Loading...

TRUTNOV KOLÉBKOU ZIMNÍCH SPORTŮ

Tipy a novinky

Proč strávit zimní dovolenou právě v Trutnově? Máme pro vás hned několik argumentů. Město Trutnov podporuje rozvoj sportu, proto přímo v centru nebo nedalekém okolí najdete spoustu příležitostí, kde si dobít svou energii, zregenerovat tělo i mysl. Hlavní výhodou je dostupnost. Co by kamenem dohodil, je vzdálenost mezi Trutnovem a nejznámějšími horskými středisky, jako je Pec pod Sněžkou či Janské Lázně. Ne náhodou pochází spousta úspěšných sportovců právě z Trutnova. Pokud chcete strávit aktivní dovolenou, přijeďte nás navštívit a přesvědčíte se sami.

Z Trutnova na lyžařskou túru za pár minut
V poslední době velmi rozšířený a oblíbený sport, který je spojován s volností v přírodě. Volná pata, tulení pásy, teleskopické hole, jízda ve volném terénu, panenská příroda a vy? Ano, máme na mysli skialpinismus. Pokud patříte mezi ty, kteří nefandí přeplněným sjezdovkám a nekonečnému čekání ve frontách, a milujete krásnou přírodu v okolí Trutnova, následující řádky jsou určeny právě vám.

Po tuleních pásech na Rýchorskou boudu
Prvním vrcholem je Rýchorská bouda. Trasa je vhodná zejména pro začátečníky nebo nenáročné skialpinisty. Celý výlet lze zvládnout za 3 hodiny. Z centra Trutnova se za pouhých 15-20 minut dopravíte do Svobody nad Úpou, kde nasadíte tulení pásy a můžete stoupat vzhůru. Trutnovská Doprava nabízí opět přímé a rychlé spojení s horami. V první řadě skibus, který je určený právě pro lyžaře a zhruba každé dvě hodiny vyjíždí z autobusového nádraží ve směru Pec pod Sněžkou se zastávkou právě ve Svobodě nad Úpou. Další možností je využít malý vláček, s kterým se svezete až na konečnou stanici do Svobody nad Úpou. Ze svobodského nádraží se vydáte po žluté turistické značce na Rýchory/Rýchorskou boudu. Asi po400 metrechmůžete nazout svá prkýnka a pozvolným kopcem šlapat k našemu vrcholu. První výstup (na Kraví horu) vás odmění výhledem na Sněžku a přilehlé kopce. Tato panoramata nelze přehlédnout a ujistí vás , že jdete správným směrem. Před sebou máte krátkou rovinku poslední šancí si odpočinout, potom se připravte na stoupání kolem lovecké chaty Pašovky až na Rýchorský hřeben. Rýchorská bouda nabízí občerstvení nebo školu ochrany přírody KRNAPu. Následně máte několik možností: pozvolný sjezd zpátky do Svobody nad Úpou, nebo pokračovat po hřebeni se závěrečným sjezdem do Albeřického údolí, či Žacléře. Odtud opět můžete využít skibus, který vás zaveze zpátky do Trutnova. Trasu lze samozřejmě absolvovat také opačným směrem, a to z Žacléře na Rýchory se sjezdem do Svobody nad Úpou.

Z Trutnova do Pece pod Sněžkou, pak na hřebeny Krkonoš
Následující trasy se nacházejí v 1. zóně Krkonošského národního parku, většina z nich je značená pouze tyčemi, proto je velmi důležité si před výletem řádně naplánovat trasu (např. na www.krnap.cz). Setkáte se zde s technicky náročnějšími úseky, proto následující typy doporučujeme zkušenějším skialpinistům.

K výchozím místům do Pece pod Sněžkou lze opět využít přímého skibusového spojení z trutnovského autobusového nádraží.
1. Trutnov - Pec pod Sněžkou – Výrovka
Z Pece pod Sněžkou se vydáte pozvolným výstupem po červené do Modrého dolu. V oblasti Modrého dolu se pohybujete v lavinovém terénu, proto dbejte na maximální opatrnost a dodržujte zásady bezpečného pohybu. V úseku z Modrého dolu na Výrovku je cesta značena pouze tyčemi. Z Výrovky pak sjíždíte po zelené kolem Richterových bud. Občerstvení si můžete dopřát na Výrovce či Richterových boudách. V Trutnově můžete být zpátky za 4,5 hodiny, včetně zastávky na občerstvení.
2. Z Trutnova přes Pec až na nejvyšší horu
Opět vycházíme z oblíbené Pece pod Sněžkou po modré do Obřího dolu. Pozor na úsek Obří důl – Slezský dům. Je strmý a často zledovatělý. Od Slezského domu na nejvyšší vrchol Sněžku se držte červené barvy. Při přechodu buďte maximálně opatrní. Nejvyšší hora bývá často velmi zmrzlá. Sněžka je po většinu zimy nesjízdná díky extrémním povětrnostním podmínkám, proto doporučujeme pěší sestup po žluté. Ve spodní části můžete nasadit lyže a sjet až k horní stanici lanovky na Růžové hoře a pokračovat průsekem pod lanovkou až do Pece pod Sněžkou, nebo dále po žluté do Velké Úpy. Možnou zastávku na občerstvení máte hned na několika místech: Bouda v Obřím dole, Bouda pod Sněžkou, Slezský dům, Poštovna na Sněžce, Děčínská bouda na Růžohorkách. Jde o časově i fyzicky nejnáročnější celodenní výlet (min. 5 hodin).

Doporučená výbava skialpinisty: lavinový vyhledávač, lavinová sonda a lopata, větru a vodě odolná bunda, náhradní rukavice, mobilní telefon, lékárnička se základní výbavou.

Malý skialpinistický slovníček:
Tulení pásy – stoupací pásy, které se připevňují na skluznici;
Teleskopické hole – hole s nastavitelnou výškou;
Pípák – lavinový vyhledávač;
Sonda – lavinová sonda na vyhledávání zavalených lavinou;
Cikcaky – technicky náročnější, ale silově jednodušší styl chůze.

Nepodceňujte Hory aneb Patero nejdůležitějších zásad při pohybu v horách (z desatera zásad Horské služby):
1. Pečlivě naplánovat trasu s ohledem na vaši aktuální fyzickou a psychickou kondici. Získat co nejvíce informací o předpovědi počasí. Minimální počet účastníků túry jsou 3 osoby.
2. Před odchodem na túru informovat pracovníky recepce vašeho hotelu o plánované trase a době předpokládaného návratu.
3. Zásadně se nepohybovat mimo značené cesty.
4. Mít s sebou základně vybavenou lékárničku a umět poskytnout první pomoc. Znát zásady správného chování v případě pádu laviny, zabloudění či zřícení v špatně přístupném terénu.
5. Mít s sebou zapnutý a nabitý mobilní telefon. Znát kontakty jak na Horskou službu, tak na Zdravotní záchrannou službu.

Nejatraktivnější turistické cíle:
Vrchol nejvyšší Hory Sněžky, Rýchorský hřeben, oblast Modrého dolu a Luční boudy, Hnědý vrch v Peci pod Sněžkou.

Poslední aktualizace: 19.2.2013
TRUTNOV KOLÉBKOU ZIMNÍCH SPORTŮ na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu