Loading...

S triatlonem v Lužici začala parta novinářů, dnes je z něj akce roku

Tipy a novinky

Ve východoněmecké Hoyerswerdě si jednoho dne řekla parta kolegů z redakce místních novin, že by bylo celkem zajímavé zpestřit si „okurkovou sezónu“ nějakým tím sportováním. S vidinou vlastní neporazitelnosti uspořádali štafetový triatlon. Netušili však, že o čtvrtstoletí později se za ním do německé Lužice budou sjíždět sportovci i celé rodiny z širokého okolí.

Nové místo

Vyhlášený lužický triatlon, kterému se v kruzích sportovců familiárně říká „ten rychlý lužický triatlon“, se dnes jmenuje KnappenMan. Koná se obvykle poslední víkend v srpnu, letos tedy připadá na 27. a 28. srpna. Oproti předchozím letům, kdy se konal u jezera Knappen See, jež mu dalo i svůj název, se start letošního ročníku přesunul do obce Lohsa na jezeře Dreiweiberner See.

Rekreanti potkávají olympioniky

Lužický triatlon není jen tak ledajaká provinční akce. Za svou existenci si KnappenMan vybudoval skvělou pověst mezi vrcholovými sportovci, čemuž dopomáhá i fakt, že splňuje veškeré olympijské parametry. Proto tu můžete jako rekreační sportovec či rodinka na dovolené potkat i několikanásobného medailistu z mistrovství světa v triatlonu Maika Petzolda, člena německé zlaté olympijské štafety v biatlonu Michaela Rösche, nebo také vycházející triatlonovou hvězdu Marka Thomschkeho, který se tento týden díky vítězství v závodu Iron Man v Anglii kvalifikoval na mistrovství světa. Markus absolvoval svůj první závod přesně před šestnácti lety právě v Lužici. Ale nebojte, pořadatelé myslí i na „obyčejné lidi“ a zařazují do programu i kratší vzdálenosti, které by měl zvládnout každý, kdo je alespoň trochu v kondici.

Prostředí bývalé důlní oblasti

Od založení závodu skupinkou novinářů z Hoyerswerdy uplynula už dlouhá doba a je to znát i na krajině. Z původní měsíční KRAJINY zdevastované těžbou hnědého uhlí je dnes největší uměle vytvořená jezerní krajina Evropy, kam jezdí Němci, Češi i Poláci na dovolenou. A lidi sem táhnou i sportovní akce jako je KnappenMan. Podle pořadatelů se závodníci i diváci mohou v novém dějišti, kterým je jezero Dreiweiberner See, těšit na křišťálově čistou vodu a rovinatý profil tras pro běh i kolo. To přímo vyzývá k pokoření časových rekordů. Právě proto má KnappenMan pověst velmi rychlého závodu.

Ideální místo pro aktivní dovolenou

Jak již bylo naznačeno, Lužická jezera dnes lákají čím dál více turistů, kteří rádi tráví svůj volný čas aktivně. Vyhledávají ji tedy jak rodiny s dětmi, tak i sportovci, kteří sem jezdí trénovat. Rozloha vodní plochy jezer nemá v Evropě obdoby a vybízí jak k odpočinku, tak i zlepšování osobních časů v běhu i cyklistice na místních stezkách s novým a dobře udržovaným povrchem. Od českých hranic je to navíc co by kamenem dohodil, takže se perfektní dovolená u vody nyní stává ještě dostupnější.

Užitečné odkazy

KnappenMan, Lohsa, Německo: 27. až 28. srpna 2016

Více informací o závodu KnappenMan a přihlášky na www.knappenman.de

Vše o Lužické jezerní krajině najdete na www.lausitzerseenland.de/cz

Inspiraci pro dovolenou v přírodě najdete na www.germany.travel/enjoy

Poslední aktualizace: 3.8.2016
S triatlonem v Lužici začala parta novinářů, dnes je z něj akce roku na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu