Loading...

Tereziiny lázničky v Nových Hradech čeká rekonstrukce

Tipy a novinky

Oblíbený cíl turistů, historická památka Tereziiny lázničky nacházející se v anglickém parku Terčino údolí nedaleko Nových Hradů letos projde mnoho let očekávanou rekonstrukcí. Majitelé objektu se dočkali dotace z ROP Jihozápad, díky níž bude památka kompletně za více než 25 milionů korun zrekonstruována.

Na projekt už byla jednou dotace z Evropské unie přidělena, a to v roce 2009. Dotační výzva programu ROP Jihozápad, do které rekonstrukce lázní spadala, se ale následně přehodnocovala a projekt nakonec zůstal mezi náhradníky. Po více než dvou letech nejistoty byla nakonec dotace ve výši 14,8 milionů korun na projekt přidělena.

„Když nám bylo v roce 2009 sděleno, že jsme získali dotaci, začali jsme s rekonstrukcí. Pak došlo k přehodnocení 5. výzvy a my jsme byli zařazeni mezi náhradníky. Museli jsme tak okamžitě rekonstrukci zastavit a stavbu zakonzervovat. Od té doby jsme čekali, zda dotaci znovu dostaneme. Jsem rád, že to konečně vyšlo,“ vedl Jakub Dvořák, výkonný ředitel Rezidence Nové Hrady.

Tereziiny lázničky budou po rekonstrukci sloužit jako wellness penzion s minimálně 31 lůžky. Vedle ubytování a restaurace zde bude umístěno i wellness centrum.

„Majitelé objektu nyní čekají na podpisu Smlouvy s Regionální radou. Ihned poté zahájí stavební práce, které budou dokončeny nejpozději v červnu 2014,“ uvedla Barbora Benešová ze společnosti G-PROJECT, která na projekt dotaci získala.

Empírové lázničky nechala na konci 18. století postavit Terezie Buqoyová. Leží uprostřed parku, který patří díky rané krajinářské tvorbě k nejvýznamnějším v zemi. Donedávna byly oblíbeným cílem turistů - teď jsou opuštěné.

Poslední aktualizace: 15.1.2013
Tereziiny lázničky v Nových Hradech čeká rekonstrukce na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu