Loading...

Příběhy červeného nože

Tipy a novinky

Když se řekne slovo nůž, jaký se vám v první chvíli vybaví? Někomu rybička, někomu dýka, ale jeden se v představách bude opakovat častěji než ty ostatní. V té nejklasičtější verzi svítí jeho střenka červenou barvou a čepel, díky kvalitní nerezové oceli, blyští do všech stran. Ano, uhodli jste, je to švýcarák – snad nejpopulárnější nůž na světě.

Za vším hledej ženu
Před první světovou válkou se kapesní nože Victorinox honosily trochu odlišným a kratším názvem Victoria. Stejně se totiž jmenovala i matka Karla Elsenera, zakladatele firmy, která roku 1909 zemřela a nože tak nesly jméno Victoria na její památku. Koncovka inox (podle francouzského acier inoxydable – v češtině výraz= pro nerezovou ocel) přibyla až po válce, konkrétně v roce 1921.

V kůži záchrance ve vzduchu
Po světě se šíří spousta příběhů, kdy švýcarák nejednou vytáhl člověka z bryndy. Jeden z těch nejemotivnějších se odehrál v sedmdesátých letech na palubě letadla Indian Airlines Corporation. Dítě dávící se bonbónem dokázal zachránit duchapřítomný doktor, který chlapci provedl nožem tracheotomii.

Nože Victorinox sehrály v létání důležitou roli hned několikrát. 21. března 1999 dokončili Bertrand Piccard a Brian Jones let kolem světa v horkovzdušném balónu bez mezipřistání. Na začátku úspěšné cesty ale stál opět kapesní nůž s helvétským křížem. Díky němu se podařilo odříznout zapomenutou zátěž a odstartovat tak vzhůru k výzvě a do oblak.

Nejvýše, kam se nůž může dostat (bráno čistě ve fyzické výšce), je samozřejmě vesmír. I tam se nože od Victorinoxu čas od času podívají, protože patří do základní výbavy všech astronautů NASA.

Švýcaráky se dostaly i tam, kam se normální člověk nepodívá. Natož pak nůž…

Poslední aktualizace: 11.7.2013
Příběhy červeného nože na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu