Loading...

Připravit – pozor – start! Turistická sezona v Opavském Slezsku se otevírá již za 3 týdny!

Tipy a novinky

Pokud se ptáte, kam letos vyrazit za nádhernou přírodou, historickými památkami, pohádkovými zámky, sportovním vyžitím pro cyklisty, turisty i milovníky vodních sportů či za programem pro děti – zkrátka kam vyrazit na výlet plný pohody, zážitků a skvělé gastronomie – stručná odpověď je Opavské Slezsko!

Otevření turistické sezony se uskuteční již mezi 18. a 26. dubnem a přinese nové atrakce, zajímavé výstavy a kulturní akce. Už o týden dřív od 10. do 19. dubna se však mohou návštěvníci těšit na nezapomenutelný gurmánský zážitek se soutěží „Týden Slezské kuchyně“, která do restaurací přinese tradiční slezské pokrmy. Mezi dalšími pochoutkami ochutnáte například Slezské nebe, což je lahodná specialita z omáčky ze sušeného ovoce, bramborových knedlíčků s důlkem a pečeného nebo uzeného masa, vyhlášený katerajnský šnicl, typickou plněnou husu se zelím a bramborovými knedlíky, masové speciality či pečené bramborové placky stryky ochucené smetanou, škvarky nebo vaječinou se špekem, ideálně zapíjené některým z místních piv. Při ochutnávání nesmíte vynechat ani tradiční slezskou chlebovou polévku se špekem a zeleninou, které se říká brotka či chlebjanka, a jako sladkou tečku si poručte dezert bínenštyk. Soutěžit se bude o poukazy na jídlo přímo v restauracích a regionální koše přes sms.

Romantické procházky i sportovní vyžití pro malé i velké

Opavské Slezsko však nabízí mnohem více, než jen vynikající kulinářský zážitek. Hustá síť cyklostezek a turistických tras vás provede uhrančivými zatopenými lomy, zalesněnými haldami či romantickou krajinou podél Weisshuhnova kanálu. Výlet s celou rodinou můžete podniknout například v okolí Budišova nad Budišovkou, kde se nalézá i muzeum černého zlata Opavského Slezska – břidlice. Výhled vám v rovinaté krajině umožní rozhledna Šance u Jakubčovic, ze které budete mít jako na dlani nejen Opavu, ale i Jeseníky s Pradědem a Lysou horu v Beskydech. V létě se můžete těšit na koupání a vodní sporty v zatopené Štěrkovně v Hlučíně a ozdravnou koupel s odpočinkem si užijete zase v Bělé ve Slezsku, kde jsou Priessnitzovy koupele a labyrint inspirovaný francouzským vzorem v Chartres postaveným v roce 1213.

Koncentrovaný přírodní zážitek vás čeká v Arboretu Nový Dvůr, kde najdete kromě dendrologické sbírky dřevin pěti světadílů celkem na 7 000 druhů rostlin a dřevin. Aniž byste vytáhli paty z malebného kraje Opavského Slezska, můžete si prohlédnout rostliny z Baltu, Číny, Dálného východu, Japonska, Ameriky či Himalájí. V průběhu roku zde navíc probíhají různé akce a dílny zaměřené nejen na dětskou tvořivost a těšit se můžete i na výstavu s názvem Krajinou Slezska, která dokumentuje proměny KRAJINY na dobových i současných fotografiích.

Historií dýchající zámky, golf, vojenské bunkry i výstavy

Opavské Slezsko je jedinečné také svými zachovalými a bohatě vybavenými zámky. Za návštěvu určitě stojí pohádkový zámek Raduň, zámek Šilheřovice či unikátní Hradec nad Moravicí – tvořený bílým a červeným zámkem, kde svého času pobýval Beethoven, Liszt nebo Paganini. V zámeckém parku zámku v Kravařích, kterému se přezdívá slezské Versailles, můžete dokonce vyzkoušet golf pro všechny věkové kategorie. Další golfové zážitky - především minigolf, putting golf nebo discgolf můžete vyzkoušet i v jiných částech území – třeba v Davidově Mlýně, kde si užijete i lanové centrum.

Opavské Slezsko ve svém srdci také chrání svou ne vždy veselou historii – po jejích stopách se můžete vydat ve vesnické památkové rezervaci Lipina, kde najdete východosudetskou lidovou architekturu, nebo navštívit četné vojenské památky jako je areál československého opevnění Hlučín-Darkovičky nebo areál v Milostovicích, kde uvidíte i tanky a protitankové zátarasy. Prohlédnout si budete moci i mnohá další běžně nepřístupná pietní místa, která budou otevřena v rámci letošního 70. výročí Ostravsko-opavské operace.

Historii se budou věnovat i nově připravené výstavy. Období nacistické okupace připomene výstava Čas lásky, čas míru v Národním památníku II. světové války v Hrabyni a s odkazy panovnických rodů a aristokracie seznámí výstava Země a její pán v opavské Historické výstavní budově.

Ani děti nepřijdou zkrátka

Děti bezpochyby zaujme lampionový průvod k 70. výročí osvobození města, který se uskuteční 24. 4. v Opavě, nebo skautský Svojsíkův závod, který se poběží 11. 4.. Zábavu přinese i Pohádkový víkend pro děti v Aquaparku Kravaře, který proběhne 25.-26. dubna.

Nenechte si ujít otevírání turistické sezony v Opavském Slezsku, podrobný program naleznete na www.opavske-slezsko.cz nebo na www.facebook.com/opavske-slezsko.

Poslední aktualizace: 3.4.2015
Připravit – pozor – start! Turistická sezona v Opavském Slezsku se otevírá již za 3 týdny! na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu