TURISTIKU PODPORUJÍ
61 578 turistů a cestovatelů
112 442 výletů, turistických cílů, tras a cestopisů
1 401 017,- odměny za články
Vyberte, co Vás zajímá v oblasti Svět
Tipy na výlet vybrat: vše / nic
 ↓ 
Druh vybrat: vše / nic
Do přírody
Na golf
Na hory
Na kole
Se psem
Vinařská turistika
Za gastronomií
Za kulturou
Za sportem
Náročnost vybrat: vše / nic
Pro zdatnější
Romantika
Rodina s dětmi
Délka vybrat: vše / nic
Vycházka - půldenní
Celodenní výlet
Putování (více dnů)
Turistické cíle vybrat: vše / nic
 ↓ 
Doprava vybrat: vše / nic
Autobusová zastávka
ŽST
Letiště
Žel. stanice
Města, obce, vesnice vybrat: vše / nic
Vesnice
Městečko
Město
Osada
Samota
Městská část
Hlavní město
Přístav
Místní část
Náměstí
Ulice
Městys
Ostatní vybrat: vše / nic
Bivak
Hraniční přechod
Infocentrum
Nordic walking point
Ostatní
Turistická známka
WebKamera
Zajímavost
Památky a muzea vybrat: vše / nic
Hrad
Zámek
Zřícenina
Trosky
Kaple
Klášter
Pomník
Kříž
Chata
Muzeum
Bouda
Kostel
Památník
Měšťanský dům
Salaš, koliba
Letohrad
Farma
Hřebčín
Zámeček
Tvrz
Skanzen
Hradiště
Rotunda
Statek
Dům, budova
Chrám
Hřbitov
Hradby
Lapidárium
Kašna
Socha
Boží muka
Hrádek
Panský dvůr
Rychta
Pevnost, opevnění
Radnice
Drobné památky
Mešita
Synagoga
Příroda vybrat: vše / nic
Hora
Kopec
Štít
Vrchol
Jezero
Potok
Pleso
Rybník
Vodopád
Propast
Minerální pramen
Jeskyně
Krasový útvar
Údolí
Skalní útvar
Jezírko
Řeka
Říčka
Pohoří
Údolí, dolina
Kaňon
Sedlo
Travertíny
Planina
Hřeben
Louka
Pramen
Kámen
Zahrada
Rašeliniště
Slatě
Památný strom
Přírodní park
Ostrov
Sopka
Pobřeží
Poušť
Park
Rokle
Přírodní památka
Vodní nádrž
Studánka
Soutěska
Tůň
Pláž
Poloostrov
Bažina, mokřady
Sport a rekreace vybrat: vše / nic
Lázně
Rekreační oblast
Koňská stezka
Aquapark
Letovisko
Koupaliště
Ledovec
Ski areál
Golf
Půjčovna lodí
Cyklo bar - hospůdka
Cyklo shop - servis
Potápění
Zábava, atrakce
Půjčovna kol
Vinařský cíl
Technické zajímavosti vybrat: vše / nic
Důl, štola, šachta
Elektrárna
Jez
Lanovka
Mlýn
Most
Přehrada
Rozhledna
Technická památka
Zvonice
Výletní místa a parky vybrat: vše / nic
CHKO
Chodník, naučná stezka
Národní park
Odpočinkové místo
Orientační bod
Poutní místo
Rezervace
Rozcestí
Turistická trasa
Turistické destinace
Vyhlídka
Výletní místo
ZOO a botanické zahrady vybrat: vše / nic
Arboretum
Botanická zahrada
ZOO
Trasy vybrat: vše / nic
 ↓ 
Typ vybrat: vše / nic
Autem
Balónem
Běžecká trasa
Běžky
Cyklotrasa
Golf
In line brusle
Pěší trasa
Po vodě
Ski areál
Náročnost vybrat: vše / nic
Malá náročnost
Střední náročnost
Velká náročnost
Cestopisy vybrat: vše / nic
Tipy a novinky vybrat: vše / nic
Rady a tipy vybrat: vše / nic
 ↓ 
Doprava
Jídlo a ubytování
Ostatní
Peníze a ceny
Práce a život
Zdraví a bezpečnost
Moje dovolená vybrat: vše / nic
 ↓ 
Kdy jsme jeli vybrat: vše / nic
Jaro
Léto
Podzim
Zima
Délka dovolené vybrat: vše / nic
Méně než 1 týden (do 6 dní)
1 týden (7-9 dní)
Delší než 1 týden (10-12 dní)
2 týdny a více (13 a více dní)
S kým vybrat: vše / nic
Rodina s dětmi do 5-ti let
Rodina s dětmi do 10-ti let
Rodina s dětmi 10-18 let
S partnerem
S přáteli
Typ vybrat: vše / nic
Pobyt
Aktivní dovolená
Poznávací dovolená
Eurovíkend
Plavba
Prodloužený víkend
Zaměření vybrat: vše / nic
K moři
Na lyže
Za zábavou a poznáním
Do přírody
Na hory
Cyklo
Se psem
Na vodu
Aerobic
Golf
Wellness
Potápění
Za kulturou
Zábavné parky
Aquaparky
Gastronomie
Jak jsme jeli vybrat: vše / nic
Autem
Autobusem
Letadlem
Lodí
Jinak
Jak a kde jsme bydleli vybrat: vše / nic
Dům / rekreační objekt
Kemp
Apartmán
Hotel / Penzion
Stravování na dovolené vybrat: vše / nic
Vlastní
Snídaně
Večeře
Polopenze
Plná penze
All Inclusive
Ultra all inclusive
Fotogalerie vybrat: vše / nic
zobrazit výsledky
Změnit oblast
Vyhledat oblast:

Podívejte se na to jinak. Největší fotokoláž televize Spektrum.

Tipy a novinky

Ondřej Neff; www.spektrumTV.cz
Ondřej Neff; www.spektrumTV.cz  •  Fotografie (6)

Léto je období hravé, a třebaže se nám chýlí k poslední čtvrtině, na hry je času a doufejme i chuti dost! Zvlášť s televizí Spektrum.

Vytvořit největší prázdninovou fotokoláž v Česku a na Slovensku, takový je cíl probíhající letní divácké kampaně dokumentární televize Spektrum a fotografa Ondřeje Neffa. Do soutěže "Spektrum – Léto jinýma očima" se diváci mohou zapojit přes speciální aplikaci na facebookové stránce stanice Spektrum www.facebook.com/TelevizeSpektrum.

www.spektrumTV.cz

Ondřej Neff si vzal jako ambasador za úkol provést nás fotograficky zaměřenou soutěží, která vyústí v rekordně největší koláž fotografií s prázdninovou tématikou. Do výsledné koláže bude zahrnuto tisíc nejlepších uživatelských fotografií, které se týkají gastronomie, dobrodružství či klamů a iluzí.

Nakrmte si facebookovou aplikaci
O složení koláže, tedy sestavy fotografií – se postará facebooková aplikace, kterou je ale třeba nakrmit fotkami ZDE.

www.spektrumTV.cz

V první fázi účastníci posílají svoje fotky a pak, v září, bude veřejnost hlasovat a vybere 1000 fotografií, ze kterých se pak koláž sestaví. Porota vybere vítěze. Samozřejmě je třeba se zaregistrovat – no a pak už je to je vašich rukách a v úsudku hodnotitelů.

Ceny jsou tyto:
1. cena: Semestr ve fotografické dílně O.Neffa
2. - 3. cena: Jednodenní fotograficky kurz podle vlastního vyberu na AFOP.CZ
4. - 10. cena: Solární nabíječka na mobil
11. - 25. cena: Cestovní adaptér na el. zásuvky

Jezte, riskujte, švindlujte
Soutěžit můžete i v třech podkategoriích Vášnivý jedlík, Nejdrsnější kamioňáci světa a Mistři švindlu, které se týkají gastronomie, dobrodružství či klamů a iluzí.

Vášnivý jedlík - soutěž o nejlepší fotku jídla – běží od 12.8.
Nejdrsnější kamioňáci - fotka s tematikou dobrodružství - běží od 21.8.
Švindlíři - fotka s optickým trikem - poběží od 2.9.

Ceny jsou tyto:
1. cena: Jednodenní fotograficky kurz podle vlastního vyberu na AFOP.CZ
2. cena: Solární nabíječka mobil
3. cena: Cestovní taška

www.spektrumTV.cz

Prázdninová tématika, to je téma hodně široké a asi každý z nás, pokud vzal aspoň jednou foťák do ruky, má k tématu co dodat. Ani ty dílčí kategorie asi nepotřebují velká vysvětlení:

Jedlíci jsme všichni, třebaže nutně nikoli velcí. Zkuste vyfotit jídlo! Fotograf Vít Mádr, lektor AFOP, se tím zabývá profesionálně – a třeba vyhrajete účast na jeho kurzu.

Fotograf Tomáš Mähring sjel na raftu divoké norské vody. Bylo to drsné dobrodružství. Zažili jste něco podobného? A pokud ano, zbyl vám čas na focení?

Optické triky a klamy a švindle, to je příležitost pro hlavy koumavé a někdy je to i výsledek náhody nebo omylu. Může z toho být hodně zábavy pro vás i pro ty, kdo se na vaše fotky budou koukat.

www.spektrumTV.cz

Více o stanici Spektrum
Cílem televize Spektrum/Spektrum HD je vysílání kvalitních dokumentárních pořadů, sloužících lepšímu poznání světa. Důraz klade na populární vědu, dobrodružství a cesty, historii, království divočiny a každodenní život. Dokumenty jsou pestré, věrohodné a nabízejí smysluplné trávení času celé rodiny. Tento kanál, vedle toho, že je bohatě zásoben programy nakoupenými od zahraničních distributorů, klade velký důraz i na vlastní produkci. Více na
www.spektrumTV.cz a www.facebook.com/TelevizeSpektrum.

Co na fotce jídla nepůsobí přitažlivě, působí odpudivě

Ondřej Neff, spisoval nesčetných sci-fi románů, novinář, ale také uznávaný fotograf má velkou slabost pro výtečné jídlo, které nejen rád vychutnává, ale i fotí. Jak nejlépe zachytit pokrmy, aby vypadaly lahodně a aby z nich čtenář nemohl odtrhnout oči? Ondřej Neff se podělil o tipy a triky, jak dosáhnout nejlepších výsledků. Pokud se chcete učit přímo od mistra, vyfoťte jídlo, které jste ochutnali, nebo které máte rádi, a pochlubte s nimi na www.facebook.com/TelevizeSpektrum. Vaše fotka bude součástí pokusu o rekord ve vytvoření největší fotokoláže s prázdninovou tématikou. Vítěz bude mít možnost zúčastnit se fotografické dílny s Ondřejem Neffem.

www.spektrumTV.cz

Cílem fotografie je samozřejmě zachytit to, co je k snědku a výsledkem má být fotka, která má vyvolat libý chutný pocit. Vše začíná už správným výběrem objektu. Fotografie je nelítostná a často odhalí to, čeho si předtím nevšimneme. Je tedy třeba vybírat nejlepší kusy, ať jde o ovoce, pečivo nebo uzeniny. Nad zvadlým listem přimhouříme oko, ale na fotografii bude vypadat odpudivě. To je bohužel smutná pravda: co na fotce jídla nepůsobí přitažlivě, působí odpudivě. Neexistuje tam střední cesta. Vizáž jídla však nemusí řešit Adama Richman, hvězda pořadu Vášnivý jedlík (vysílá Spektrum), v jeho případě jde spíše o kvantitu než o kvalitu. Ale i jeho pojetí jídla má jistě své kouzlo.

Osvětlení
Osvětlení hraje taktéž esenciální roli. Fotografiím jídla zpravidla nesvědčí hluboké stíny, proto by světlo mělo být tedy měkké a rovnoměrné. Výhodné bývá přirozené denní světlo, ale rozhodně nikoli přímé světlo sluneční. Umělé světlo jde dobře změkčit modifikátory, tedy odraznými deskami, softboxem nebo deštníky. Velký pozor si musíme dát i na barevnou teplotu světla, protože velmi záleží na přirozenosti barev objektu. Té dosáhneme správným nastavením barevné teploty. V tomto oboru je fotografování přes tabulku střední šedé doslova nutnost. Ani mixování světel nevypadá dobře. Dopadající denní světlo doplněné žárovkovým světlem může působit velmi nepříjemně.

Dekorace
Při aranžmá pokrmů platí, že méně je více. Důležitý je objekt sám osobě. Měl by být umístěn v prostředí, které s ním nějak souvisí a musí se vyjímat. Objekt může být doplněn něčím, co s konkrétním objektem souvisí. Například k asijské tématice se hodí hůlky.

Správný aparát
Pro vážnou práci potřebujeme odpovídající zařízení, a tak je potřeba zainvestovat do aparátu. Příliš velká hloubka ostrosti obvykle spíš škodí, než pomáhá. To vede k závěru, že je lépe používat delší ohnisko než kratší a menší clonu než větší. Přimlouval bych se za zrcadlovku a delší ohnisko. Stativ je naprostou nezbytností, bez které profesionální fotografie nelze ani pořídit.

Vize a příprava
Ze všeho, co bylo řečeno, plyne, že je třeba postupovat s rozmyslem. Záměr a představa by měly předcházet samotnému fotografování. Na počátku všeho by měla být vize, jak nejlépe a nejnázorněji předmět představit. Pečlivá rozvaha a příprava pak vede k rychlé práci. Například fotíme talíř s jídlem a teprve pak si všimneme, že na čepeli jídelního nože jsou skvrny. Začneme ho leštit, ale co se nestane. Omáčka nám mezitím vystydne a zatáhne se. Ano, při fotografování jídla je leckdy třeba rychlé práce. Vše musí budit dojem čerstvosti a tomu jsou ostatní kroky podřízené.

Co dodat? Je třeba zkoušet a experimentovat a kdo vytrvá, dobere se dobrých výsledků. A navíc se dobře nají, k čemuž přeji dobrou chuť.


Poslední aktualizace: 29.8.2013
Hodnotit kvalitu příspěvku
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Svět