Loading...

Svět neživé přírody na zámku v Třebíči

Tipy a novinky

Zámek Třebíč vypráví….

Muzeum Vysočiny Třebíč, jež sídlí přímo v zámecké budově v Třebíči, vás zve na prohlídku nových, moderně pojatých expozic. Ty zpracovávají témata spojená s Třebíčí a širším regionem Třebíčska. Jedná se o mineralogickou trasu Svět neživé přírody, dále o klášterní expozici nesoucí název Svět portálů a bran, následně o zámecký okruh Valdštejnové na Třebíči a nakonec o muzejní expozici s názvem Lidé. Místa. Osudy.

Svět neživé přírody

Expozice Svět neživé přírody nemlčí, dokládá fascinující historii vzniku Země a umožňuje nahlédnout do rozmanitého světa geologického vývoje Třebíčska. Expozice ukazuje návštěvníkům, že svět neživé přírody není zdaleka nudný, ukončený a neměnný.

Proti dlouhodobým procesům geologického vývoje probíhajícím uvnitř Země, z hlediska lidského žití téměř nepozorovatelným, stojí totiž náhlé a překotné změny. Často na sebe berou podobu přírodních katastrof a dovedou měnit tvář zemského povrchu takřka ze dne na den.

Všechny tyto geologické změny zanechávají pak společný otisk ve vývoji krajiny, v horninách geologického podloží, ve skladbě minerálů i v podobě zkamenělin. Příroda sama vypráví o svém vzniku, stačí jen sebrat kámen a najít cestu k jeho porozumění.

A právě takový je příběh geologického vývoje Třebíčska, zasazený do kontextu vývoje celé planety Země. Vedle jedinečných ukázek pegmatitů, barevných nerostů tropického zvětrávání a sbírky nerostů křemenných žil nechybí v expozici ani rozsáhlá část věnovaná unikátnímu souboru moravských vltavínů. Právě díky nim došel třebíčský region na poli geologie celosvětové proslulosti.

Pracovníci muzea vás rádi přivítají každý den mimo pondělí, a o letních prázdninách i v pondělí, od 9 do 17 hodin (s polední přestávkou 12:00-13:00).

Přijďte si prohlédnout nově opravený a moderně vybavený památkový objekt i celý zámecký areál, jehož součástí je i bazilika sv. Prokopa zapsaná na seznamu chráněného kulturního dědictví UNESCO.

Poslední aktualizace: 10.6.2015
Svět neživé přírody na zámku v Třebíči na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu