Loading...

Pečení chleba v Lenoře

Tipy a novinky

V sobotu 29. října lenorskou náves prolne vůně čerstvě upečeného chleba. Šumavská Lenora je turisty vyhledávaná pro své krásné okolí a místní raritu – pec na chleba. Ta není jen zachovalou památkou bez využití, ale každou sobotu v měsíci v ní mistr pekař zatopí tvrdým dřevem, aby upekl voňavé pečivo jako před sto lety.

Ochutnat můžete nejen tradiční chléb a housky, ale i výborné lenorské česnekové placky. Všem účastníkům pečení jsou po skončení zdarma rozdány. Takové v obchodě nekoupíte, lenorské pečivo je nositelem regionální značky ŠUMAVA originální produkt. Lenorská pec byla postavena již v roce 1834 a dříve sloužila nemajetným občanům, kteří neměli dost peněz na to, aby si mohli doma vybudovat pec vlastní. Proto se rodiny složily na palivo a upekly chleba společně. Tyto pece pro chudinu byly v okolí poměrně časté, avšak do dnešních dnů přežila jediná, která je od roku 1958 zapsána na seznamu nemovitých kulturních památek. „V roce 1998 byla pec opravena a znovu zprovozněna. Díky občanskému sdružení Velká lóže pecařská se podařilo znovu oživit tradici pečení,“ zve na další pečení Jiří Mánek ze správy šumavského národního parku. „Při návštěvě Šumavy, tak můžete opět ochutnat dozlatova upečené pečivo.“ Pekař pec roztopí už v 9 hodin ráno a peče se až do odpoledne, přičemž mezitím můžete navštívit i další lenorské zajímavosti.

Za pozornost stojí krytý dřevěný most se šindelovou střechou, který je významnou stavebně-technickou památkou. Nechat ujít byste si neměli ani místní sklářské muzeum, které se nachází v prostorách obecního úřadu. Právě zde najdete infocentrum s mnoha tipy na další výlety do okolí.

Poslední aktualizace: 24.10.2011
Pečení chleba v Lenoře na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu