Loading...

Střední Morava: Turisté se letos mají opět na co těšit

Tipy a novinky

Střední Morava se stává rájem turistů, který vybízí k nejrůznějším výletům. Z široké nabídky zajímavých míst a atrakcí si vyberou nejen rodiče, ale i ti nejmenší.

Nevíte, kam na výlet? Co třeba Prostějovsko? K návštěvě láká znovu napuštěná Plumlovská přehrada s krásnou pláží. Návštěvníky osloví i místa, která jsou méně známá, přesto však zajímavá. Velký Kosíř u Slatinek na Prostějovsku se vypíná nad rovinatou krajinou Hané a přímo vybízí poutníky k výstupu na vrchol, kde je nově postavena 28 metrů vysoká rozhledna. Nedaleko odtud, v Čechách pod Kosířem, se nachází muzeum kočárů s jedinečnou sbírkou více než 50 historických kočárů. Příznivcům technických památek doporučujeme návštěvu Přemyslovic, kde stojí zachovalý větrný mlýn.

Milovníci podzemních labyrintů mohou navštívit Mladečské a Javořičské jeskyně s rozmanitou krápníkovou výzdobou, nebo Zbrašovské aragonitové jeskyně, patřící k nejteplejším jeskyním v České republice. Velmi atraktivní je také Hranická propast, která je jednou z nejhlubších sladkovodních propastí na světě.

Letošní rok je na Střední Moravě ve znamení oslav 1150. výročí od příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Haná je regionem s množstvím poutních míst a jedinečných církevních památek, které jsou spojeny právě s těmito učenci. Jednou z nejvýznamnějších je Katedrála svatého Václava. Ta se pyšní druhou nejvyšší kostelní věží v České republice, a její součástí je Kaple sv. Cyrila a Metoděje. Kousek od katedrály se nachází Arcibiskupský palác s monumentálním schodištěm se sousoším sv. Cyrila a Metoděje od Emanuela Maxe. V arcidiecézním muzeu je připravena zajímavá výstava k tomuto výročí s názvem "Svatí Cyril a Metoděj v kultuře českých zemí".

Necelých 10 kilometrů od centra Olomouce najdeme významné poutní místo, Svatý Kopeček u Olomouce, s monumentálním barokním chrámem Navštívení Panny Marie. V roce 1995 papež Jan Pavel II. při své návštěvě povýšil chrám na Basiliku Minor. Na Sv. Kopečku se nachází i zoologická zahrada, patřící mezi nejnavštěvovanější turistické cíle v Olomouckém kraji. V rozlehlém areálu se buduje safari ve stylu pěti zoogeografických zón. Letošní rok je otevřena první etapa s názvem Euroasie. V areálu je připravena také nová trasa turistického vláčku, který projíždí kolem nejzajímavějších míst ZOO.

Na Střední Moravě je vše, jen ne nuda. Přijeďte a vyberte si z množství poznávacích i pobytových programů a balíčků, mezi kterými je třeba i balíček „Po stopách Cyrila a Metoděje“. Každý z návštěvníků si určitě nalezne způsob, jak se zabavit. Bližší informace na webu Střední Moravy nebo na Facebooku.

Poslední aktualizace: 6.6.2013
Střední Morava: Turisté se letos mají opět na co těšit na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu