Loading...

Po stopách Karla IV. v Karlovarském kraji

Tipy a novinky

Karel IV. je spojen s Karlovarským krajem již od svého raného věku, kdy byl v roce 1319, ještě coby Václav, odebrán svým otcem, králem Janem Lucemburským, z péče své matky Elišky Přemyslovny a byl uvězněn na hradě Loket nedaleko Karlových Varů.

Karel IV. se velmi výrazně zasadil o založení města Karlovy Vary. Dle legendy o vzniku Karlových Varů byl Karel IV. při jedné ze svých vyjížděk ohromen silou termálních pramenů nedaleko Lokte a kolem roku 1350 proto nechal na tomto území postavit první domy, které měly sloužit k lázeňským účelům. Tato legenda se mimo jiné stala leitmotivem prezentace Karlovarského kraje na světové výstavě EXPO 2015 v italském Miláně, kdy byla prostřednictvím krátkého animovaného filmu prezentována návštěvníkům pavilonu, kteří si film stručně vystihující historii vzniku Karlových Varů velice oblíbili.

Jak již bylo zmíněno, velký význam má v souvislosti s Karlem IV. také hrad Loket. Tento gotický hrad stojící od začátku 13. století nad břehem řeky Ohře nedaleko Karlových Varů, byl po staletí významným strategickým místem. Dnes je jedním z nejnavštěvovanějších turistických cílů v Karlovarském kraji.

V Karlovarském kraji se nachází celkem 19 míst, která jsou spjata s Karlem IV. Mezi tato místa patří i město Cheb, které si Karel IV. velmi oblíbil, a to hlavně Chebský hrad, který byl postaven jako falc císaře Friedericha I. Barbarossy. Karel IV. podporoval také výstavbu sakrálních staveb, které se na území Karlovarského regionu nachází, např. románský kostel v Boči nebo klášter premonstrátů v Teplé. Kromě významného města Karlovy Vary se podílel také na založení a dalším rozvoji měst, jako jsou Kraslice, Nejdek, Kynšperk nad Ohří, či město Žlutice, které již v době jeho panování mělo organizovanou městskou samosprávu, vydávalo listiny a knihy. Z dalších měst lze uvést také města Ostrov, Hroznětín nebo Bečov nad Teplou.

Karlovarský kraj byl vzhledem ke své poloze strategickým místem a Karel IV. věnoval pozornost také místním hradům, např. hradu Vildštejn či Seeberg, dále také hrad Hauenštejn a Hartenberg.

V rámci oslav výročí 700 let od narození Karla IV. se budou na mnoha místech Karlovarského kraje konat kulturní a společenské akce. Karlovy Vary nabízí na svém webovém portálu kompletní přehled kulturních akcí, které se budou konat na území města. Další akce budou probíhat třeba v Lokti nebo také v Chebu.

Je zřejmé, že oslavy a vzpomínky na Karla IV. budou probíhat nejen v Karlovarském kraji, ale v podstatě v celé republice, ať již formou velkých regionálních či menších lokálních kulturních akcí, avšak Karlovarský kraj - Živý kraj jich svým návštěvníkům nabídne skutečně mnoho.

www.zivykraj.cz

http://karel700.zivykraj.cz/cz/

Poslední aktualizace: 1.4.2016
Po stopách Karla IV. v Karlovarském kraji na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu