Loading...

Starý Most ožívá v nové interaktivní mapě

Tipy a novinky

Most je město ojedinělého osudu. Poté, co musela jeho historická část ustoupit postupující těžbě uhlí, vyrostl Most nový. Původní Most byl zbořen a zůstal zachován pouze na dobových fotografiích a ve vzpomínkách pamětníků. Právě s pomocí těchto vzpomínek a zejména fotografií byla podoba původního Mostu zrekonstruována a zanesena do speciální interaktivní mapy, která je přístupná v Turistickém informačním centru města Mostu, jež sídlí v budově zdejšího magistrátu v Radniční ulici.

Kde stály měšťanské domy, historická budova Radnice a další stavby původního města? Ty dnes najdeme pouze na dobových fotografiích, ve vzpomínkách pamětníků a nově i v interaktivní mapě, kam byly všechny dostupné fotografie i vzpomínky přeneseny. „Návštěvníci si mohou na interaktivní tabuli najít libovolný dům ve starém Mostě. Mapový podklad, na němž jsou domy překresleny, lze přepínat mezi mapou z poloviny 18. století, pak z let 1938, 1950 nebo 1975. Samotná mapa vznikla již v loňském roce, ale obsahovala jen stavby na bývalých mosteckých náměstích. Na jaře přibyly domy na jihu města a v současné době se mapa úplně dokončuje," uvedla historička a kronikářka města Karolína Tichá, která společně s pracovníky oddělení GIS mosteckého magistrátu a za spolupráce oblastního muzea a státního oblastního archivu interaktivní mapu připravila.

Turistické informační centrum města Mostu sídlí v budově magistrátu. Otevřeno má každý všední den od 9 do 17 hodin. Mapu je možné si prohlédnout také v Expozici starého Mostu v budově městské knihovny.

www.mesto-most.cz

Poslední aktualizace: 13.11.2013
Starý Most ožívá v nové interaktivní mapě na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu