Loading...

Trutnov – cyklistický ráj

Tipy a novinky

Máte pocit, že když se v zeměpise tento východní kout České republiky probíral, tak jste právě chyběli? Cyklisté, cykloturisté, bikeři a bikerky…, nevěšte hlavu, nic se neděje, my vás rádi provedeme městem Trutnovem a nedalekým okolím, které jsouideální pro cyklistiku, a to jak silniční, tak horskou. Trutnov jako takový se rozkládá podél řeky Úpy v kotlině pod Krkonošemi, Rýchorskými a Jestřebími horami, které jej obklopují ze severu. V Trutnově a jeho blízkém okolí si proto může každý podle libosti vybrat tu správnou trasu.

Trutnov přeje cyklistice

tak, a tady končím!“ Pěšina, po které už pár minut uháníte v dobré víře, že je to „ona“, se naprosto nevinně ztrácí do docela hustého lesa. Co teď? Seskočíte z kola a zapíchnete oči do mapy. Vlevo rýha, potok, to sedí, vpravo svah a ta pěšina, taky sedí. Ale co tady jako dělá ten les, to těžko říct. Váháte a vracet se vám rozhodně nechce… Tak takové typické situace v Trutnově a okolí zažívat rozhodně nemusíte. Samotné město Trutnov ve svém lesoparku plně uspokojí i náročné bikery a umírněnějším cyklistům nabízí nově prodlouženou cyklostezku KČT 22, která spojuje Horní Staré Město s centrálním Trutnovem a Poříčím, kde se stáčí a míří do Voletin a zde navazuje na další cyklostezku KČT 4084. Stezka kopíruje koryto řeky Úpy a na téměř desetikilometrové trase z Horního Starého Města přejedete náhon přivádějící vodu do textilky Texlen a přes koleje se dostanete k hlavní silnici a odtud je opět vpravo vidět další železniční přejezd na silnici směr Žacléř. Pokud stále nemáte dost“, vydejte se dále.,

Trutnovský bikepark

Na břehu řeky Úpy v rozsáhlém multisportovním komplexu (mezi atletickým oválem a tenisovými kurty) byl v květnu tohoto roku nově otevřen KASPER PARK – bikepark s překážkami pro tzv. BMX kola, ale i pro speciální inline brusle a skateboardy. Město podpořilo realizaci stálého bikeparku částkou 100 tisíc korun. Nejen mladí lidé, kteří mají rádi adrenalin, tak konečně mají další možnost se seberealizovat a zajímavou formou trávit volný čas. Park sestává z desítek překážek vyrobených na míru společností KASPER CZ. Otevřený je vždy od května do října a řídí se neúprosným provozním řádem.

(Nejen) pro cyklistické rodiny

Pro ty, kteří si chtějí užít pohodovou, nenáročnou vyjížďku na trekingovém nebo horském kole, a to i s dětmi, v krásném prostředí, se přímo nabízí cyklostezka Boženy Němcové, která cyklisty z Havlovic zavede do Babiččina údolí a do Ratibořic, kde vyrůstala Barunka Panklová, pozdější spisovatelka pohádek a autorka románu Babička, Božena Němcová. Je jen na vás, zdali se vrátíte stejnou cestou, anebo zvolíte jinou trasu. Například můžete vyjet po modré turistické nahoru k Rýzmburku a přes Žernov pokračovat po silnici do Červeného Kostelce a u Devíti křížů sjet zase na lesní cesty a okolo Vízmburku se vrátit zpět do Havlovic. Mimochodem, je to obec oceněná titulem Vesnice roku 2007.

Do Havlovic můžete z Trutnova dojet na kole, a to buď po silnici podél Úpy, přes Bohuslavice a Úpici, nebo taktéž po silnici, ale přes Starý Rokytník, Radeč opět do Úpice a dále do Havlovic. Pro vyznavače terénních výletů se nabízí možnost vyjet z Trutnova lesoparkem a napojit se na modrou turistickou značku, která vás povede přes pole i zpevněnou cestou do Starého Rokytníku na silnici, ze které následně odbočíte do kopce po polní cestě. Na vrchu musíte z cesty odbočit Doprava, trochu se „poprat“ s loukou a následně najít v lese cestu, jež vás dovede na silnici v Suchovršicích. Poté dojedete zase do Úpice a pak do Havlovic. Když budete v Havlovicích přejíždět řeku Úpu (hned za fotbalovým hřištěm), povšimněte si dřevěného krytého mostu, který je zapsán na seznam technických památek, má věšadlovou střechu a je 24m dlouhý. Podobný most najdete i v Suchovršicích.

Cyklistické léto v Trutnově

V horských letních dnech, kdy je ideální počasí na koupání, doporučujeme cyklistický výlet spojit s koupáním v areálu Dolce na břehu Dolského potoka, kde byla vystavěna soustava čtyř rybníků, většinou chovných, ale ten největší je určený ke koupání a je u něho i autokemp s restaurací Dolce Vita, minigolf, tobogán nebo půjčovna lodiček.

Trutnov a silniční cyklistika

Pro příznivce silniční cyklistiky (z nepřeberného množství různých etap a výletů v okolí Trutnova) vypíchneme asi 90-ti kilometrovou trasu. Z Trutnova přes Svobodu nad Úpou, Horní Maršov na Křižovatku Soutok Úp, kde končí relativně poklidná jízda do mírného stoupání. Tady jsme již v horách, a tak i stoupání tomu odpovídá. Po odbočení Doprava na vás čeká 12-ti kilometrový výjezd na Pomez boudy, který prověří, jak jste zdatní. Avšak nahoře na Pomezních boudách jako odměna čekají nezapomenutelné rozhledy po Krkonoších, a to i na polskou stranu. Dále přejedeme státní hranici (doporučujeme vzít si s sebou OP nebo jiný doklad totožnosti) a serpentinami sjíždíme dolů do Jarkowic a k nádrži Bukówka. Za ní na nás čeká ještě jeden nepříjemný kopec, ale pak se již blížíme k hraničnímu stu Lubawka, odkud je to zpět do Trutnova téměř jen z kopce, pokud nezvolíme trasu přes Žacléř.

Kde se na cyklovýletě občerstvit?

Na Dvoračce: Výletní restaurace leží na křižovatce mnoha turistických cest. V jídelním lístku najdete mnoho specialit i recepty tradiční české kuchyně. Restaurace disponuje krbem a hřištěm pro děti. www.dvoracka.cz

Váš prohlížeč možná nepodporuje zobrazení této zprávy.

Váš prohlížeč možná nepodporuje zobrazení této zprávy.

Poslední aktualizace: 27.6.2012
Trutnov – cyklistický ráj na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu