Loading...

Osmdesát památek a spoustu dalších zážitků nabídne po setmění exkurze do dávných dob

Tipy a novinky

Přesně jednaosmdesát památek po celé republice se zapojí do letošního pátého ročníku Hradozámecké noci. Jejím centrem se stane státní zámek Kunštát, který si připomíná výročí diplomatických misí krále Jiřího z Kunštátu a Poděbrad. Právě král Jiří tedy v sobotu 30. srpna zavítá do svého moravského sídla. Na zámku Duchcov zase poplete ženám hlavu Casanova a na Žlebech se zasmějete s kněžnou Libuší. I další památky připravily prooslavy vrcholu sezony, jejichž organizátorem je Národní památkový ústav, velkolepý program plný postav z různých období historie, ale i letní romantiky, svíček, ohňů, divadla a hudby.

Pátý ročník Hradozámecké noci již tradičně nabídne akce a prohlídky na hradech, zámcích, klášterech a dalších památkových objektech. K památkám ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) se i letos připojuje řada památek provozovaných jinými organizacemi, například Valdštejnský palác, který je sídlem Senátu. „Smyslem Hradozámecké noci je umožnit návštěvníkům prohlídky hradů a zámků v nezvyklou dobu po setmění a nabídnout jim neopakovatelnou atmosféru společně s řadou kulturních programů. Hradozámecká noc je také oslavou konce prázdnin a symbolickým zakončením bezstarostného léta," uvedl Petr Fedor, náměstek pro správu památkových objektů NPÚ.

Na státním zámku Kunštát, středověkém sídle pánů z Kunštátu, vypuknou oslavy již ve 14 hodin. Celé odpoledne bude návštěvníky bavit sled divadelních představení, šermířských soubojů a strhujících fakírských vystoupení. Vyzkoušet si mohou střelbu na dobové střelnici, za doprovodu mistra Matěje si prohlédnout katovskou dílnu nebo zažít atmosféru vojenského ležení. Znít k tomu bude dobová hudba i košilaté Boccacciovské rozprávky. Po 18. hodině program vyvrcholí: na Kunštát přijede nejvýznamnější člen rodu pánů z Kunštátu, král Jiří z Kunštátu a Poděbrad, a oficiálně celou Hradozámeckou noc zahájí. Se svou družinou se připojí k oslavám a od vladařských povinností se nechá rozptýlit turnajem, šermíři a kejklíři. Úderem půlnoci završí oslavy velká ohňová show s ohňostrojem.

Na hradě Grabštejn se bude sobotní noc odvíjet ve znamení velké renesanční přestavby objektu. Návštěvníci budou mít možnost seznámit se jak s proměnou domu, tak si připomenout právě dobu renesance a tehdejší atmosféru. Horšovský Týn nabídne prohlídky hradní zbrojnice a částí zámku s kastelánem, návštěvu hradních sklepení sice bez průvodce, zato se svíčkou, a ochutnávku chyšského piva Jantar. Na Hrubém Rohozci se kostýmované prohlídky zámku inspirované povzdechem „jestli ono to potmě nebylo lepší" zaměří na elektrifikaci. Hrad Křivoklát oslaví noc ve znamení magie: ve 20.30 proběhne velká kouzelnická show a každou hodinu uvidí návštěvníci kostýmované představení o slavném alchymistovi Edwardu Kellym. Sázavský klášter připravil nejen pro děti archeoden, během něhož malí i velcí například zjistí, jak naši předkové mleli mouku a jak z ní připravovali krmi. Poprvé se k Hradozámecké noci připojuje zámek Uherčice, který otevře běžně nepřístupné prostory sklepů, v nichž sídlí vzácné druhy netopýrů. Organizátoři doporučují pevné nepromokavé boty a baterky s sebou.

Večerní procházky zámkem Třeboň zavedou zájemce za Petrem Vokem a rožmberskou bílou paní, ale i za pozdějšími obyvateli zámku, Schwarzenbergy. Na zámku Krásný Dvůr v Ústeckém kraji se na divadelním představení s hudebním doprovodem seznámí diváci s problémy barokního kavalíra Jan Humprechta během selské rebelie roku 1680. Na nádvoří zámku je potěší ohňová show a v barokní zahradě možná ještě víc ochutnávka zámeckých specialit spojená s promítáním filmu Konec starých časů. Do baroka zavede zájemce i Muž se železnou maskou na zámku Březnice; dobrodružný příběh oživí noční prohlídky zámku až do půlnoci.

Na státním zámku Duchcov se návštěvníci během prohlídek Casanova v říši přízraků setkají se světově proslulým obyvatelem zdejšího sídla, vyhlášeným svůdníkem Giacomem Casanovou. Otevřeny budou i zámecké sklepy a v tamním valdštejnském sále vystoupí hudebníci a tanečníci Severočeského divadla v Ústí nad Labem. Na renesančním zámku Opočno prolomí tajemnou atmosféru nočních pokojů knížecí majordomus a doktor Emil Holub při disputaci o "exponátech mouřenínských" a "lovu zvířeny nebezpečné" i o hygieně 19. století a upíří hysterii, která zasáhla v 18. století rakouskou monarchii. V dávné minulosti se pak ocitne státní zámek Žleby, kde pro návštěvníky připravili večerní a noční prohlídky pod názvem Veselá historie aneb O bláznivém nápadu kněžny Libuše.

K návštěvě památek o Hradozámecké noci však láká nejen příslib zážitků z minulých časů. Noční atmosféra končícího léta prostoupená světly svíček či ohňů vybízí i k dalším prožitkům a dobrodružstvím. Státní zámek Červená Lhota bude možné spatřitpo podvečernílampionové dílně a hudbě renesance Alla breve z míst, kam se návštěvníci běžně nedostanou – z hladiny rybníka, který zámek obklopuje. Plavbu na osvětlených pramicích vystřídají vzpomínky na komořího a prvního lhoteckého kastelána Karla Schönburga a paměti Petra Schönburga. Slavnostní večer završí saxofonový koncert.

Ztemnělé Zahrady pod Pražským hradem bude možné projít za svitu lamp a svíček a užít si noční pohled na magickou Prahu. Program doplní ukázky historického šermu i projekce dokumentů o pražských zahradách. Na státním hradě Landštejn zpestří posezení u ohýnku krátké vstupy se scénickým čtením z Schillerových Loupežníků a na nedalekém hradě Nové Hrady bude možné ochutnat mošt i sturm (tedy částečně zkvašený mošt z hroznů vinné révy) nebo čokoládové pralinky. V klášteře Kladruby získá slovo noc úplně jiný význam – po pozorování Slunce přijde na řadu průzkum noční oblohy dalekohledy Hvězdárny a planetária Plzeň a přednáška Betlémská hvězda v klášterním kostele.

HLAVNÍ PROGRAM HRADOZÁMECKÉ NOCI 2014

» státní zámek Kunštát

14:00–14:30 › Hradozámecké matiné aneb zahájení Hradozámecké noci na nádvoří
14:30–15:00 › Divadelní a šermířská společnost Gonfanon: pohádka O zakleté truhle
15:00–15:30 › Skupina historického šermu Gard – šermířská škola pro malé i velké
15:30–16:00 › Pilastrový sál – John Dowland: Milostné písně anglické renesance (Pavla Fendrichová – zpěv, Jindřich Macek – loutna)
16:00–16:30 › Královský popravčí mistr Matěj: O napraveném lapkovi
16:30–17:00 › Skupina historického šermu Přemyslovci – železní páni
17:00–17:30 › Koncert v zámecké zahradě – Leoš Janáček: Moravská lidová poezie v písních (Pavla Fendrichová – zpěv, Jindřich Macek – loutna)
17:30–18:00 › Divadlo Naboso: Boccacciovské rozprávky
18:00–19:00 › Slavnostní zahájení Hradozámecké noci s příjezdem krále Jiřího z Kunštátu a Poděbrad s družinou
19:00–19:30 › Divadelní a šermířská společnost Gonfanon: pohádka O zakleté truhle
19:30–20:00 › Pilastrový sál – La brise de France (Jitka Baštová – akordeon, Jindřich Macek – loutna)
20:00–20:30 › Královský popravčí mistr Matěj: O napraveném lapkovi
20:30–21:00 › Pilastrový sál – Divadlo Naboso: Májový sen
21:00–21:30 › Zámecká kaple – Giovanni Zamboni: Barokní loutnová hudba (jindřich Macek – loutna)
21:30–22:00 › Sdružení Rytíři a lapkové z Vítku – fakírská show
22:00–22:30 › Skupina historického šermu Přemyslovci – železní páni
23:00–24:00 › Slavnostní zakončení Hradozámecké noci: divadelní a šermířská společnost Gonfanon a agentura LEV – velká ohňová show a ohňostroj

Po celou dobu budou na zámku Kunštát probíhat prohlídky trasy V erbu tří pruhů – páni z Kunštátu a jejich hrad, některé doprovodí šermířská vystoupení. Program doplní historická střelnice, hry pro děti, katovská dílna mistra Matěje s výkladem, ukázka vojenského ležení a občerstvení v zámecké zahradě.

Program všech zapojených objektů je na www.hradozameckanoc.cz

Národní památkový ústav je největší příspěvkovou organizací Ministerstva kultury ČR. Vedle své role odborné složky v procesu památkové péče v České republice rovněž spravuje více než sto nemovitých památek. Většina z nich je veřejnosti přístupná a z konvolutu památek přímo ve správě NPÚ je sedm zapsáno v Seznamu světového dědictví UNESCO. Národní památkový ústav v rámci zpřístupněných objektů pečuje také o přibližně tři čtvrtě milionu sbírkových předmětů a též o typické součásti zámeckých i hradních areálů: historické zahrady a parky. NPÚ však nespravuje pouze hrady a zámky, v jeho péči jsou i významné klášterní areály (Plasy, Kladruby u Stříbra, Sázava, Zlatá koruna nebo Doksany), památky lidové architektury (Hamousův statek ve Zbečně, skanzeny Zubrnice, Vysočina a Příkazy) a technické památky 19. a 20. století (Důl Michal v Ostravě), které vtiskly městům a krajině nezaměnitelný ráz. Další informace jsou na www.npu.cz.

Poslední aktualizace: 26.8.2014
Osmdesát památek a spoustu dalších zážitků nabídne po setmění exkurze do dávných dob na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu