Loading...

S pokrokem doby hrozí nová rizika - moderní technologie nabízejí pomoc

Tipy a novinky

Dnešní doba se oproti rokům konce minulého století výrazně změnila, a to nejen díky moderním technologiím. Bohužel to s sebou nese větší škálu ohrožení nejen pro nás, ale i pro naše okolí. Proto se společnost Mark2 Corporation Czech (dále jen M2.C), jenž je lídrem v oblasti integrovaných bezpečnostních služeb a facility managementu, rozhodla v rámci svého celospolečenského projektu Bezpečná cesta, který je zaměřený na prevenci bezpečnosti dětí, vyvinout aplikaci M2.C HELP, která bude lidem pomáhat chránit sebe i své blízké. M2.C nabízí tuto aplikaci zcela ZDARMA, aby mohla pomoci všem, kteří o to mají zájem.

V průběhu posledních let se ve společnosti rozšiřuje repertoár možných ohrožení,“ říká PhDr. Václav Mertin, psycholog, FF UK Katedra psychologie, a dodává: „potřeba chránit sebe i druhé ve společnosti určitě roste – zejména to platí ve vztahu k dětem.“ Toto potvrdila i anketa mezi rodiči, kdy se 78 % vyjádřilo, že vnímají současnou dobu nebezpečnější, než byla v jejich dětství. Většina také uvedla, že věk, kdy nechají své dítě jít bez dozoru do školy, je rozhodně vyšší, než bylo v jejich mládí.

Děti jsou v jistém smyslu mnohem více pod kontrolou rodičů (v rámci vzájemné komunikace, právě např. prostřednictvím mobilů). Na druhé straně spousta aktivit oproti dřívějšku se odehrává mimo rodinu i prostor, kde se všichni znají (děti i do základní školy dojíždějí do města, navštěvují kroužky, jezdí na sport atd.). V této souvislosti vzrůstá i počet příležitostí k jejich ohrožení,“ říká Mertin. Velmi děsivé číslo je například z první poloviny loňského roku (2012), kdy se v České republice pohřešovalo 301 dětí do 15 let.

Vedle přímých rizik (sražení automobilem/vlakem apod., vyzkoušejí činnosti, které je ohrozí na životě atd.), existují také rizika spojená s novými technologiemi (dítě zveřejní na sociální síti, od kdy do kdy pojede rodina na dovolenou, nechá se přemluvit „kamarádkou“ na zaslání vlastních obnažených fotografií apod.). Specifickou formu „trápení“ dětí nabízí zasílání urážlivých e-mailů nebo SMS,“ říká Mertin. Podle statistik MVČR minimálně 20 % dětí obdrží prostřednictvím sociálních sítí, e-mailů nebo SMS obtěžující, nenávistné nebo urážlivé zprávy, které následně ovlivňují jejich chování a rozhodování.

Kde je hranice starosti, péče a strachu o dítě? Kam až může rodič zajít, aby své dítě ochránil? „Vzhledem k tomu, že rodiče mají zodpovědnost za dítě, musejí mít i pravomoci. Nemohou dítě ponižovat, příliš trestat, nerespektovat jeho právo na soukromí. Nicméně mají povinnost udělat mnohé, aby předešli a zabránili možným rizikům. Z toho odvozuji i jejich povinnost sledovat pohyb dítěte,“ podotýká Mertin.

Aplikace M2.C Help nabízí mimo jiné základní službu kontroly, kdy s dítětem rodič vzájemně komunikuje zdarma a současně získává s jeho odpovědí i aktuální údaj o poloze na mapě. Zprávu odesílá samo dítě, tudíž se nejedná o nevědomé sledovaní, ale o vzájemnou komunikaci (automatické odesílání polohy lze dokonce vypnout). Rodiče nabývají jistoty a klidu, protože ví, kde se jejich dítě pohybuje. Aplikace umožňuje další volby, které lze nastavit jako připomenutí, dotaz či upozornění (např. dítě má kroužek, můžeme tak formulovat dotaz, zda dorazilo - velmi pomáhá hlavně při hektickém dni v práci, kdy nejde myslet na vše). Aplikace tak „myslí“ za rodiče, který dostane od své ratolesti zprávu, že je v pořádku.

Aplikace M2.C HELP umožňuje tuto službu využít i pro další lidi z blízkého okolí, třeba prarodiče. „Starší lidé jsou oproti minulosti stále delší dobu aktivní, žijí samostatně, starají se o sebe. V důsledku to znamená mnohem větší rizika, oproti stavu, kdy rodiče byli např. na „vejminku“ pod dohledem členů rodiny,“ říká Mertin. Především v závěru jejich životů nastávají komplikace, pokud se o ně nemůžeme starat tak, jak by bylo potřeba. Tato aplikace umožňuje každodenní bezplatný kontakt. Nastavíme si odchozí dotazy typu: „Vzal sis prášek?“ apod. Odpovědi obsahují automaticky přednastavenou funkci o zasílání aktuální polohy na mapě - víme tedy, kde se rodiče nacházejí.

Aplikace M2.C HELP má více zajímavých funkcí, jako je služba pomoc v nouzi či pomoc řidičům na silnici. Tato aplikace na je na českém trhu unikátní svým univerzální využitím pro všechny, kdo mohou pomoc potřebovat. Již teď je velmi oceňována bezpečnostními orgány a má velkou podporu i v rámci veřejnosti. Zajímavé a velmi potřebné je třeba využití pro hluchoněmé spoluobčany. Více o aplikaci na www.m2chelp.eu.

Společnost M2.C plánuje tuto aplikaci dále rozšiřovat o další možnosti pomoci (jako je domácnost, zdraví atd.), a to vše chce poskytovat lidem ZDARMA.

Aplikace byla navržena jako součást dlouhodobého celospolečenského CSR projektu společnosti M2.C pod názvem Bezpečná cesta, který je věnován všem dětem. Smyslem celého projektu je, aby jejich cesta domů byla vždy bezpečná. V rámci tohoto projektu plánuje společnost podporu a vývoj vlastních projektů (i jiných), které jsou bezprostředně zaměřeny na bezpečnost dětí v daných oblastech. V roce 2013 podporuje M2.C Bezpečná cesta projekt Bezpečně na kolech, který je pod záštitou Ministerstva Dopravy ČR. Cílem tohoto programu je naučit děti vyhnout se nástrahám ve městě i v přírodě na kolech. Projekt Bezpečně na kolech probíhá jako roadshow po základních školách a na veřejných místech celé České republiky.

Poslední aktualizace: 29.5.2013
S pokrokem doby hrozí nová rizika - moderní technologie nabízejí pomoc na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu