Loading...

Společnost OKD uspěla v soutěži TOP Odpovědná firma 2012

Tipy a novinky

Společnost OKD významně zabodovala v prestižní celostátní soutěži TOP Odpovědná firma, která hodnotí přístup firem ke společenské odpovědnosti a udržitelnému podnikání. Těžaři získali první místo v kategorii Firma a město za projekt Sídliště žije, druhá místa obsadili v žebříčku největších firemních dárců a také v hlavní kategorii, která hodnotí celkový přístup podniků k životnímu prostředí, zaměstnancům a regionu. Porota ocenila také další aktivity OKD, například projekt grantů pro zaměstnance Srdcovka a nový přístup těžařů k rekultivacím ztělesněný výstavbou golfového hřiště v lokalitě dříve ovlivněné těžbou uhlí.

Ocenění si zaslouží v první řadě horníci a další zaměstnanci, právě díky jejich odpovědnému přístupu k mimořádně náročné práci může být odpovědná celá firma. Poděkování patří také všem společnostem a neziskovým organizacím, které se s námi podílejí na zlepšování života v moravskoslezském regionu,“ řekla ředitelka útvaru PR a komunikace OKD a zároveň předsedkyně správní rady Nadace OKD Petra Mašínová.

Přes složitou ekonomickou situaci, která se projevuje také v těžebním průmyslu, věnovala společnost OKD v roce 2011 na obecně prospěšné projekty téměř 80 milionů korun. Většinu z těchto financí rozdělila firma prostřednictvím své nadace na podporu hendikepovaných lidí, dětí, seniorů a životního prostředí, další finance šly v rámci sponzoringu na významné kulturní akce nebo podporu sportu. V pořadí největších dárců se tak OKD umístila hned na druhém místě za společností ČEZ.

Prvním místem v kategorii Firma a město ocenila porota nevšední přístup OKD ke zlepšování života na sídlištích. „Do našeho nového programu Sídliště žije se přihlásilo přes 50 zájemců, ze kterých jsme vybrali 5 nejlepších záměrů, z toho hned dva v Orlové. Našim cílem je podpořit aktivní obyvatele sídlišť, kteří se nespoléhají na úřady a sami chtějí něco udělat pro své okolí. V Orlové tak například začala obnova zchátralého letního kina nebo přeměna nevyužívané zahrady bývalé školky na volnočasový areál pro všechny generace,“ dodala Mašínová.

V celkovém pořadí více než 80 firem z celé republiky získala firma druhé místo. „Je to významné ocenění aktivit, na které klademe v poslední době stále větší důraz. Uvědomuje si, že podnikání OKD zasahuje do života takřka všech obyvatel regionu. Prakticky v každé rodině je někdo, kdo v OKD pracuje, pracoval nebo pracovat bude. Jsme největší firmou na severu Moravy a jednou z největších společností v zemi, což s sebou nese nemalou odpovědnost. Není nám lhostejné, jak to ve zdejším kraji vypadá, jak se v něm žije a jak pracuje,“ dodala Mašínová. Spolu s těžaři vystoupili v této kategorii na stupně vítězů Skanska (1. místo) a Siemens.

TOP Odpovědná firma je jediná soutěž v České republice, jež pod záštitou platformy Byznys pro společnost detailně sleduje společenskou odpovědnost firem a oceňuje ty z nich, které považují společensky odpovědné aktivity za nedílnou součást své firemní kultury.

TOP Odpovědná firma 2012 – výběr z výsledků
Největší firemní dárce
1. ČEZ 376,8 mil. Kč
2. OKD 79,9 mil. Kč
3. Československá obchodní banka 55,9 mil. Kč
4. Telefónica Czech Republic 49,4 mil. Kč
5. Johnson & Johnson 26,0 mil. Kč
6. Česká pojišťovna 18,7 mil. Kč
7. AHOLD Czech Republic 17,5 mil. Kč
8. Vodafone Czech Republic 11,7 mil. Kč
9. Provident Financial 9,9 mil. Kč
10. GlaxoSmithKline 7,3 mil. Kč

Cena pro velkou firmu za společensky odpovědný přístup k podnikání
1. Skanska
2. OKD
3. Siemens
4. dm drogerie markt
5. Nutricia
6. ČEZ
7. IBM Česká republika
8. ČSAD Havířov
9. ŠKODA AUTO
10. SITA CZ

Poslední aktualizace: 12.11.2012
Společnost OKD uspěla v soutěži TOP Odpovědná firma 2012 na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu