První vegetariánská horská chata v Alpách
Namísto řízků a uzenin nabízí menu chaty Hündeleskopfhütte špecle s veganským sýrem a cuketové lasagne. Silvia Beyer je první majitelkou horské chaty v Alpách, která ze svého menu vyřadila pokrmy s masem. Zdá se, že to, co jiní vnímají jako rozpor v podmínkách, pro ni funguje skvěle, jelikož tento koncept do Allgäu přitahuje spousty hostů.
Allgäu v celé své kráse
Pěší turisté a horští cyklisté, kteří zdolají okolní les a dorazí až k Hündeleskopfhütte, jsou za své úsilí bohatě odměněni. Dostává se jim totiž dechberoucích výhledů na Allgäuské Alpy s impozantní horou Zugspitze. Chata je jako z pohlednice. Vlnící se ledovce východního Allgäu vám leží u nohou. Na obzoru se tyčí pozoruhodná věž farního kostela Pfroten a zdejší vřesoviště a jezera jsou prozářena slunečními paprsky.
Chata Hündeleskopfhütte vypadá jako tradiční horská hospůdka - ta, kterými je Allgäu tolik proslulé. Ale zdání klame! Manažerka chaty Silvia Beyer zvolila jinou cestu. Na konci května 2015 si Beyer - jenž se narodila v Nesselwangu a je členkou Německé vegetariánské asociace - vzala půjčku na starobylou chatku v nadmořské výšce 1 180 m a proměnila tak svůj sen v realitu: Otevřela první vegetariánskou horskou chatu v Alpách. „Doba je na to perfektní - a to i v Allgäu,“ uvádí s naprostým přesvědčením.
Místo, kde se setkávají kulinářské experimenty s tradiční domácí kuchyní
Koncept vegetariánské horské chaty se s tradiční bavorskou kuchyní vzájemně nevylučuje - je tomu právě naopak: Spousta pokrmů typických pro oblast Allgäu ve skutečnosti neobsahuje žádné maso - od Krautkrapfen (zelné rolky) po klasické “Kaasspatzn“, neboli sýrové špecle. Majitelce se dokonce podařilo přesvědčit i místní obyvatele a několik z nich se tu dokonce začalo pravidelně setkávat.
Dnešní denní menu zahrnuje zapečené cuketové lasagne s mandlovou smetanou a Krautkrapfen. Zdejší rodačka a absolventka vědecké fakulty se při vaření pokrmů ze svého dětství, které vylepšuje svými moderními recepty, cítí šťastnější než kdy dřív. Její babička i matka byly obě vegetariánky: Babička Buck provozovala penzion a i tehdy svým hostům servírovala pouze pokrmy, které neobsahovaly maso, ryby, cukr ani bílou mouku. „Známá letecká akrobatka a podnikatelka Beate Uhse byla jedním z jejích hostů“, vzpomíná Silvia Beyer.
Manažerka chaty se sama rozhodla přestat konzumovat maso, když jí bylo 12 let. Nicméně, hosty se nesnaží přesvědčit o své pravdě. „Každý by měl mít svobodu v tom, co jí, a žít tak, jak si myslí, že je správně“, dodává.
Bavorský přístup k životu - v létě i v zimě
V Hündeleskopfhütte si zakládají hlavně na útulnosti, komunitním duchu a pohostinnosti. Spousta rodin se sem vydává v létě. Cesta je vhodná i pro kočárky. Kříž na vrcholku je skoro pořád viditelný, a tak motivuje i ty nejméně nadšené děti k tomu, aby pokračovaly v cestě. V zimě má Silvia Beyer připravenou sáňkařskou dráhu. Hosté si mohou pronajmout sáňky a vydat se dolů po svahu, a to je pak opravdová jízda!
Tip pro dovolenou v Allgäu
Doporučení Silvie Beyer: „V Allgäu můžete dělat opravdu cokoli. Máme tu jezera, Hory a v okolí najdete i krásné lázně a sauny. Já osobně bych doporučila Königliche Kristall Spa v Schwangau a saunu v ABC-Bad v Nesselwangu.”
Další doporučení a tipy najdete na www.bavorsko.eu
Potřebné informace a inspiraci pro dovolenou v Německu najdete také na www.germany.travel