Loading...

Šestý ročník soutěže EDEN zná své finalisty

Tipy a novinky

Prestižní soutěž Evropské komise o excelentní turistickou destinaci EDEN 2013 vstupuje do svého finále. Ústředním tématem letošního ročníku soutěže je cestování bez bariér. Do projektu se zapojilo celkem 15 destinací, z nichž sedmičlenná porota vybrala pět soutěžících, kteří postupují do finále. V boji o vítěznou trofej tak zůstávají destinace: Lipensko, České Švýcarsko, Krkonoše, Orlické Hory a Podorlicko a Těšínské Slezsko.

Porota hodnotila především kvalitu v destinaci dostupných služeb, partnerství mezi tamějšími subjekty, ale také udržitelnost rozvoje cestovního ruchu ve smyslu široké nabídky pro všechny a budoucnosti destinace po omezení přílivu peněz z Evropské unie.

Součástí obsahu letošních přihlášek byly překvapivé nápady, ale hlavně existující a plně funkční projekty. Bylo velmi těžké z patnáctky přihlášených vybrat pouze pětici kandidátů. Je vidět, že řada turistických destinací aktivně pracuje na odstraňování bariér v cestovním ruchu a zpřístupňování turistických atraktivit lidem s handicapem, seniorům, rodinám s malými dětmi, případně dalším turistům se specifickými potřebami,“ uvedl generální ředitel agentury CzechTourism, ing. Rostislav Vondruška.

V dubnu bude sedmičlenná porota složená ze zástupců Institutu turismu agentury CzechTourism, Ministerstva pro místní rozvoj, Ministerstva životního prostředí, Asociace turistických regionů ČR, Pražské organizace vozíčkářů a Centra Paraple hodnotit finálovou pětici přímo v terénu. Vítěz bude slavnostně vyhlášen 23. května na společenském večeru v prostorách mladoboleslavského Škoda auto muzea.

Všechny finálové destinace uspěly především díky dlouhodobému a komplexnímu přístupu k odstraňování bariér v cestovním ruchu. Destinace Lipensko soutěží se svým produktem „Lipno bez bariér“, který je součástí projektu „Lipno baví…“, České Švýcarsko s produktem „Českosaské Švýcarsko bezbariérové“, Krkonoše s produktem „Krkonoše bez bariér“, Orlické Hory a Podorlicko s produktem „Orlické Hory pro všechny“ a Těšínské Slezsko s projektem „Sociální observatoř - Jedemetaky.cz“.

Poslední aktualizace: 3.4.2013
Šestý ročník soutěže EDEN zná své finalisty na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu