Loading...

Perličky (a perly) z cest. Aneb opičí kousnutí vás může stát dovolenou v Karibiku

Tipy a novinky

Červen, červenec, srpen – měsíce, kdy Češi nejčastěji odjíždí za poznáním do zahraničí. Zjistili jsme, co vás tam může potkat a především co vás to bude stát.

Týden dovolené v červenci je ideál
Statistiky, které nedávno zveřejnila pojišťovna Generali, hovoří jasně – v červenci a srpnu plánujeme dovolenou nejčastěji. Do zahraničí odjíždí celých 17 % obyvatel. Naopak doma zůstáváme především v listopadu – vytáhnout paty se chce jen 4 % lidí.

A jak dlouho si v cizině pobudeme? V polovině případů se už po týdnu vracíme zpátky. Přes 45 % cestovatelů se venku zdrží 8 dní až 2 týdny a pouhá 2 % populace si užívají mimo republiku déle než měsíc.

Nejdelší dovolená na světě
Zdá se vám to hodně, nebo málo? Chtěli byste víc? Věřte, že v porovnání s ostatními zeměmi světa jsme na tom naprosto úžasně! Nepočítáme-li Saudskou Arábii, kde mají ročně k dispozici 30 dní dovolené, jsme na vrcholu.

Naopak v USA si někteří volných dní moc neužijí. Zákon tam totiž dovolenou nijak neupravuje, takže celých 40 % obyvatel má nárok na méně než 11 dní dovolené v roce. Poněkud nepříjemná představa, nemyslíte?

Nebezpečí číhá i v zahraničí
Každý turista by měl pamatovat na cestovní pojištění, a to z jednoduchého důvodu – nebezpečí, která na něj číhají, je víc, než by kdo čekal. Spoléhat se v rámci EU na běžné zdravotní pojištění totiž nemusí stačit – „pouhý“ výjezd sanitky celou situaci pořádně zkomplikuje.

A s čím se turisté potýkají nejčastěji? Jednoznačně vede nachlazení a záněty zevního ucha, problémy způsobuje také trávicí ústrojí a ničím výjimečným nejsou ani alergické reakce. Těsně pod medailovými pozicemi se pak umístila poranění pohybového ústrojí a horních končetin. Nepříjemně vysoko, už na 10. místě se umístila zranění lebky.

O zvláštní případy není nouze
Pojišťovna Generali v loňském roce neřešila jen „klasické“ potíže svých klientů. Její pracovníci vyšetřovali například i zranění v podobě popálenin na hýždích způsobené zapalovačem uloženým v zadní kapse kalhot. Vlivem slunečního žáru totiž vybuchl.

Velmi nečekaně přišla k otřesu mozku jiná turistka. Usnula na vodní matraci. Ze spánku ji probralo až houkání parníku, kterému zkřížila cestu. Žena se lekla a z matrace spadla. Cestující parníku jí obětavě chtěli pomoci, záchranným kruhem ji však trefili do hlavy a způsobili jí tak otřes mozku. Záchranná akce, do které se zapojila i pobřežní stráž a vrtulník, nakonec stála 183 tisíc korun.

Víte, kolik lékařská péče stojí?
V běžném životě většina z nás si neuvědomuje, kolik stojí jednotlivé lékařské úkony, protože jsou hrazeny ze zdravotního pojištění. Tak například drobný úraz vám v Chorvatsku ošetří za 3 000 Kč. Ale třeba zlomenina končetiny už vyjde přibližně na 50 000 Kč, což je hodnota přibližně 4 dalších příjemných dovolených.

Pokud si zlomíte kotník v Egyptě, bude vás to stát 150 tisíc Kč. Za to byste si už mohli pořídit například skvěle vybavenou kuchyň, nebo kvalitní ojetý vůz. A co teprve léčba poranění hlavy ve Francii. Ta je vyčíslena na 1 300 000 Kč! Což je cena malého rodinného domu, či bytu.

Přitom stačí málo – uzavřít si cestovní pojištění, díky kterému za vás budou veškeré zmiňované náklady uhrazeny.

Na kolik vás vyjde? U již zmiňované pojišťovny Generali, která nabízí jedno z nejvýhodnějších cestovních pojištění, pořídíte cestovní pojištění do kterékoli země Evropy již od 13 Kč denně.

Součástí každého pojištění je také asistenční služba. O její užitečnosti by mohla vyprávět žena, kterou v Indii pokousala opice. Jen díky asistenční službě, která zařídila vše potřebné, byla žena okamžitě převezena do 150 km vzdáleného lékařského zařízení.

Perné chvilky zažil i muž v Rusku. Na místo pro něj přijely dvě různé sanitky a ani jedna se „svého pacienta“ nechtěla vzdát. Jen díky asistenční službě se muž dostal do správných rukou.

Není pojištění odpovědnosti za škodu zbytečné?
Vůbec ne. Konkrétní případy mluví za vše. Vytopení hotelového pokoje stojí zhruba 260 tisíc Kč. Za rozbití výkladní skříně zaplatíte celých 55 tisíc Kč. Místo toho byste si mohli pořídit dovolenou pro 2 v Dominikánské republice.

Poslední aktualizace: 24.6.2013
Perličky (a perly) z cest. Aneb opičí kousnutí vás může stát dovolenou v Karibiku na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu