Loading...

Tipy na výlet v regionu Tennengau (Rakousko, Salcbursko)

Tipy a novinky

Zážitky a zábava v regionu Tennengau

… tajný tip před branami města Salcburku

Na úpatí Dachsteinu vítá hosty region Tennengau se svou impozantní kulisou hor, divokými burácejícími potoky a mohutnými vodopády. Již po generace se v Tennengau vyrábí podle tradičních receptur pastevecké sýry z lahodného kravského bio mléka. Kdo chce strávit den v regionu sýrů Tennengau jako pravý fajnšmekr, měl by vyzkoušet tennengauseké speciality, poznat srdečné hostitele, výrobce sýrů, sedláky i vyhlášené kuchaře v místních restauracích. Salašnický sýr chutná nezaměnitelně kořeněnou chutí a nejlepší je v kombinaci s čerstvým selským chlebem. Další regionální delikatesou je například tennengauské jehněčí.

Foto: Bekmen

Nezáleží na tom, jestli strávíte v Tennengau delší dovolenou nebo jen víkend. Příjemná pro-cházka či cyklistický výlet Vás bude opravdu bavit a určitě pak také dostanete chuť na něco dobrého. Turistické a cyklistické trasy lemují v Tennengau původní chalupy, horské statky, hostince pro gurmány a sýrárny na pastvinách.

Můžete se vydat na výlet, ochutnávat nejrůznější sýry, užívat si svět hor a čistou přírodu. Na většině horských chalup chovají lidé nejrůznější zvířata, která jsou oblíbená zejména u dětí. Mohou si je důkladně prohlédnout a pohladit. Psi, kočky, ale také kuřata, prasata nebo ovce, jsou tu členy rodiny a sedláci se o ně náležitě starají.

Více informací najdete na webových stránkách www.ausflugsziele-tennengau.at

Vydejte se na výlet. Máte na výběr z mnoha možností

Foto: Bekmen

Tennengau má co nabídnout. Díky blízkosti Salcburku je ideálním prázdninovým regionem, kde se můžete věnovat rozmanitým sportům, zažít dobrodružství a dopřát si odpočinek. V Keltském světě zážitků čeká celkem 26 zajímavých výletních cílů, jako stvořených zejména pro rodiny s dětmi. To vše za výhodné ceny. Ve volném čase se můžete vydat na túru, jezdit na kole, chytat ryby, hrát golf nebo si jít zaplavat. Svět soli Dürrnberg, halleinské muzeum Keltů nebo muzeum věnované Tiché noci jsou velice oblíbenými výletními cíli. Ti, kdo rádi jezdí na horských kolech, si zde užijí spoustu zábavy. Cyklostezky a trasy pro horská kola jsou různě náročné. Zajímavým tipem na výlet je zde takzvaná Salz Tour přes malebné údolí Salzachtal.

Ráj orchidejí a stezka mezi korunami stromů

Postalm je druhou největší náhorní plošinou Evropy a největší rakouskou náhorních oblastí s chovem domácích zvířat a výrobou vlastních produktů. Ty zde můžete na chalupách ochutnat. Dostanete se sem panoramatickou vysokohorskou silnicí. Turisté zde obdivují divoké horské rostliny, a to zejména orchideje. Přímo v této oblasti se nachází také chalupa s názvem Schnitzhofhütte, která stojí za návštěvu, ochutnávku sýrové svačiny a dalších místních pochoutek, jako například pálenka z hořce. Významnou přírodní památkou je také stezka, která vede mezi korunami stromů v lammertalském pralese. Nachází se zde nejvyšší stromy v Rakousku. Tito obři se tyčí až do výšky téměř padesát metrů a je potřeba nejméně pět dospělých osob, aby bylo možné obejmout kmen těchto stromů. Některé z nich jsou až 312 let staré.

Foto: Bekmen

Salcbursko: region pasteveckého sýra Tennengau

Dovolená s ochutnávkou vybraných delikates

Zážitkový region Tennengau si zamilujete. Pastevecký sýr vyrábějí sedláci z oceňovaného kravského mléka v bio kvalitě. Kdo se vydá za ochutnávkou pěšky nebo na kole, užije si kromě lahodné chuti sýra také výhled na idylické Pastviny, impozantní vrcholy hor a louky, na kterých se pasou krávy. Tak úchvatnou alpskou kulisu si zamilujete stejně jako místní delikatesy.

Foto: Bekmen

Již po generace se v sýrárnách na pastvinách v Tennengau vyrábí podle starých tradic lahodný sýr. Základ jeho dobré chuti tvoří rozmanitost rostlin a bylin na horských pastvinách, kde se v letních měsících pasou krávy, kozy nebo ovce. Právě díky bylinkám na lukách dávají tak výborné a kvalitní bio mléko. Voňavým senem z pastvin však krmí sedláci zvířata i v zimě. Sýr z Tennengau tím získává nezaměnitelnou lehce kořeněnou chuť. Při pobytu v regionu Tennengau by si návštěvníci neměli nechat ujít prohlídku některé ze sýráren nebo útulných chalup na horských pastvinách. Čekají je tam přívětiví a srdeční hostitelé, výborní kuchaři a výrobci těch nejpoctivějších lahůdek. Ty jsou vždy zaručeně čerstvé a pocházejí z nejkvalitnějších surovin. Proto také získávají výrobci místních pokrmů pravidelně gastronomická ocenění.

Všechny cesty vedou za sýrem

Foto: Bekmen

Jižně od Mozartova města Salcburku, na úpatí Dachsteinu a Tennengebirge vznikly Tennengauské sýrárny, kde se vyrábějí lahodné pastevecké sýry v bio kvalitě. To se týká také statku Schitzhofer v Abtenau a dvou sýráren v oblasti Fürstenhof v Kuchl. Kořeněný sýr zvaný „Bauernpfeffer“ má nezaměnitelné aroma a můžete ho ochutnat například ve Venkovské sýrárně Pötzelsberger v obci Adnet. Za vyzkoušení stojí také horský sýr ze sýrárny „Zur Sonnleit’n“ v Abtenau nebo kozí sýr z farmy Fischhofbauer v obci Annaberg. Návštěvníci se zde mohou dozvědět spoustu zajímavých informací při túře s průvodci, kteří jsou opravdovými a zkušenými znalci sýra. Rocheralm, Schnitzhofhütte v Abtenau, Rottenhofhütte, Loseggalm v Annaberg, Schöberalm, Karalm nebo Spiessalm v St. Martin. To vše jsou tennengauské Pastviny proslulé výrobou sýra, který je možné ochutnat a zjistit, jak se vyrábí. Přímo na jedné z turistických stezek v Abtenau zve hosty k návštěvě farma Schnitzhofhütte. Nabízí různé druhy sýrů a domácí pálenku z hořce. Cyklisté gurmáni se mohou vydat na takzvanou „Ochutnávkovou trasu“, která je 35 km dlouhá a vede přes Tennengau do Kuchl. Další sýrárny je možné navštívit cestou po 21 km dlouhé cyklostezce s návzem „Marmorgugelhupf-Tour“.

Lákavá nabídka potěší chuťové buňky

Sýrová sezona v Tennengau probíhá po celý rok. Akce a programy s ochutnávkami pastevec-kého sýra jsou však charakteristické zejména pro období dovolených. Návštěvníci tak mohou v regionu Tennengau objevit například „Tajemství tennengauského sýra“. Jedná se o 3denní pobyt s ochutnávkou sýra, dvě noci v ***hotelu se snídaní a gurmánskou výpravou nebo cyklis-tickým výletem podle vlastního výběru. Připravena je sýrová svačina s domácím selským chle-bem a večerní menu o třech chodech v zážitkové restauraci. To vše za 135,- € na osobu v dvoulůžkovém pokoji (termíny: od května do září 2012)

Via Culinaria – požitkářská trasa v Salcbursku

Foto: Bekmen

Pět oblastí, kde si přijdou na své milovníci sýra. To nabízí Via Culinaria v regionu Tennengau. Trasa vede přes tennengauské sýrárny na pastvinách, malebné farmy a chalupy až k vyhlášeným restauracím.

Další nabídky pobytů a informace o akcích na webových stránkách:

www.almkas.at, www.tennengau.com, www.via-culinaria.com,

Bližší informace:

info@tennengau.com, www.tennengau.com

Zajímavé akce v roce 2012

Požitkářský týden, ukončení školního roku, festival sena nebo dožínky. V Tennengau se pořád něco slaví.

Foto: Bekmen

Ochutnávky, kurzy vaření, prohlídky statků, nebo sýrové menu. To vše je možné vyzkoušet od 19. do 28. května při Tennengauském týdnu požitků. Na horské chatě Rottenhofhütte v Anna-berg-Lungötz se koná 15. července hostina s ochutnávkou sýra a při každoročním festivalu sena v Lammertalu 26. srpna budou k vidění umělecké práce vytvořené ze sena. O zábavu se postará tradiční lidová hudba a k vidění bude přehlídka krojů. Jedná se o akci, která je známá po celé Evropě.

Festival HeuART 2012

Akce nazvaná HeuART se poprvé konala v roce 2001 v Lungötz. Nejprve byla jen malou osla-vou, ale rok od roku začala být čím dál více navštěvovaná a oblíbená. Postupem času se festi-val sena rozrostl a stal se pevnou součástí salcburského selského podzimu, který přilákal kaž-dý rok téměř 10000 návštěvníků z Rakouska i jiných zemí. Návštěvníci každoročně obdivují desítky děl, které jsou vytvořeny ze sena. Postavy v nadživotní velikosti jsou stále originálnější a technicky promyšlenější. Na akci nechybí také alegorické vozy nebo oblečení ze sena a po-dobně.

Do festivalu HeuART bylo v roce 2001 investováno 30000 hodin práce a přibližně 7 tun sena. V současnosti se dá říci, že se to opravdu vyplatilo. HeuART se stal se známou a oblíbenou akcí. Dosud navštívilo festival okolo 50000 návštěvníků z celé Evropy. Také po ekonomické stránce je HeuART díky tolika návštěvníkům velice zajímavým projektem.

Akce je však pro region významná také kvůli reklamě a image. Lammertal je díky tomu vnímán jako velice atraktivní oblast.

Akce a výlety

Region Tennengau zve na konci školního roku děti k prozkoumání některých míst v Tennengau. Na malé dobrodruhy tu čeká mnoho akcí, jako například procházka Světem soli s keltským chlapcem Cleverixem. Děti mají možnost podniknout spoustu výletů a projít si některé dobrodružné tematické stezky. Další oblíbený výletní cíl je soutěska Lammerklamm, která v červenci a srpnu ožívá díky barevnému osvětlení a podmanivé hudbě.

Selský podzim

Selský podzim v Tennegau se bude letos odehrávat ve znamení oslav, tradic, zvyků a delika-tes regionální kuchyně. Vedle tradičních slavností podzimního shánění stád z pastvin do údolí a poděkování za žně budou na programu Selských slavností hudební vystoupení, přehlídky lidové tvořivosti, trhy s regionálními výrobky a mnoho dalšího.

Turistické týdny Dachstein West, 6. - 13. říjen 2012

Zajímavé workshopy, rychlokurzy, přednášky a další akce lákají do Abtenau návštěvníky od 6. do 13. října. Hlavním tématem budou hory a turistika. Zájemci se tak mohou dozvědět zajímavé informace ze světa horalů, horolezců, ale i jeskyňářů, naučit se používat nejnovější navigační pomůcky a zjistit, co obnáší práce záchranářů nebo horské služby.

www.abtenauer-wanderwoche.com

Poslední aktualizace: 22.3.2012
Tipy na výlet v regionu Tennengau (Rakousko, Salcbursko) na mapě
Autor: Bekmen
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu