Loading...

Ruhpolding je i přes léto v kurzu

Tipy a novinky

Alpské středisko Ruhpolding leží v jihovýchodním cípu Bavorska, v pivním kraji Traunstein, zhruba 20 kilometrů od Chiemsee, alias bavorského moře. V zimě láká především fanoušky biatlonu a lyžaře, avšak v létě je snad ještě o něco více atraktivním místem pro strávení nezapomenutelných chvil v přírodě. Přesvědčte se sami.

Začněte plánovat letní dovolenou

Název Ruhpolding vám zcela jistě není neznámý, zejména pokud jste v lednu sledovali výkony českých biatlonistů. Nyní už se ale blíží jaro a než se nadějeme, budou tu prázdninové měsíce. Během nich lze v Ruhpoldingu a blízkém okolí strávit příjemné chvíle, ať už cestujete s dětmi, partou kamarádů, s partnerem, či s přáteli za golfem. Ruhpolding je jednoznačně tím pravým místem, kde zažijete neopakovatelnou aktivní dovolenou, ať už v údolí s panoramatem Chiemgauských Alp, či na jejich vrcholcích.

Pěšky po Ruhpoldingu a okolí

Výlety s rodinou, túry po horských pastvinách a chatách či celodenní i vícedenní treky, a to až do výšky téměř dva tisíce metrů. V okolí Ruhpoldingu si na 240 kilometrech značených turistických tras přijde na své každý. Kupříkladu u rodin s dětmi je nejvyhledávanější stezka Serpentinenpfad vedoucí od dřevorubeckého muzea v Laubau, skrze údolí Fischbachtal, až k vodopádu Staubfall na rakouské hranici, kde se napojuje na původní pašeráckou stezku. Další méně náročnou stezkou je ta okolo jezer Lödensee, Mittersee a Weitsee, kde se dá i koupat a voda je zde v létě příjemně vyhřátá alpským sluncem. Této oblasti se také říká „malá Kanada“.

Z údolí ale nyní vzhůru k vrcholům, a to cestou přes šťavnaté Pastviny, kde vám cestu zpříjemní a energii dodá občerstvení v některé z pastýřských chat. Nejvyšší vrcholy tyčící se nad Ruhpoldingem jsou Unternberg (1425 m), Rauschberg (1670 m) a Sonntagshorn (1960 m), přičemž na Rauschberg lze i přes léto vyjet lanovkou. To ale není nic pro zkušené horaly, kteří Ruhpolding a okolí zařazují jako jednu z příhraničních etap treku po Solnohradsku.

Okolo Ruhpoldingu na kole

Stejně pestrá je i nabídka cyklotras. Najdou se zde dvacetikilometrové okruhy po údolí, které navazují na síť cyklostezek po celém úpatí Chiemgauských Alp, což dohromady vydá na úctyhodných 500 kilometrů. Idylka panuje na 27 kilometrové trase kolem zmíněných tří jezer. Adrenalinoví nadšenci pak jistě zabrousí do lesů, kde narazí třeba na trasu vedoucí rovněž k vodopádu Staubfall. Zde je nutné počítat s tím, že posledních pár set metrů lze zdolat jen pěšky. Nejnáročnější jsou trasy „Ruhpoldinger Reib´n“ (85 km) či „Bike and Hike“ vedoucí až na vrchol Zinnkopf (1227 m). Zpátky do údolí to už pak jde poměrně rychle po singletrailech.

Bavorsko se vším všudy

Dovolenou v Ruhpoldingu si nelze představit bez typických bavorských pochutin. Mezi nimi nesmí chybět legendární sýrová pomazánka „Obatzte“ podávaná s preclíky. Jak už bylo řečeno, v každé horské pastevecké chatě zaručeně zaženete hlad a dobijete energii na další výstup, a to lahodnými domácími sýry a špekem. Ideální příležitostí ochutnat místní speciality jsou lidové slavnosti. A nebyli bychom v Bavorsku, kdyby nepřišla řeč na pivo. V roce 2015 vyrostl přímo v Ruhpoldingu pivovar Wieninger, na nějž jsou místní opravdu hrdí, mj. proto, že využívá místní minerální pramen. Jak známo, kvalita vody je v pivovarnictví rozhodující, takže pivo tu mají opravdu dobré. Za pivem se také vyplatí si zajet na výlet do nedalekého Traunsteinu, kde jsou pivovary hned tři, proto se tomuto malému městečku také říká „pivní město“.

Tradiční alpská architektura v moderním pojetí

Ruhpolding je na první pohled klasická alpská vesnice s malovanými domy rozestavěnými okolo barokního kostela, s náměstíčkem a tradiční májkou, kterou najdete snad v každé bavorské vesnici, stejně jako pobíhající děti i dospělé v tradičních bavorských krojích. Venkovské domy ale často uvnitř ukrývají luxus, o jakém se vám nesnilo. O tom se přesvědčíte v příjemném hotelu Zur Post přímo v centru.

Hotel sídlící v budově z roku 1308 provozuje rodina Rechlových již po několik generací. V posledních několika letech prošel rozsáhlou rekonstrukcí, jejímž výsledkem je úchvatná kombinace tradiční alpské architektury a rustikálních prvků s modernou. Celkem je zde k dispozici 48 pokojů, v protější budově „Posthof“ se pak hosté můžou ubytovat v jednom z 18 apartmánů. Při renovaci se majitelé hotelu snažili takzvaně vrátit ke kořenům. Zvolili proto převážně dřevo a přírodní kámen, které dominují celému zařízení hotelu, od recepce, přes pokoje, až po restauraci.

Vrátíte-li se po náročné túře příliš zmožení, určitě vám přijde vhod wellness zařízení a bazén přímo v hotelu. Samozřejmostí jsou i sauny a odpočinková zóna. Libůstkou na závěr je pak japonská zenová zahrádka, kde za šumění umělého vodopádu dopřejete kromě těla odpočinku i duši. Navečer na vás pak bude čekat výtečná večeře v hotelové restauraci, jejíž šéfkuchař Christian Haller dbá na kvalitu a vaří výhradně z místních surovin. Stejně tak jako celý hotel, i v restauraci je hlavním motivem moderní pojetí tradičních pokrmů.

Související odkazy:

Informace o Ruhpoldingu: www.ruhpolding.de

Hotel zur Post: www.hotel-post-ruhpolding.de

Vše o dovolené v Německu: www.germany.travel

Poslední aktualizace: 17.3.2016
Ruhpolding je i přes léto v kurzu na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu