Loading...

Příjmy z cestovního ruchu rostou o 8,6 procenta

Tipy a novinky

Příjmy České republiky vzrostly za první tři čtvrtletí roku o 8,6 procenta, když dosáhly celkem 104,6 miliardy korun. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

Na celkovém růstu příjmů se nejvíce podílela výrazně vyšší poptávka v prvním čtvrtletí roku, kdy počet zahraničních turistů vzrostl meziročně o 14,4 procenta a příjmy ze zahraničního cestovního ruchu dokonce o 16,5 procenta. Výrazný nárůst příjmů ze zahraničního cestovního ruchu zaznamenala Česká republika i ve druhém čtvrtletí.

Růst příjmů odpovídá našim očekáváním. Od počátku roku do konce třetího čtvrtletí vzrostl počet příjezdů zahraničních turistů o 8,7 procenta, příjmy za stejné období rostly stejným tempem,“ uvedl Rostislav Vondruška, generální ředitel agentury CzechTourism.

Za růstem příjmů stojí především rostoucí poptávka na vzdálených trzích. Od počátku roku do konce třetího čtvrtletí výrazně vzrostl především počet přenocování turistů z Ruska (+ 20 procent), USA, asijských zemí a Izraele. Výrazný nárůst zaznamenali hoteliéři u jihokorejských turistů, kteří v počtu přenocování dokonce předčili turisty z Číny, když dosáhli 182 tis. přenocování.

Do vývoje platební bilance se pozitivně promítla také spotřebitelská důvěra v Německu, odkud za první tři čtvrtletí přijelo na 3,6 mil. turistů, což bylo o 1,6 procenta více než ve stejném období předchozího roku.

Výdaje Čechů na zahraniční cestovní ruch vzrostly od počátku roku o 7,2 procenta, když dosáhly celkem 66,6 miliardy korun.

Poslední aktualizace: 13.12.2012
Příjmy z cestovního ruchu rostou o 8,6 procenta na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu