Loading...

TURISTICKÁ SEZONA 2013 V PÍSKU BUDE BAVIT DĚTI I DOSPĚLÉ

Tipy a novinky

Leitmotivem letošní turistické sezony v Písku je 770. výročí první písemné zmínky o městě. Na své si ale nepřijdou jenom milovníci historie. Písečtí nabídnou všem svým návštěvníkům pestrou paletu kulturních a zážitkových akcí po celou sezonu. Zlatým hřebem se stane Městská slavnost „Dotkni se Písku 2013“, na niž zavítá král železný a zlatý s družinou rytířů i Pražský výběr v původní sestavě. Pro ideálně strávený čas na Písecku mohou návštěvníci doplnit svůj program o výlet do jedinečného přírodního zázemí města.

Kdy přesně bylo založeno královské město Písek, není známo. Jisté však je, že jeho jméno zaznamenal písař krále Václava I. roku 1243 na latinsky psanou listinu: „APUD PEZCH“, čili v Písku či u Písku. Od tohoto okamžiku uplyne v letošním roce právě 770 let. Přemyslovští panovníci projevovali Písku svoji přízeň nejen tím, že zde často pobývali, činili významná rozhodnutí, ale též vydávali své listiny. Udělili městu několik významných dekretů, z nichž Písek profituje do dnešních dnů. Významná regionální instituce Prácheňské muzeum v Písku připravuje pro letošní rok slavnostní odhalení pamětní desky upomínající na dávnou přítomnost českých králů v interiéru prastarého Píseckého hradu. Výstava „Příběh města Písku mapující nejvýznamnější prvky, které formovaly po uplynulých 770 let tvář města, uvede každého návštěvníka do místních reálií při návštěvě Turistického informačního centra.

V roce 2013 mohou návštěvníci Písku obdivovat krásu Kamenného mostu, nejstaršího dochovaného mostu v Česku, z nově zrekonstruovaného pravobřežního mostního předpolí – Fügnerova náměstí, lokality u malebného Domu U Slona. Úprava tohoto uzlového prostoru uzavřela pomyslný okruh kolem původního historického jádra, kterým může návštěvník nerušeně procházet a vnímat všemi smysly atmosféru města – vůni stromů v rozlehlých Palackého sadech, šumění splavu na řece Otavě, krásu městského panoramatu a také třeba energii z původních hrubě opracovaných kamenných kvádrů perly mezi českými mosty – Kamenného mostu v Písku. Ne náhodnou se stal hlavním motivem loga letošních oslav a sám také přivítá jako dějiště několik z nich: Jarní slavnost 30. 3., pohádkové Cipískoviště 17. – 19. 5., tradiční Městskou slavnost „Dotkni se Písku“ 14. - 16. 6., či později Svatomartinské slavnosti 10. 11. S oslavou výročí 770 let bude spojena i exteriérová výstava Most(y), která bude slavnostně zahájena právě na Fügnerově náměstí již 30. března na Bílou sobotu.

Prázdniny přinesou zejména netradiční akce – na počátku léta 28.-30.6 a 5.-7.7. si malí i velcí diváci mohou užít divadelní inscenaci souboru Buchty a loutky šitou přímo na míru letošnímu výročí. 8.-20.7. pak bude město patřit architektonické a umělecké dílně Dřevěné sympoziu Písek 2013. Divadlo Continuo představí 8.-22.8.svůj mezinárodní site-specific projekt. Dále Vás v červenci a srpnu v Písku přivítá Písecké kulturní léto – pestrá škála koncertů a představení. 12. – 13. 7. pořádá o. s. Přátelé Kamenného mostu další ze slavností, tentokrát Letní slavnost. Prázdniny zakončí Mezinárodní folklorní festival.

Na podzim písečtí připravili pestrou škálu eventů: zářijové Pivovarské slavnosti; Festival loutkových divadel; další ročník Festivalu Cool v plotě prezentující umělce vystupující samostatně pouze se svým nástrojem; v neposlední řadě potom netradiční osvětlení památek metodou Video mappingu. Milovníky koní zve Zemský hřebčinec Písek 18.10. na tradiční Hubertovu jízdu. Na závěr roku mohou turisté vychutnat všemi smysly sváteční období Adventu v historickém Písku. Nezaměnitelnou tvář má město protknuté vůněmi a ozvučené melodiemi tradičních vánočních písní. Písecký Advent má poklidnou atmosféru, která návštěvníka osloví. Sezona na Písecku bude pestrá!

Poslední aktualizace: 19.3.2013
TURISTICKÁ SEZONA 2013 V PÍSKU BUDE BAVIT DĚTI I DOSPĚLÉ na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu