Světový den paelly 2022
Mezinárodní den paelly - WORLD PAELLA DAY je oslavou i uznáním nejuniverzálnějšího pokrmu valencijské gastronomie. Den, ve kterém Valencijci sdílejí své skvělé jídlo, recepty i přísady se zbytkem světa. Tento pokrm pokorného valencijského původu, totiž už dávno překročil všechny hranice a s osmi miliony každoročních vyhledávání na internetu, z něj činí čtvrté nejdůležitější jídlo na planetě.
Světový den paelly - 20. září
Datum není vybráno náhodně na měsíc září, protože se shoduje se sklizní hlavní složky - rýže. Centrem oslav ve Valencii se stane náměstí Plaza del Ayuntamiento. Po celý den zde budou probíhat kuchařská show, ochutnávky mnoha druhů paelly a další akce. Aktuální program najdete na webu www.worldpaelladay.org.World Paella Day Cup – Světová soutěž o pohár paella
Ve stejný den zapálí v Marina de Valencia deset kuchařů z různých částí světa svá kamna a připraví se na soutěž o World Paella Day Cup 2022 ocenění za nejlepší paellu na světě. Více na www.WorldPaellaDay.org |
Paella & zajímavosti
Rozmanitá gastronomie v regionu Valencie
Kuchyně v tomto regionu má velkou prestiž na národní i mezinárodní úrovni. Jeho tradiční recepty jsou připravovány z přírodních surovin, jako je olej, zelenina, koření, ovoce, čerstvé maso nebo ryby, a stal se známý jako „středomořská strava“. Neuvěřitelná rozmanitost rýžových pokrmů a dezertů překvapí i zkušené milovníky a odborníky gastgronomie. Neměli bychom zapomenout na dostatek ovoce, které je nedílnou součástí většiny pokrmů ... a nejen z důvodů, že ho region Valencie hojně produkuje.Paella & Valencie
Paella je symbolem valencijské kuchyně a pravděpodobně také světové proslulé španělské gastronomie. Oblíbený pokrm pochází z valencijského venkova a vznikl, stejně jako většina tradičních jídel z kombinace snadno dostupných ingrediencí. Rodiny na venkově vždy pěstovaly zeleninu, bylo také běžné, že chovaly kuřata a králíky a tak díky rozsáhlým rýžovým polím v La Albufera vzniklo tradiční valencijské jídlo pojmenované po pánvi, ve které se vaří.
Region La Abufera leží cca 10 km jižně od Valencie a je vyhlášen za přírodní parkem. Rozsáhlé pobřežní mokřady (nazývané i sladkovodní moře) jsou domovem mnoha ohrožených druhů ryb, ptactva a dalších živočichů.
Rýže z Valencie
Paella se připravuje z rýže La Senia, pěstované ve Valencii a okolí. Jedná se o odrůdu rýže středního zrna, s vysokým obsahem škrobu a proto má velkou schopnost absorbovat chutě ostatních potravin jako masa nebo plodů moře. Díky nízkému obsahu amylózy je rýže velmi málo lepivá. Valencijská paella Nejdřív se všechny ingredience do paelly orestují na oleji, včetně rýže, a pak se pomalu vaří. Rýže je žlutá od šafránu. Přidává se králík, fazolky. Podrobný recept najdete na www.fresh.iprima.cz/recepty/paella-valenciana
|
Alicantská paella
Bylo to tradiční jídlo námořníků, nejdřív se dusí ryby, vytvoří se vývar a něm se následně vaří rýže a ostatní. Rýže není do žluta od šafránu, ale do červena od papriky zvané ňora. A alicantské paelle se neříká paella, ale rýže po námořnicku „arroz a banda". |
V týdnu od 14. až do 20. září 2022 proto stojí za to navštívit Valencii nebo valencijský region. V mnoha hospůdkách a restauracích po celém městě se bude konat týdenní slavnost paelly a připravovat její různé variace. Radnice chystá speciální turistické trasy za paellou, hospůdky se předhánějí, kdo připraví tu nejlepší paellu, ke které podávají drink zdarma.
Nemusíte však jezdit tak daleko. V Praze najdete řadu restaurací, které se ke Světovému dni paelly chystají připravit prvotřídní paellu.
Více na: WorldPaellaDay.org
Hledáte více informací o Valencii nebo Španělsku?
>> recept paelly a vše o Španělsku najdete na www.spain.info>> vše o Valencii najdete na webu www.lovevalencia.com
>> zkušenosti turistů, tipy a zajímavosti z Valencie na Turistika.cz
Chcete vyrazit do Španělské Valencie na oslavy?