Loading...

Přírodní koupání po celé léto? V Orlických horách a Podorlicku ano!

Tipy a novinky

Přemýšlíte o dovolené v Česku a navíc s přírodním koupáním? Nebo jen hledáte tip na víkendový výlet poblíž vody? Pak čtete dále, Orlické hory a Podorlicko totiž mají mnohé co nabídnout, i proto, že díky své horské poloze disponují jedněmi z nejčistších vod. V Orlických horách najdete řešení pro všechny vaše letní plány, ať už si chcete užívat sluníčka na pláži, trávit volný čas vodními hrátkami na lehátkách či třeba šlapadlech, anebo se věnovat vodáctví. Najdete tu také kvalitní zázemí se vším, co k pobytu u vody patří. Přehrada Pastviny, Vodácké tábořiště Cakle nebo Lanškrounské rybníky vám splní všechna vaše přání!

• Pastviny – nejkrásnější přehrada • vodácká Orlice • nejhezčí domácí aquapark • dovolená mezi rybníky • běžecké okruhy • nejhezčí in-line a cyklostezky v ČR - údolím Tiché Orlice • více než desítka rozhleden • karta hosta •

Nejkrásnější přehrada a osvěžení v horském stylu
Přírodní koupání v Pastvinské přehradě, to je jeden z nejpřitažlivějších letních cílů všech, kteří zavítají do malebného kraje Orlických hor a Podorlicka. Horskou túru či hřebenový sjezd tak můžete ukončit v lůnu zdejší překrásné přírody. Strmé skály s řadou přírodních „skokanských“ můstků, a tmavá, avšak čistá voda z hor, lákají ke koupání i veslování, a to nejen díky své vysoké kvalitě, Pastviny jsou totiž vyhlášené nejlepšími faktory kvality vody i v době dlouhotrvajících veder.

Přehrada je také rájem rybářů, kterým poskytuje romantická zákoutí a klidné zátoky. Relaxovat můžete na hlavních plážích, lidově zvaných „paloucích“, nebo si najděte své soukromé místečko, ke kterému si doveslujete na lodičce či šlapadle. Pro ubytování využijte pestrou nabídku možností od klasického táboření, autocampingů či penzionů, po romantiku pronajatých chatek a chatiček. Občerstvení je zde na každém kroku, u vody najdete především formu rychlého občerstvení, o krůček dále nabídku hotových jídel na příjemných terasách zdejších restaurací. Trochu adrenalinu Vám nabídne Výcvikové středisko Pastviny. Můžete vyzkoušet novou horolezeckou stěnu, lukostřelbu, nebo využít nabídky půjčovny kajaků, kanoí i kvalitních kol a koloběžek, na kterých se můžete projet kolem přehrady. Zpestřením pro děti jsou pak letní projížďky vláčkem - Pastvinským expresem, kolem přehrady.

TIP: Letním zážitkem na Pastvinské přehradě pro vás mohou být i některé z pořádaných akcí, v červenci doporučujeme již tradiční Neckyádu, v srpnu pak úžasnou podívanou při Závodu dračích lodí.

Idylka pro rodiny s dětmi
Město Žamberk, často nazývané bránou do Orlických hor, je ideálním výchozím místem pro letní rodinnou dovolenou, zejména pokud zvolíte Areál Pod Černým lesem v Žamberku. Najdete zde nejhezčí domácí aquapark, navíc s dětským vyhřívaným bazénkem i přírodním koupalištěm, které využívá polohy areálu u řeky Divoké Orlice. Rodiče i děti ocení vybavené dětské hřiště hned před vstupem kempu i různé atrakce v rámci aquaparku, které jsou zdarma. Navíc areál je celý bezbariérový. Ubytovat se můžete přímo zde, v apartmánech penzionu, apartmánových chatách i klasických chatkách, ve stanu či karavanu. K dispozici je návštěvníkům nabídka hotových jídel zdejší restaurace a bufet s pestrou nabídkou občerstvení. Protáhnout tělo si můžete při tenise, volejbale nebo ve fitness centru. Při návratu z výletů vám místní areál poskytne příjemné zázemí pro relaxaci např. při minigolfu, jízdě na kole, bruslích či koloběžce, které si zde můžete zapůjčit a využít tak cyklostezky, která je přímo u areálu. Nebo popojeďte o pár kilometrů dále do Letohradu a vydejte se na kole či bruslích trasou jedné z nejhezčích cyklostezek v ČR - přírodním parkem podél řeky Tiché Orlice třeba až do Ústí nad Orlicí nebo Chocně. Cestou se však nezapomeňte osvěžit zastávkou ve Vodáckém tábořišti Cakle. Kromě příjemného posezení u řeky si zde můžete opéct buřty, zalézt na umělé skále nebo si zastřílet z luku. Horolezecké vybavení vám zde ochotně půjčí a v případě zájmu vás i patřičně zasvětí. Děti pak zaujme stylové dětské hřiště, ohrádka s kozami či přes léto tradičně postavené tee-pee. Svou cestu na kole nebo na bruslích můžete spojit i s koupáním v Aquaparku v Ústí nad Orlicí, který je přímo na trase cyklostezky ve směru na Choceň.

Vodácká Orlice nejen pro vodáky
Pro vodáky je celoročně sjízdná jen spojená Orlice od Týniště n.Orlicí, odkud pohodlně dojedete mezi lesy a loukami až k ústí Labe. Jízdu zvládnou i začátečníci. Za nejhezčí je však považována Tichá Orlice od Letohradu, a to pro své kouzlo meandrů s tůněmi a klidnými zátočinami. V létě je sjízdná pouze za vyššího stavu vody po deštích, tedy náruživí vodáci na tento zážitek nadšeně vyčkávají. Pokud vám nevadí občasné přetažení a přebrodění mělčin, Tichá Orlice vám své kouzlo nabídne kdykoliv. Krása a nedotčenost zdejší přírody tak udělá z vodáckého výletu dokonalý zážitek. Nechcete-li však usednout do lodí, využijte cyklostezky, která téměř kopíruje tok řeky. Lodě i kola ochotně zapůjčí a přímo na místo dovezou borci z Vodáckého tábořiště Cakle, kde po zhruba15 kilometrechmůžete ukončit svůj výlet.

Lanškrounské rybníky překvapí!
Lanškrounské rybníky jsou významnou rekreační oblastí s vysokou krajinářskou hodnotou. Není nad odpočinek u vody a relaxaci při koncertu ptáků, žab a žbluňkání zvědavých ryb. Dlouhý rybník slouží jako přírodní koupaliště, k dispozici je veřejná pláž s půjčovnou loděk a restaurace. Je ideálním místem pro vodní sporty jako jsou jachting a windsurfing. Kvality zdejší vody se nemusíte obávat, čistotu dokládá i výskyt raka říčního. Příjemné prostředí rybníků navíc skrývá krásný vycházkový a běžecký okruh s naučnou stezkou. Obstojíte v Cooperově testu? Vyzkoušejte si. Cooperův test je jednou z forem zátěžových testů, která vám pomůže zjistit vaši kondici, která spočívá ve 12-ti minutovém běhu se značenými úseky po každých 100m, a je tak ideální pro začínající běžce. Je důležité, aby účastníci testu běželi pokud možno rovnoměrným tempem a test končili výrazně unaveni. Nesmíme tedy „přepálit“ začátek, ale ani začít příliš volným tempem. Projděte či proběhněte se po zdejších měkkých stezkách například k Eduardovu prameni nebo na vrch Kypuši, kde vás odmění krásné výhledy do kraje. Pro dokreslení té správné atmosféry využijte dřevěné vyhlídkové plošiny u Dlouhého rybníka s pozorovatelnou vodního ptactva. Přístup do rákosin je navíc bezbariérový jako celá trasa naučné stezky, což ocení vozíčkáři i rodiny s kočárkem. Spatřit zde můžete i čápa černého. Milovníci rybaření pak vyhledávají pro jejich klidná místa Krátký nebo Sluneční rybník. Občerstvit i ubytovat se můžete přímo zde, v okolí Dlouhého rybníka.

