Loading...
S příchodem zimy nastává ten pravý čas na odpočinek a poohlédnutí se zpět za uplynulým rokem. Prožijte dovolenou v aktivním duchu a zároveň i s relaxem na jednom ze statků Roter Hahn v Jižním Tyrolsku. Taková dovolená totiž nemusí být jen o lyžování a zimních sportech. Jihotyrolské pohádkové farmy lákají na workshopy, kde je možné přiučit se zdejšímu umění a řemeslu. Výroba uměleckých předmětů z přírodních materiálů nebo třeba řezbářství? Studené zimní odpoledne je možné si zpříjemnit i v teplé kuchyni hostitelky. Navíc se na kurzech vaření využívají výhradně regionální či domácí suroviny.
Lekce tradiční selská kuchyně na statku
Co si každý vybaví na jihotyrolském talíři? Přece velký plněný Knödel. Tamější kuchyně ale není jen o tomto výtečném pokrmu, naopak je velmi pestrá a oslní řadou receptů na stovky způsobů příprav masa nebo jejich vegetariánských alternativ. Lekce selské kuchyně se většinou pořádají za studeného odpoledne uvnitř statku, kurzy bývají privátní či ve velmi úzkém kruhu. No a kdo nejlépe vysvětlí a předá tradiční postupy než pravá selka. Nejen, že se podělí o rodinné recepty, ale i životní moudra, která jí předci předali.
Jihotyrolané si pochutnávají na slaném i sladkém ve stejné míře. Za každým výborným a vydatným jídlem je občas potřeba sladká tečka. V tamější atmosféře se tak hosté mohou přiučit, jak si upéct či připravit podobné dezerty jaké znáte z domova, jen ozvláštněné jinou kulturou. Pokud se podíváme na zoubek hlavním chodům, vyloženě typická je například polévka z ječmene Gersensuppe a zajímavá kombinace farmářských brambor se sázenými vejci Gröstl. Mezi dezerty se najdou například šátečky z listového těsta Krapfen plněné kaštanovou náplní, také smažené křupavé Strauben z křehkého těsta nebo obdoba českých vdolků Kniekiechl.
Farmáři pokračují někdy i ve staleté rodinné tradici s hospodařením na statku, dědí staleté postupy, tipy, triky a techniky, které jsou spojené se samotnou kuchyní. Selky se o ně se svými hosty rády a pyšně dělí.
V době adventu se nabízí poznat i příznačná sváteční jídla pro tuto zemi. Nezůstane to ale jen
u nahlížení pod poličky, všechny postupy si můžete vyzkoušet a na konci je hlavně ochutnat! Nezapomíná se ani na pečení vánočního cukroví. Největší odměnou pro každého nadšence bude samozřejmě konečný výsledek a jeho finální chuť.
Lekce a workshopy na vaření jihotyrolské kuchyně si můžete vyzkoušet na statcích Stoffnerhof, Ahner, Botenhof a 26 dalších.
Umění a řemesla na farmě
Jak zabavit celou rodinu na společné dovolené? To je občas záludná otázka. Skloubit dětské a dospělé zájmy? Jde to a velmi jednoduše, příznačným místem jsou statky v Jižním Tyrolsku. Na farmách Roter Hahn bude celá rodina zapojena do vyrábění a kutění vlastních uměleckých výrobků, naučí se tradičnímu řemeslu a to vše společně s vřelými farmáři a spoustou zábavy. Malí i velcí se zde seznámí s přírodními materiály a jejich uměleckým využitím. K vytváření autentických děl se vždy upotřebí typické materiály z prostředí statku. Například seno, vajíčka, sláma, dřevo či vlna. Podívejte se na již hotové výrobky vašich předchůdců a jejich malých pomocníků. Zahálet nemusíte ani doma, pokud máte možnost alespoň vyjet z města na chalupu a najdete tam pár podobných materiálů, můžete si vyzkoušet návody na tyto výrobky přímo na www.roterhahn.cz/cz/detsky-raj/vytvory-z-prirodnich-materialu. Právě na statcích Lüch Picedac, Aussermahrhof, Kreuznerhof a 42 dalších každému ukáží, jak na zkrácení volného odpoledne nějakou kreativní a zábavnou aktivitou.
Už jen motto značky Roter Hahn říká „Snažíme se lidi seznámit a zpátky navrátit k pravému venkovskému životu v Jižním Tyrolsku.“ Soustředit se na udržitelnost a především využívání přírodních materiálů.
Více informací o zimní dovolené v Jižním Tyrolsku: www.roterhahn.cz/cz/dovolena-v-jiznim-tyrolsku/cile-cest/zimni-dovolena
O značce kvality Roter Hahn:
Značku kvality Roter Hahn (Červený kohout) uvedl na trh Zemědělský svaz Jižního Tyrolska v roce 1998. Označuje farmy nabízející turistům dovolenou v malebném prostředí Jižního Tyrolska, slunného regionu italských Alp. V nabídce má více než 1 700 farem specializovaných na chov dobytka, pěstování vína a ovoce. Hosté zde najdou celoročně rekreační ubytování v podobě samostatných pokojů s útulnou osobní atmosférou, domácí gastronomii a nespočet příležitostí pro aktivní dovolenou a wellness. Kromě možnosti zblízka se seznámit se životem na zemědělském statku a ochutnat vynikající domácí speciality - čerstvé mléko, sýry, džusy, chléb a mnoho dalších pochoutek – jsou farmy skvělým výchozím bodem pro poznávání okolí a nabízejí nespočet možností trávení volného času. Návštěvníci si mohou vybrat od turistiky přes silniční i horskou cyklistiku až po sjezdové a běžecké lyžování a další outdoorové sporty. Ubytování pak zajišťují přímo rodiny farmářů, které nejlépe vědí, jak svým hostům připravit domáckou atmosféru a splnit jim jejich přání. V roce 2018 strávili turisté na farmách označených znakem červeného kohouta přes 2,8 milionu noclehů. Kromě ubytování na farmách provozuje sdružení Roter Hahn rodinné restaurace umístěné přímo na statcích, udržuje tradici řemesel a provozuje také prodejny místních potravinářských specialit. Další informace o Roter Hahn (v češtině, němčině, angličtině, italštině a polštině) najdete zde: www.roterhahn.cz