Loading...

Pestrý program adventu v Čechách

Tipy a novinky

Nebylo tomu tak vždy – komunisté, přestože úplně zničit církevní charakter vánočního období se jim nepodařilo, omezovali jeho projevy jak jen mohli. Celá desetiletí jsme se jezdili potěšit, nakoupit františky a další předměty, k adventu náležející, do NDR, kam jsme směli a kde toto období očekávání v duchu křesťanských tradic vypadalo zcela jinak, než u nás. To už dnes patří naštěstí k věcem takřka úplně zapomenutým a pravou adventní atmosféru si můžeme prožívat i ve své vlastní zemi. A snad i jako reakce na dlouhá léta „půstu“ je v těchto dnech v Česku připraven adventní program na mnoha místech a velmi bohatý…

Jak informuje Národní památkový ústav, závěr listopadu a prosinec jsou jednoznačně ve znamení adventu a vánočních svátků. Hrady a zámky v tuto dobu ožijí předvánoční atmosférou plnou jedinečných vůní a chutí. Jak trávila Vánoce šlechta, bude možné vidět na zámku v Litomyšli; naopak svátky z pohledu personálu – v kuchyních a sklepech – zažijí například návštěvníci zámku Žleby. Sváteční dobroty podle receptů minulých generací nebo tradiční výrobky a betlémy nabídnou řemeslné trhy, v dílnách si zase budou moci děti i dospělí vyzkoušet, jak by v minulých časech obstáli. Významnou součástí adventních příprav i vánočního slavení je vždy hudba, a tak se například tóny hudby rozezní každou adventní neděli na zámku Kunštát a ve středu 17. prosince v jedinečném renesančním kostele sv. Floriana v Ústí nad Labem – Velkém Březně.

Za pozornost stojí určitě i advent v borovanském klášteře. Tento jihočeský architektonický skvost má za sebou pestrou minulost: jako augustiniánský byl založen roku 1455 Petrem z Lindy. Za vlády Rožmberků byl později zrušen, avšak již v roce 1663 z vůle císaře Ferdinanda III. byl obnoven. V polovině 18. století byla přistavěna Škapulířová kaple a reprezentační prelatura. Roku 1785 došlo opět ke zrušení rozhodnutím císaře Josefa II. Budovu prelatury – zámku – vlastnili do roku 1939 Schwarzenbergové. V roce 1940 koupila zámek obec pro zřízení školy, která tu fungovala do roku 1997. Gotickou část kláštera spravuje nyní římskokatolická farnost. Budova prelatury prošla v letech 2004 – 2010 generální opravou a dnes je tu umístěna Knihovna Augustina Bubenského, informační středisko města Borovany, výstavní síň a kavárna Zámek. Není tedy pochyb, že komplex je bez výhrad vhodný k pestrému adventnímu programu. O první adventní neděli tu „Advent začíná…“, 4.12 budou na nádvoří zámku „Andělé“, 7.12. „Dyškanti“ (adventní zpěvy v kostele Navštívení P. Marie), 13.12. zazní „Musica Bohemica“, o čtvrté adventní neděli pak v zámeckém parku ožije „Živý Betlém“. Program doprovodí výstavy Vánoční stůl a Betlémy a dřevořezy. Na II. svátek vánoční – 26.12. je přichystán Vánoční koncert a 4.1.2015 Tříkrálový koncert.

První adventní víkend už se budou „dít věci“ i na hradě ve Strakonicích. Ve dnech 28. až 30. 11. se tu uskuteční tradiční Adventní řemeslné trhy pod Rumpálem, které pro návštěvníky připravilo Muzeum středního Pootaví ve spolupráci s Městským kulturním střediskem. Na návštěvníky tu čeká tržiště s pestrým sortimentem řemeslných výrobků, jako jsou adventní věnce, vánoční ozdoby, betlémy, jmelí, svíčky, perníčky a další vánoční zboží. Dále kované a vyřezávané předměty, šperky z různých materiálů, keramika, koření, ubrousková technika decoupage, sušená vazba, drátkování, ručně vyráběný textil atd. Nebude chybět ani tradiční medovina, punč, trdelník, pražené mandle a oříšky, klobásy, nakládané sýry, bramboráky, koblížky, ovocné špízy či staročeská kuchyně. Novinkami pro letošní rok jsou sádrové dekorace, bylinné směsi, přírodní kosmetika a háčkované čepice, čelenky a bižuterie.

Z kulturního programu si vyberou malí i velcí. K vidění budou reprodukce děl malíře Josefa Lady, v sobotu proběhne Luciferova soutěž o nejlepší masku čerta, otevření bran pekelných a tvůrčí dílna nejen pro děti. V neděli loutkové pohádky, Babský sbor z Poříčí a design workshop v Jedárně. V rámci trhů mohou zájemci navštívit i dvě vánoční výstavy strakonického muzea. Chuť avůně Vánoc v kapitulní síni představí vánoční pokrmy a výstava Se značkou Škoda anebod čokolády k mini modelu v Zámecké galerii sběratelské kolekce modelů autíček, autíčkových obalů a obalů od čokolád. Na trhy naváže Slavnostní zahájení Adventu města Strakonice na Velkém náměstí.

Přehled programů na hradech, zámcích a objektech NPÚ najdeme na: www.npu.cz.

Miroslav Navara

Poslední aktualizace: 28.11.2014
Pestrý program adventu v Čechách na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu