Loading...

Povodeň ustupuje – turistická země Německo oslovuje zahraniční turisty

Tipy a novinky

Skvělá zpráva pro turisty, kteří se v příštích týdnech chystají navštívit Německo. V oblastech postižených velkou vodou, ve městech a vesnicích na Dunaji, Labe, Muldě a Saale je již turistická infrastruktura z velké části obnovena. I přes některá omezení mohou hosté turistické země Německo tyto regiony až na několik málo výjimek znovu navštívit a vychutnávat si zde svou dovolenou. Jiné řeky, jako je Mosela a Saara, nebyly velkou vodou zasaženy vůbec. Města na Dunaji, jako Pasov a Řezno, která byla po dlouhých deštích velkou vodou významně zasažena, již varování před povodněmi odvolala. Situace v ohrožených oblastech na Labi se také výrazně zlepšuje, hladina vody v severním Německu rovněž pomalu klesá. Kvůli promočení některých hrází na severu Německa, však nadále zůstává varování před povodněmi v některých regionech této části Německa ještě i po několik následujících dnů. Lidé v jižním a východním Německu jsou mezitím zaměstnáni úklidovými pracemi zaplavených oblastí.

Historické centrum Řezna, největší územní celek Německa pod ochranou světového dědictví UNESCO, zůstal záplavám na Dunaji naštěstí ušetřen. Povodněmi zde byly zasaženy pouze budovy v bezprostřední blízkosti u Kamenného mostu – návštěvnické centrum UNESCO a budovy zdejší lodní společnosti.

Stejně rychle, jako se tisíciletá voda prohnala Pasovem, městem tří řek, tak rychle jsou již téměř zcela dokončeny všechny úklidové práce. Na odklízecích pracích se podílelo mnoho dobrovolníků, kteří pracovali nepřetržitě na tom, aby se Pasov mohl opět pyšnit svými mnoha pamětihodnostmi v celé své kráse.
Následky povodní jsou v současné chvíli ještě patrné na dálkových trasách DB Bahn. Důvodem je mimo jiné uzavření jednoho mostu na Labi u Schönhausenu v Sasku-Anhaltsku. Obecně musejí návštěvníci oblastí v blízkosti zasažených řek počítat s určitými omezeními. Proto ještě stále nejsou některé z regionů návštěvníkům přístupné. Stejně tak i lodní Doprava na Labi, Dunaji, Neckaru, Saale ještě není zcela v plném provozu.
95 procent z více než 2000 saských ubytovacích kapacit je návštěvníkům beze změny k dispozici a stejně tak většina památek a výletních míst je bez problémů dostupná. Bez omezení je možné cestovat po Horních Lužicích, v zadní části Saského Švýcarska, v Krušných horách, v oblasti Vogtland a také v rozsáhlé oblasti tzv. Heiden- a Burgenland a stejně tak v místech, která neleží v bezprostřední blízkosti Labe, dostupné jsou bez omezení také ubytovací kapacity a atraktivity v Saském Polabí. Uchráněny zůstaly také kulturní a historické poklady Drážďan. Centrum města zve návštěvníky z celého světa srdečně k návštěvě a také světoznámé památky, jako Semperoper, Zwinger, Hofkirche a Residenzschloss jsou návštěvníkům beze změny otevřeny. Zcela normálně otevřeno mají i muzea Státní umělecké sbírky.

S ohledem na aktuální vysoký stav vody v Sasku-Anhaltsku dochází na konkrétních místech k omezením. Zasažená města a regiony provedly opatření, která mají za úkol chránit zdejší kulturní dědictví. Díky těmto opatřením, byla uchráněná významná turistická místa, jako jsou např. historická centra měst, a také místa pobytu Luthera ve Wittenbergu, chrámové poklady v Merseburgu a Naumburgu, stejně jako i řada ubytovacích kapacit a volnočasových zařízení, a díky tomu mohou být v současné době zase otevřena pro návštěvníky. Eventuální objížďky jsou na všech místech řádně označeny a nepředstavují tak žádné překážky k poznání atraktivit Saska Anhaltska a k vychutnávání si zdejších turistických cílů.

Cyklistické stezky na Labi, Saale a Unstrutu jsou nadále zasažené vodou, a jsou proto nesjízdné. Hráze byly uzavřeny. Cyklisté se mohou přesunout na regionální trasy v bezpečné blízkosti od rozvodněných řek, nebo si jako skvělou alternativu užít aktivní dovolenou v pohoří Harz. Vodní Doprava a Doprava na výletních lodích v oblastech zasažených povodněmi upravena podle aktuální situace. Hosté přijíždějící do těchto oblastí automobilem, nebo autobusem by se měli v předstihu informovat o možných objízdných trasách.

Velká voda v Braniborsku ještě na všech místech zcela ustoupila. Hráze ovšem svou funkci plní velmi úspěšně. Navzdory pomalu klesající vodní hladině na Labi nemůže být o uklidnění situace v severozápadní části Braniborska ještě řeč. Tlak na hráze v Prignitzi zůstává nadále velmi vysoký, proto je zde stále vyhlášen stav ohrožení a zásahové jednotky i obyvatelé jsou v pohotovosti. Od víkendu jsou však znovu zpřístupněny některé trasy na kanálech v Sprévském lese. Návštěvníci si tak mohou znovu vychutnávat vodní stezky z paluby proslulých sprévských loděk.

O DZT
Německá turistická centrála (DZT) je německým národním úřadem cestovního ruchu s hlavním sídlem ve Frankfurtu nad Mohanem. Z pověření Spolkového ministerstva hospodářství a technologie (BMWi) zastupuje Německo jako zemi cestovního ruchu a na základě rozhodnutí Německého spolkového sněmu je tímto ministerstvem podporována. DZT vyvíjí a komunikuje strategie a produkty, aby nadále budovala kladnou image německých turistických destinací v zahraničí a podporovala cestovní ruch do Německa. K tomu provozuje 30 zahraničních zastoupení po celém světě. Bližší informace najdete v našem online tiskovém centru na www.germany.travel/presse.

Poslední aktualizace: 24.6.2013
Povodeň ustupuje – turistická země Německo oslovuje zahraniční turisty na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu