrioletů v Římě, Neapoli, Florencii a Miláně. Podívejme se nyní podrobně, kde se zóny ZTL v těchto městech nacházejí, a podívejme se také na časy ZTL, které se liší v závislosti na městě a oblasti.

ZTL zóny v Římě, Itálie

V Římě , hlavním městě Itálie, se zóna ZTL nachází v historickém centru v renesanční části hlavního města. Rozprostírá se v kruhovém tvaru ohraničeném na severu náměstím Piazza del Popolo, na jihu Imperiálními fóry, na východě Via vittorio Veneto a na západě řekou Tiberou. ZTL zóna je aktivní ve specifických časových úsecích, zejména od pondělí do pátku od 6:30 do 18:00 mimo svátky a od 14:00 do 18:00 v sobotu mimo prázdniny.

 

ZTL zóny v Miláně v Itálii

A konečně, v Miláně , pokud chcete nakupovat v krásných uličkách hlavního města módy, musíte věnovat velkou pozornost zónám ZTL. Najdete je především v centru města, včetně oblastí C, B, Navigli, L'Arco della Pace, Corso Garibaldi a Via Paolo Sarpi. V oblasti C je aktivní od pondělí do pátku, od 7:30 do 19:30. Není aktivní o sobotách a svátcích. V oblasti B je zakázán vjezd nejvíce znečišťujícím vozidlům , jako jsou auta s euro 0 nebo 1, ale také pro euro 5.


Města se zónami ZTL v Itálii – oficiální informace:

Poslední aktualizace: 29.11.2022
Omezení pro vjezd do vybraných měst v Itálii - ZTL zóny 2023 na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Příspěvky z okolí Omezení pro vjezd do vybraných měst v Itálii - ZTL zóny 2023

Obrázky z Milána a vlakové nádraží Milano Centrale
Obrázky z Milána a vlakové nádraží Milano Centrale
Žel. stanice
Milánské hlavní železniční nádraží Milano Centrale je jednou z…
0.5km
více »
Mrakodrap Pirelli
Mrakodrap Pirelli
Dům, budova
Mrakodrap Pirelli byl až do roku 2009 nejvyšší budovou v Miláně. Je vysoký 127 metrů a má 31 poschodí. Stal se symbole…
0.7km
více »
Kam vyrazit na Velikonoce? Vsaďte na Itálii!
Kam vyrazit na Velikonoce? Vsaďte na Itálii!
Tipy a novinky
Ze zákona povinné čtyři týdny dovolené na rok ani zdaleka nesplňu…
0.8km
více »
Park Giardini Pubblici v Miláně
Park Giardini Pubblici v Miláně
Odpočinkové místo
Při návštěvě Milána nezapomeňte navštívit poměrně rozlehlý park Giardini…
1.8km
více »
Museo Civico di Storia Naturale di Milano
Museo Civico di Storia Naturale di Milano
Muzeum
Museo Civico di Storia Naturale di Milano (Městské muzeum přírodn…
1.9km
více »
Park u Galerie moderního umění v Miláně
Park u Galerie moderního umění v Miláně
Odpočinkové místo
Park u Galerie moderního umění v Miláně se nazývá Giardini Di Villa Reale…
2km
více »
Quadrilatero della moda v Miláně
Quadrilatero della moda v Miláně
Městská část
Quadrilatero della moda - Zlatý, nebo chcete-li Módní čtyřúhelník. Tak se…
2.2km
více »
Via Della Spiga
Via Della Spiga
Ulice
Via Della Spiga je jedna z nejluxusnějších "nákupních ulic" v Miláně.…
2.2km
více »
Quadrilatero della moda
Quadrilatero della moda
Městská část
Milánská "čtvrť módy", někdy nazývaná též Via Montenapoleone fashion district se nachází v samotném centru města. Je ohraničena na…
2.3km
více »
Socha Leonarda da Vinci v Miláně
Socha Leonarda da Vinci v Miláně
Pomník
Uprostřed náměstí Piazza della Scala v Miláně stojí pomník jednoho z největších italských učenců Leonarda da Vinci. Náměstí Piazza…
2.7km
více »
zavřít reklamu