Hluboké kořeny zde má tradice výcviku a chovu koní. V okolí je řada jízdáren s možností projížděk. Jezdce na koních provedou regionem tři pěkné hipotrasy. Také zde můžete navštívit hned dva zámky - Zámek Lanškroun s muzejní expozicí a Nový Zámek zvaný Zámeček u Rudoltic u Lanškrouna. Při troše štěstí potkáte i mediálně známého a přátelského lanškrounského děkana Zbygniewa Czendlika, třeba při prohlídce kostela sv.Václava nebo při návštěvě Restaurace U Pastýře, která je s jeho jménem spojována především pro známé pořady „Uchem Jehly“, které zde moderoval. A než opustíte Lanškroun nezapomeňte zavítat do letitého Hostince Krčma, neboť se tato částečně roubená stavba řadí mezi jedny z nejdéle soustavně provozovaných hospůdek u nás.

Rozhlédnout se do kraje
Za jasného počasí vyšlápněte k některé z našich 11 rozhleden, odměňte se krásnými výhledy a prožijte pestrost a malebnost, kterou Orlické hory a Podorlicko nabízejí. Jen kousek od Pastvinské přehrady otevře daleké výhledy Rozhledna na Suchém vrchu, které navíc můžete spojit s příjemným občerstvením v Kramářově chatě. V Žamberku se rozhlédněte z roztomilé Tyršovy rozhledny zvané Rozálka. A skoro jako na křídlech Orlice si budete připadat, když vystoupáte na Stříbrnou krasavici nad údolím Tiché Orlice – Rozhlednu Andrlův chlum v Ústí nad Orlicí.

Zpříjemněte si svůj pobyt díky KARTĚ HOSTA
Své hosty u nás chceme hýčkat. Od července 2013 mohou návštěvníci Orlických hor a Podorlicka získat KARTU HOSTA a užít si díky ní nejen vybrané služby zdarma, ale také další slevy, které mohou čerpat kdykoliv při své příští návštěvě. Zdarma se tak mohou svézt třeba lanovkou v Deštném nebo si vyrazit vlastní pamětní minci v ateliéru zvonaře. Návštěvníci kartu obdrží jako dárek u smluvního ubytovatele, pokud se ubytují na dobu minimálně 3 nocí, anebo si ji mohou zakoupit u smluvních prodejců. Seznam ubytovatelů, míst, kde můžete kartu uplatnit i jejich prodejců, a veškeré informace najdete na www.orlickakarta.cz.

Kompletní turistickou nabídku destinace Orlické hory a Podorlicko naleznete na oficiálním webu www.mojeorlickehory.cz

TIPY NA UBYTOVÁNÍ, STRAVOVÁNÍ, ATRAKTIVITY
Pastvinská přehrada

Koupaliště a aquaparky - http://www.mojeorlickehory.cz/koupani

  • Sportovní a rekreační areál Pod Černým lesem Žamberk, www.autocamping.cz
  • Koupaliště Letohrad, tel. 737 309 936
  • Aquapark Ústí nad Orlicí, tel. 608 553 305, 465 527 898
  • Vodácké tábořiště Cakle, www.cakle.cz (tábořiště, ubytování, občerstvení, půjčovna lodí a kol, dětské hřiště aj.)

Orlické cyklo a in-line království (30 km síť kvalitních cyklo a in-line stezek) http://www.mojeorlickehory.cz/orlicke-cyklo-inline-kralovstvi

Lanškrounské rybníky

  • Restaurace Koupaliště, www.koupak.net , tel. 725 367 901
  • Hotel Starý Mlýn, tel. 604 434 589
  • Kemp KNOFLÍK, tel. 775 574 220

Jízdy na koních a Lanškrounské hipostezky

  • JK Dolní Třešňovec - SZeŠ Lanškroun, tel. 465 321 098
  • Farma Kněžour, Ostrov, www.farmaknezour.wbs.cz, tel. 732 670 484
  • Restaurace&kavárna U Pastýře Lanškroun, www.upastyre.cz
  • Hostinec Krčma Lanškroun, tel.:465 321 849

Rozhledny, http://www.mojeorlickehory.cz/turistika

Turistická informační centra

  • TIC Pastviny, tel. 465 637 496, 465 637 252
  • TIC Žamberk, tel. 465 612 946
  • TIC Lanškroun, tel. 465 320 007

Poslední aktualizace: 24.6.2013
Přírodní koupání po celé léto? V Orlických horách a Podorlicku ano! na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu