Loading...

Spacák do hor vybírejte uvážlivě

Tipy a novinky

Výlet do hor vyžaduje nejen dobrou fyzickou kondici, ale také spolehlivé vybavení. Jeho kvalita může rozhodovat o tom, zda si Hory užijeme či nikoliv. Pokud se chystáme na několikadenní přechod hor, je bezesporu podmínkou vzít s sebou kvalitní stan a spacák. Především správná volba spacáku je klíčová pro klidný a nerušený spánek. Jak ale takový spacák vybrat?

Sledujte údaje o teplotním určení
Vybrat spacák do hor není nijak složité. Důležité je správně odhadnout teplotu, ve které budeme přespávat a podle ní vybrat i samotný spacák. Nejdůležitějším vodítkem pro výběr je evropská norma EN 13537, která stanovuje hranice tepelného komfortu spacáku. Přestože není pro výrobce povinná, značkoví výrobci ji dodržují. Norma udává tři důležité hodnoty, Komfort, Limit a Extrém, a to ve stupních Celsia. Zásadní pro výběr je právě hodnota Komfort, která udává teplotu, ve které se budete cítit ve spacáku příjemně. Hodnotu Limit můžete při výběru také zohlednit, je určena ale především zkušeným horalům. Hodnotu Extrém při výběru nesledujte – udává minimální teplotu, ve které lze ještě ve spacáku přežít, což určitě není to, co byste při výletu do hor chtěli řešit.

Jaká značka je nejlepší?
Na tuto otázku je velice těžká odpověď. Kvalitních spacáků je na trhu celá řada, bohužel stejně tak i spacáků nekvalitních. Volbou některé známé značky však chybu udělat nemůžete. Například spacáky Coleman nabízí několik modelů určených přímo do hor, stejně tak je tomu i v případě tuzemského výrobce spacáků Hannah. Kvalitní a špičkové spacáky nabízejí i značky Husky a Prima.

Je lepší peří nebo duté vlákno?
Spací pytle se liší také tvarem a použitými materiály. Na použití spacáku má vliv i samotná výplň, která může být ve formě dutých vláken, peří, případně jiných materiálů. Péřový spacák má skvělé izolační vlastnosti a je dobře "sbalitelný", déle však schne a jeho údržba a čištění je složitější. Pokud nepatříte k těm, kteří se o spacák chtějí starat, volte raději výplň z dutých vláken. Kvalitní spacáky s touto výplní mají prakticky stejné izolační vlastnosti jako peří a jejich údržba je mnohem jednodušší.

Jaký tvar je lepší?
Pokud vybíráte spací pytel do hor, zapomeňte na tzv. dekové spacáky. Ty jsou poměrně objemné a těžké a jsou určeny především do rodinných stanů nebo na chaty a chalupy. Vaší volbou by tedy měl být spacák mumiový. Důležité je také vybrat správnou délku spacáku. Tu volte samozřejmě podle výšky Vaší postavy. Výběr klidně svěřte do rukou některého z prodejců. Ti kvalitní Vám s výběrem spacáku určitě pomohou.

Poslední aktualizace: 2.9.2014
Spacák do hor vybírejte uvážlivě na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu