Loading...

Po stopách Santiniho

Tipy a novinky

Barokní gotika – víte, kdo je jejím nejvýraznějším představitelem? Je to zároveň i jeden z nejvýznamnějších českých architektů. Jan Blažejn Santini-Aichel. Na jeho kontě jsou desítky doložených děl. Pracoval jak na stavbách světských, tak církevních. Vydejte se do západních Čech, zde najdete 2 klášterní klenoty jeho tvorby. Pořídit si můžete i Santiniho turistický pas – možnost získat zajímavé dárky a slevy, pobyt jedině zpříjemní.

Plasy

Kousek od Plzně leží cisterciácký klášter Plasy založený roku 1144 knížetem Vladislavem II. Na počátku 15. století byl však vypálen husity. Santini se v Plasích věnoval rekonstrukci celého konventu kláštera, kde docházelo k mnoha poškozením vlivem podmáčeného, a tudíž nestálého podloží.

Tento problém Santini vyřešil velmi originálně – konvent vybudoval na 5 100 dubových pilotech a dřevěném roštu. Tyto základy jsou trvale ponořeny pod vodou. Díky tomu je dubové dřevo tvrdé a pevné jako kámen a velkolepá stavba stále stojí.

Pozornost věnujte také schodištím uvnitř kláštera. Jsou zavěšena v prostoru, vycházejí přímo z obvodových zdí a nejsou ničím podepřena. Vypadají, jako by se vznášela nad hladinou vody, pod kterou lze zahlédnout části dubového roštu.

Kde sehnat v okolí levné ubytování? V Plzni určitě nesáhnete vedle – najdete zde množství drobných hotýlků a pensionů, ale i osvědčené a dobře známé podniky jako třeba U Salzmannů.

Kladruby

V roce 1115 založil tento benediktýnský klášter kníže Vladislav I. V roce 1421 do historie tohoto kláštera, stejně jako v případě Plas, výrazně zasáhli husité – vypálili ho. Klášterní kostel pak zůstal několik desítek let bez zastřešení, aby po opravě došlo k přetížení zdí a kostel se vrátil zpět do havarijního stavu.

Až v roce 1711 se rozsáhlé rekonstrukce ujal Santini. Přestavba se dotkla jak trojlodí, tak transeptu. Zvenčí vás na kostelu zaujme monumentální kopule připomínající korunu, která je zavěšena nad prostorem oltáře. I uvnitř je právě tato část kostela velmi zajímavě řešena – otvory v koruně mimořádně prosvětlují desetistranný oltářní prostor, jenž zakončuje úchvatný oltář podle Santiniho návrhu.

Poslední aktualizace: 30.10.2012
Po stopách Santiniho na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu