Loading...

Sobotní otevření cyklostezky u Baťova kanálu: pojeďte s pelotonem do Starého Města

Tipy a novinky

KROMĚŘÍŽ, STARÉ MĚSTO – Ve svátek všech cyklistů se promění slavnostní otevření nové páteřní cyklostezky u Baťova kanálu, které se uskuteční v sobotu 24. dubna k příležitosti oslav Dne Země. „Cyklostezku otevřeme stylově: hromadnou cyklistickou vyjížďkou s cílem ve Starém Městě na Uherskohradišťsku. Tam se také uskuteční slavnostní akt spojený s přestřižením pásky. Vítáni jsou všichni milovníci jízdy na kole. Zúčastnit se může každý včetně dětí, protože – jak známo – nová stezka je rovinatá a tedy nenáročná a tempo bude spíše volnější,“ uvedl projektový manažer Sdružení obcí pro rozvoj Baťova kanálu a vodní cesty na řece Moravě Jiří Durďák.

Hlavní část hromadného pelotonu, v němž pojedou i sportovně založení zástupci měst i kraje, vyrazí v 9.15 hodin z Kroměříže z přístaviště na Erbenově nábřeží – hned poté, co zde bude v rámci akce ještě slavnostně odemčena plavební sezóna.

Výprava bude cestou zastavovat v přístavech a přístavištích, kde bude připraven program s živou hudbou a občerstvením. Cíl je v 15 hodin „na půli cyklostezky“ ve Starém Městě. Současně s hlavním pelotonem vyrazí do Starého Města menší výpravy také z jižnějších měst a obcí ležících na Baťově kanálu.

Do pelotonu se mohou zájemci zapojit nebo ho opustit kdekoliv. Kdo však dojede až do Starého Města, získá bonus navíc. „V Sokolovně bude připraven zábavný program s občerstvením a country kapelou, který potrvá až do večerních hodin. Všichni cyklisté si také ve Starém Městě mohou ještě zajet na prohlídku zdejšího Památníku Velké Moravy, který se v lednu po dvouleté rekonstrukci opět otevřel veřejnosti. V tento den bude přístupný pro účastníky pelotonu zdarma a potkáte tu i průvodce v dobových kostýmech Slovanů,“ doplnil Jiří Durďák.

Pokud se cyklisté celodenní vyjížďkou unaví, mohou pro cestu zpět využít vlak. České dráhy ve večerních spojích ve směru Staré Město – Hulín – Kroměříž zajistí zvýšenou přepravní kapacitu jízdních kol pro návrat účastníků akce. „Největší kapacitu bude mít večerní vlak Os 4229, který pojme 58 kol. Stejně tak bude posílen i ranní vlak Os 4209, kterým se cyklisté pohodlně dopraví na devátou hodinu na start pelotonu do Kroměříže,“ doplnil Jiří Durďák.

Páteřní cyklostezka u Baťova kanálu nabízí 80 kilometrů pohodové jízdy takřka po úplné rovině od Kroměříže do Hodonína. Její výstavba začala již před několika lety. Zpočátku vznikaly pouze lokální úseky budované obcemi a mikroregiony, ty se před letošní sezónou propojily. Ve Zlínském kraji již téměř na celé trase převládá asfaltový povrch, takže je stezka vhodná pro in-line bruslaře. Na území Jihomoravského kraje je zatím stezka více vedena po místních, ale málo frekventovaných komunikacích. „Cyklostezka je ideální pro dálkové cyklisty, rodiny s dětmi, in-line bruslaře, seniory a tělesně postižené, kteří ocení takřka absolutní rovinu a přehledný terén. Její bezpečnost násobí fakt, že křížení všech silnic a železničních tratí je řešeno mimoúrovňově. Cyklostezka nabízí ideální spojení plavby s cykloturistikou. Návštěvníci si třeba mohou na kole vyjet na delší výlet jedním směrem a zpět se svézt výletní lodí, která je přizpůsobena pro přepravu kol. Nabízí se také možnost nalodit se i s kolem na hausbót a kombinovat plavbu s vyjížďkami nejen podél Baťova kanálu, ale i do okolí. Při tom všem mohou cyklisté využívat již existující nabídku dalších služeb na březích – hospůdek a sociálních zařízení v přístavištích,“ doplnila ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Dana Daňová. www.batacanal.cz

Poslední aktualizace: 20.4.2010
Sobotní otevření cyklostezky u Baťova kanálu: pojeďte s pelotonem do Starého Města na mapě
Autor: pilnas
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu