Loading...

Otevřenost vůči celému světu a tolerance – Německo jako turistická destinace pro gaye a lesby

Tipy a novinky

Homosexuální orientace není problém, nýbrž součástí naší kultury ve městech po celém Německu. Zejména velké metropole jako Berlín, Kolín, Frankfurt, Hamburk a Mnichov mají otevřenou a velmi živou gay a lesbickou scénu.

Německá legislativa je co se týče homosexuality jednou z nejpokrokovějších v celé Evropě: je dovoleno uzavírat registrované partnerství a vyhrazeno právo adoptovat děti – navíc jakákoliv forma diskriminace gayských a lesbických párů je ze zákona zakázána. To vedlo ve vzniku otevřené a mimořádně živé homosexuální a lesbické scény v Německu, jejíž vliv na kulturní život všeobecně stále roste. Téměř v každém větším městě se rozpustile slaví svátek Christopher Street Day, milovníky kina potěší v Mnichově, Frankfurtu, Berlíně a Kolíně festival Queer Film Weekend „Verzaubert“, který široké veřejnosti představuje homosexuální film. To však ani zdaleka ještě nejsou všechny zajímavé události z růžového kalendáře akcí.

Jen v Berlíně žije na 300 000 homosexuálů. Německé hlavní město je tak třetí největší metropolí homosexuálů v Evropě. Zdejší scéna je proto logicky velmi živá: 150 gay a lesbických barů, taneční kurzy a sportovní kluby pro homosexuály, speciální obchody s módou a dokonce stánek s hranolky s převahou homosexuálního personálu.

V Kolíně cítí podle ankety náklonnost ke stejnému pohlaví (občas) každý desátý obyvatel města. Líbající se muži či ženy jdoucí ruku v ruce tu patří k typickému obrazu města stejně tak, jako Kolínský chrám. Vrcholem kalendáře akcí je – vedle Christopher Street Day – festival WomenPride. Obě akce jsou součástí každoročního dvoutýdenního pouličního festivalu Cologne Pride.

Menší, avšak velmi multikulturní je gay a lesbická scéna v bankovním městě Frankfurt. Většinu „růžových“ hospůdek najdete v tzv. Bermudském trojúhelníku, severně od stanice metra Konstablerwache. Aktuální akce a populární lokace najdou zájemci na stránkách pro gay a lesby Frankfurt Gay Web.

„Žít a nechat žít“, tímto heslem se řídí přístavní město Hamburk, „brána do světa“. Homosexuály přitahuje především čtvrť St. Georg. V této části města, která měla dlouhá léta neblahou pověst ráje zločinu, se od 90. let 20. století usazuje stále více kavárniček a barů.

V Mnichově je gay a lesbická scéna obzvlášť aktivní. Programový kalendář tu začíná homosexuálním bálem o Růžovém pondělí v divadle Oberangertheater a končí nedělí Gay Sunday na Oktoberfestu. O Vánocích se scházejí všichni – gayové, lesby a transsexuálové, singlové, dvojice i rodiny – ve čtvrti Glockenbachviertel na tzv. Pink Christmas.

Poslední aktualizace: 7.9.2012
Otevřenost vůči celému světu a tolerance – Německo jako turistická destinace pro gaye a lesby na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu