Loading...

Silné přírůstky příjezdového cestovního ruchu v prvních deseti měsících roku 2012

Tipy a novinky

Německý cestovní ruch se vyvíjí lépe než kdykoli předtím: během prvních deseti měsíců roku 2012 bylo v hromadných ubytovacích zařízeních s více než deseti lůžky podle statistického úřadu uskutečněno již 59,8 milionů přenocování zahraničních hostů. To odpovídá meziročnímu přírůstku 8,3 procent. „Turistická země Německo byla v roce 2012 u návštěvníků z celého světa opravdu v kurzu. Již v říjnu jsme dosáhli oné pomyslné hranice 60 milionů přenocování zahraničních hostů – to je dosud nevídaný úspěch,“ vysvětluje Ernst Buchbacher, člen Spolkového sněmu, parlamentní státní sekretář Ministerstva průmyslu a technologií a pověřenec Spolkové vlády pro malé a střední podnikání v cestovním ruchu.

Dynamický růst Evropy
Podle údajů zveřejněných organizací IPK International se situace v Německu ve srovnání s jinými turistickými destinacemi vyvíjí velmi pozitivně. Příjezdový cestovní ruch zaznamenává v Německu v komparaci s jinými evropskými turistickými cíli velkou dynamiku růstu,“ zdůrazňuje Petra Hedorfer, předsedkyně představenstva DZT. V prvních osmi měsících stouply cesty evropských turistů do Německa o sedm procent, zatímco zahraniční cesty Evropanů obecně ve stejném období vzrostly o pouhá dvě procenta, jak uvádí průběžné výsledky šetření organizace IPK International.

Konstantní růst sousedních zemí
Po rekordních výsledcích příjezdového cestovního ruchu v Německu předchozích let, 2010 a 2011, se i dosavadní výsledky vyvíjejí velmi dobře, což svědčí o tom, že se turistická země Německo nachází na skvělé cestě k vytvoření nového rekordu počtu přenocování pro rok 2012,“ dodává Petra Hedorfer. Celých 75 procent příjezdů zahraničních turistů přitom pochází z evropského trhu. Od ledna do října 2012 bylo v Německu zaznamenáno více než 45,3 milionů přenocování evropských turistů. Za konstantními přírůstky stojí především sousední země: Na první příčce se nachází nejdůležitější zdrojový trh německého příjezdového cestovního ruchu, Nizozemí, s konstantním přírůstkem okolo 2,5 procent, což představuje 9,9 milionů přenocování za prvních 10 měsíců roku 2012. Podle výzkumů organizace IPK International je u nizozemských hostů 4 % přírůstek cest do Německa dvojnásobný oproti přírůstku zahraničních cest nizozemských turistů obecně. Německo si tak i nadále upevňuje svou pozici nejoblíbenější zahraniční turistické destinace na nizozemském trhu a je již pošesté v celé zemi číslem jedna. Také Švýcarsko, druhý nejdůležitější zdrojový trh Německa, nadále dosahuje vynikajících výsledků a s meziročním přírůstkem okolo 9,6 procent přispívá k celkovému dynamickému růstu příjezdového cestovního ruchu v Německu.

Silné výsledky hlásí i Severní a Jižní Evropa
Za povšimnutí stojí také výsledky Velké Británie, ta hlásí meziroční nárůst přenocování 5,1 procent. Podle výsledků IPK International jsou přírůstky zahraničních cest britských hostů v Německu v hodnotě 5 procent značně vyšší než celkové změny zahraničních cest Britů (nárůst všech zahraničních cest o pouhé jedno procento). Více než 10 procentní nárůst počtu přenocování byl registrován také na silném dánském trhu (2,5 milionu přenocování dánských hostů v Německu). Ve srovnání s minulým obdobím se velmi pozitivně vyvíjí rovněž italský trh, zde výsledky německého příjezdového cestovního ruchu ukazují meziroční nárůst 6,6 procent. V popředí pak stojí především skutečnost, že zahraniční cesty Italů klesly o pět procent, avšak cesty italských turistů do Německa naopak vzrostly a to o celé 4 procenta.

Nadprůměrné výsledky nadále vykazují státy BRIC a arabské státy
Výjimečné přírůstky hlásí Rusko a Čína. Z obou zmiňovaných trhů byl registrován přírůstek vyšší než 20%. Čína a Rusko jsou i předními trhy, co se týče spotřeby v turistické zemi Německo: od ledna do října 2012 vytvořily společně 54 procentní podíl na obratu za zboží osvobozené od daně. Velmi pozitivní jsou rovněž hodnoty arabských států, zde bylo dosaženo 29,4 procentního meziročního nárůstu přenocování. Návštěvníci z tohoto regionu jsou charakterističtí vysokou spotřebou: podle výsledků IPK International byla jejich průměrná spotřeba v roce 2011 asi 3.850 eur na jednu cestu do Německa. Pro srovnání: výdaje evropských hostů se nacházejí na hladině 511 eur za jednu cestu do Německa.

Celkově jsou výhledy pro mezinárodní cestovní ruch v roce 2013 velmi dobré. 28 procent ze všech dotazovaných ve studii IPK uvedlo, že se v roce 2013 chystá uskutečnit jednu a možná i více zahraničních cest. To představuje oproti loňskému roku 5 procentní nárůst.

O DZT
Německá turistická centrála (DZT) je německým národním úřadem cestovního ruchu s hlavním sídlem ve Frankfurtu nad Mohanem. Z pověření Spolkového ministerstva hospodářství a technologie (BMWi) zastupuje Německo jako zemi cestovního ruchu a na základě rozhodnutí Německého spolkového sněmu je tímto ministerstvem podporována. DZT vyvíjí a komunikuje strategie a produkty, aby nadále budovala kladnou image německých turistických destinací v zahraničí a podporovala cestovní ruch do Německa. K tomu provozuje 30 zahraničních zas­toupení po celém světě. Bližší informace najdete v našem online tiskovém centru na www.germany.travel/presse.

Poslední aktualizace: 16.1.2013
Silné přírůstky příjezdového cestovního ruchu v prvních deseti měsících roku 2012 na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu