TURISTIKU PODPORUJÍ
61 555 turistů a cestovatelů
112 070 výletů, turistických cílů, tras a cestopisů
1 397 264,- odměny za články
Vyberte, co Vás zajímá v oblasti Svět
Tipy na výlet vybrat: vše / nic
 ↓ 
Druh vybrat: vše / nic
Do přírody
Na golf
Na hory
Na kole
Se psem
Vinařská turistika
Za gastronomií
Za kulturou
Za sportem
Náročnost vybrat: vše / nic
Pro zdatnější
Romantika
Rodina s dětmi
Délka vybrat: vše / nic
Vycházka - půldenní
Celodenní výlet
Putování (více dnů)
Turistické cíle vybrat: vše / nic
 ↓ 
Doprava vybrat: vše / nic
Autobusová zastávka
ŽST
Letiště
Žel. stanice
Města, obce, vesnice vybrat: vše / nic
Vesnice
Městečko
Město
Osada
Samota
Městská část
Hlavní město
Přístav
Místní část
Náměstí
Ulice
Městys
Ostatní vybrat: vše / nic
Bivak
Hraniční přechod
Infocentrum
Nordic walking point
Ostatní
Turistická známka
WebKamera
Zajímavost
Památky a muzea vybrat: vše / nic
Hrad
Zámek
Zřícenina
Trosky
Kaple
Klášter
Pomník
Kříž
Chata
Muzeum
Bouda
Kostel
Památník
Měšťanský dům
Salaš, koliba
Letohrad
Farma
Hřebčín
Zámeček
Tvrz
Skanzen
Hradiště
Rotunda
Statek
Dům, budova
Chrám
Hřbitov
Hradby
Lapidárium
Kašna
Socha
Boží muka
Hrádek
Panský dvůr
Rychta
Pevnost, opevnění
Radnice
Drobné památky
Mešita
Synagoga
Příroda vybrat: vše / nic
Hora
Kopec
Štít
Vrchol
Jezero
Potok
Pleso
Rybník
Vodopád
Propast
Minerální pramen
Jeskyně
Krasový útvar
Údolí
Skalní útvar
Jezírko
Řeka
Říčka
Pohoří
Údolí, dolina
Kaňon
Sedlo
Travertíny
Planina
Hřeben
Louka
Pramen
Kámen
Zahrada
Rašeliniště
Slatě
Památný strom
Přírodní park
Ostrov
Sopka
Pobřeží
Poušť
Park
Rokle
Přírodní památka
Vodní nádrž
Studánka
Soutěska
Tůň
Pláž
Poloostrov
Bažina, mokřady
Sport a rekreace vybrat: vše / nic
Lázně
Rekreační oblast
Koňská stezka
Aquapark
Letovisko
Koupaliště
Ledovec
Ski areál
Golf
Půjčovna lodí
Cyklo bar - hospůdka
Cyklo shop - servis
Potápění
Zábava, atrakce
Půjčovna kol
Vinařský cíl
Technické zajímavosti vybrat: vše / nic
Důl, štola, šachta
Elektrárna
Jez
Lanovka
Mlýn
Most
Přehrada
Rozhledna
Technická památka
Zvonice
Výletní místa a parky vybrat: vše / nic
CHKO
Chodník, naučná stezka
Národní park
Odpočinkové místo
Orientační bod
Poutní místo
Rezervace
Rozcestí
Turistická trasa
Turistické destinace
Vyhlídka
Výletní místo
ZOO a botanické zahrady vybrat: vše / nic
Arboretum
Botanická zahrada
ZOO
Trasy vybrat: vše / nic
 ↓ 
Typ vybrat: vše / nic
Autem
Balónem
Běžecká trasa
Běžky
Cyklotrasa
Golf
In line brusle
Pěší trasa
Po vodě
Ski areál
Náročnost vybrat: vše / nic
Malá náročnost
Střední náročnost
Velká náročnost
Cestopisy vybrat: vše / nic
Tipy a novinky vybrat: vše / nic
Rady a tipy vybrat: vše / nic
 ↓ 
Doprava
Jídlo a ubytování
Ostatní
Peníze a ceny
Práce a život
Zdraví a bezpečnost
Moje dovolená vybrat: vše / nic
 ↓ 
Kdy jsme jeli vybrat: vše / nic
Jaro
Léto
Podzim
Zima
Délka dovolené vybrat: vše / nic
Méně než 1 týden (do 6 dní)
1 týden (7-9 dní)
Delší než 1 týden (10-12 dní)
2 týdny a více (13 a více dní)
S kým vybrat: vše / nic
Rodina s dětmi do 5-ti let
Rodina s dětmi do 10-ti let
Rodina s dětmi 10-18 let
S partnerem
S přáteli
Typ vybrat: vše / nic
Pobyt
Aktivní dovolená
Poznávací dovolená
Eurovíkend
Plavba
Prodloužený víkend
Zaměření vybrat: vše / nic
K moři
Na lyže
Za zábavou a poznáním
Do přírody
Na hory
Cyklo
Se psem
Na vodu
Aerobic
Golf
Wellness
Potápění
Za kulturou
Zábavné parky
Aquaparky
Gastronomie
Jak jsme jeli vybrat: vše / nic
Autem
Autobusem
Letadlem
Lodí
Jinak
Jak a kde jsme bydleli vybrat: vše / nic
Dům / rekreační objekt
Kemp
Apartmán
Hotel / Penzion
Stravování na dovolené vybrat: vše / nic
Vlastní
Snídaně
Večeře
Polopenze
Plná penze
All Inclusive
Ultra all inclusive
Fotogalerie vybrat: vše / nic
zobrazit výsledky
Změnit oblast
Vyhledat oblast:

Ukončení sezóny na památkách Jihomoravského kraje

Tipy a novinky

Fotografie (1)

Letošní sezóna se památkovým objektům v Jihomoravském kraji opět vydařila. Všechny památkové objekty ve správě Národního památkového ústavu, územní památkové správy v Kroměříži hlásí nárůst návštěvnosti oproti loňskému roku. Na úspěšnou sezónu měly vliv nejen tradiční a návštěvníky oblíbené akce, ale i nově otevřené výstavy a expozice. Domácích turistů přišlo více, protože poklesl zájem o dovolené v cizině.

Na návštěvnost památek v uplynulé sezóně naopak nemělo až takový vliv počasí jak jsme bývali zvyklí, turisté chodili v podstatě rovnoměrně, ať bylo horko nebo chladno či pršelo.

V období od 1. ledna do 31. října 2016 navštívilo naše památky (hrad Bítov, zámek Bučovice, zámek Kunštát, zámek Lednice, zámek Lysice, zámek Milotice, hrad Pernštejn, zámek Rájec nad Svitavou, zámek Uherčice, zámek Valtice, hrad Veveří a zámek Vranov nad Dyjí) celkem 1 033 601 návštěvníků, což je o 22% vyšší návštěvnost než v loňském roce, kdy si za stejné období památky prohlédlo 807 992 osob.

V letošním roce pořádal Národní památkový ústav při příležitosti 700. výročí narození císaře Karla IV. řadu akcí, které nám připomněly nejen největšího Lucemburka, ale i stopy, které jeho rod zanechal v zemích Koruny české. Lucemburský rok 2016 je součástí projektu Po stopách šlechtických rodů, který připomíná nejvýznamnější aristokratické a panovnické rody. Na památkách v Jihomoravském kraji bylo tou nejvýraznější akcí Lucemburského roku otevření nové stálé expozice Lev a orlice. Moravští Lucemburkové a jejich hrad.

Letošní sezóna se mimořádně vydařila i na hradě Bítově, kde převažovali tuzemští návštěvníci, především rodiny s dětmi a cyklisté. Ze zahraničí přijelo více návštěvníků z Rakouska a Slovenska.

Prohlídková trasa byla doplněna o nové novogotické vybavení obou ložnic. Dále se podařilo restaurovat další část sbírky zvířecích vycpanin, letos šlo o větší kusy jako medvědy, tygra, leoparda, lvici, velké dravé ptáky, výry a orly. Byl restaurován novogotický šestiboký stůl, který bude součástí 1. okruhu a návštěvníci jej uvidí v příští sezóně. Pracuje se na restaurování 9 ks arabských a evropských sedel. Toto restaurování bylo kvůli finanční náročnosti rozděleno do několika etap a první dvě restaurovaná sedla budou moci návštěvníci obdivovat v příštím roce v hradní zbrojnici. Největší letošní opravou přesahující až do roku 2017 je oprava střech jižního křídla a budovy hradního paláce v částce 16 mil. Kč. Pracuje se na opravě prostor hradního pivovaru, který by měl být v sezóně 2017 otevřen návštěvníkům.

Zámek v Uherčicích se letos poprvé, po realizaci obnovy vegetačních úprav zámeckých zahrad a parků v letech 2014 – 2015, zapojil do červnové akce Víkend otevřených zahrad. O komentované prohlídky byl mimořádný zájem, zámek tedy nejen počítá se svou účastí v dalších ročnících, ale do budoucna plánuje zámecké zahrady a parky začlenit jako samostatný prohlídkový okruh, pravděpodobně doplněný prohlídkou zámeckého lihovaru jako technické památky.

Ve Vranově nad Dyjí se návštěvnickému zájmu těšila tradiční květinová výstava Vranovská lilie, ale také další programy Vranovského kulturního léta. Již nyní byla zahájena první etapa generální rekonstrukce střech a dojde i na opravy zdiva na Novém Hrádku.

O víkendu na přelomu dubna a května byla na hrad Veveří zapůjčena z Karlštejna kopie Svatováclavské koruny. Tato akce byla na Veveří první v rámci Lucemburského roku. Korunu na Veveří vidělo 1 767 návštěvníků. Na začátku července byla otevřena nová stálá expozice věnovaná rodu Lucemburků. Výstava Lev a orlice. Moravští Lucemburkové a jejich hrad představila návštěvníkům moravskou větev rodu Lucemburků. Výstava také ukázala podobu hradu Veveří, kterou mu vtiskli právě moravští Lucemburkové. U příležitosti zahájení výstavy byla ve spolupráci s Arcibiskupstvím pražským zcela mimořádně prezentována významná relikvie z boleslavského pokladu – rukavice sv. Vojtěcha. Novou stálou expozici vidělo od jejího otevření více než 41 000 návštěvníků. Milé překvapení čekalo i na návštěvníky I. prohlídkového okruhu, protože byly dokončeny úpravy Červeného salonu, který se tím stal po Palácové jídelně druhou kompletně opravenou místností. Práce na úpravách interiérů budou probíhat také přes nastávající zimní období.

Na zámku v Bučovicích měla v letošním roce největší úspěch výstava Háčkovaná móda na zámku, která je pro velký zájem návštěvníků prodloužena do příštího roku. Na zvýšení návštěvnosti zámku, cca 22% měli vliv i návštěvníci z ciziny, především ze Slovenska.

Zámek Kunštát doplnil prohlídkovou trasu o nově restaurované obrazy a nábytek. A v zámecké kapli sv. Josefa byla zrestaurována klasicistní vitraj. Dále byly obnoveny zděné konstrukce zámeckého příkopu v rámci projekčních prací „Kompletní rekonstrukce elektroinstalace objektu Horního zámku a Obnova opěrného zdiva zemního valu.“

Zámek Lednice má již několik let prodlouženou provozní dobu, zcela uzavřen je pouze v lednu. Díky tomu se návštěvnost zámku stále zvyšuje. V letošní sezóně to bylo o 25 000 osob oproti roku minulému. Kromě tradičních 4 tras na zámku, skleníku, minaretu a Janohradu měli návštěvníci možnost navštívit řadu akcí: muzikál Jazz Side Story, pravidelná představení Dvorního divadla, koncert v zámecké kapli. S největším ohlasem se již tradičně setkaly noční prohlídky formou hraných scének, tentokrát na téma Biblické příběhy. I v letošním roce pokračuje restaurování mozaikových dlažeb na minaretu, pro příští sezónu se plánuje jejich zpřístupnění veřejnosti a pokračovat se bude také v obnově venkovního pláště minaretu. Návštěvníci mohli letos obdivovat restaurovaný třípatrový lustr ve vstupní hale, v současné době se restaurují vzácné papírové tapety v čínském salónu a renesanční šperkovnice. Také se připravuje rozsáhlý projekt pro žádost do IROPu (Integrovaného operačního programu), který by měl zahrnovat opravu katakomb pod skleníkem, maurského domku, cest v parku, vybavení parku lavičkami a dalším mobiliářem, restaurování soch a váz na parteru a mnoho dalšího. O adventních víkendech mají návštěvníci možnost vidět I. prohlídkový okruh doplněný vánoční výzdobou a ukázkou svátečního stolování včetně ochutnávky cukroví a poslechu vánočních koled.

Letošní návštěvnická sezóna se i na zámku v Lysicích bude řadit zcela jistě mezi ty nejúspěšnější. Konečně se podařilo překročit (od roku 2008) třicetitisícovou návštěvnost. Největší zájem o zámek v Lysicích měly rodiny s dětmi a individuální návštěvníci, kteří si prohlédli nejen interiéry, ale i romantickou zahradu s ojedinělou kolonádou. Zahraniční návštěvníky, především z německy hovořících zemí, přilákala nová interaktivní výstava o spisovatelce Marii von Ebner-Eschenbach, která byla otevřena v červnu.

Přehled objektů a jejich návštěvnosti v letošním a loňském roce

Státní hrad Bítov(http://www.hradbitov.cz/)

období: 1. 1. 2016 – 31. 10. 2016 68 283

1. 1. 2015 – 31. 10. 2015 58 921

Státní zámek Bučovice(http://www.zamek-bucovice.cz/)

období: 1. 1. 2016 – 31. 10. 2016 10 272

1. 1. 2015 – 31. 10. 2015 7 557

Státní zámek Kunštát (http://www.zamek-kunstat.cz/)

období: 1. 1. 2016 – 31. 10. 2016 10 223

1. 1. 2015 – 31. 10. 2015 8 997

Státní zámek Lednice (http://www.zamek-lednice.com/)
návštěvnost objektu zámek Lednice (včetně Janohradu)

období: 1. 1. 2016 – 31. 10. 2016 422 360

1. 1. 2015 – 31. 10. 2015 397 269

Státní zámek Lysice (http://www.zameklysice.cz/)

období: 1. 1. 2016 – 31. 10. 2016 32 457

1. 1. 2015 – 31. 10. 2015 26 611

Státní zámek Milotice (http://www.zamekmilotice.cz/)

období: 1. 1. 2016 – 31. 10. 2016 37 018

1. 1. 2015 – 31. 10. 2015 31 810

Státní hrad Pernštejn (http://www.hrad-pernstejn.eu/)

období: 1. 1. 2016 – 31. 10. 2016 113 423

1. 1. 2015 – 31. 10. 2015 70 707

Státní zámek Rájec nad Svitavou (http://www.zamekrajec.cz/)

období: 1. 1. 2016 – 31. 10. 2016 28 401

1. 1. 2015 – 31. 10. 2015 25 632

Státní zámek Uherčice (http://www.zamek-uhercice.cz/)

období: 1. 1. 2016 – 31. 10. 2016 4 313

1. 1. 2015 – 31. 10. 2015 2 240

Státní zámek Valtice (http://www.zamek-valtice.cz/)

období: 1. 1. 2016 – 31. 10. 2016 143 766

1. 1. 2015 – 31. 10. 2015 51 368

Státní hrad Veveří (http://www.veveri.cz/)

období: 1. 1. 2016 – 31. 10. 2016 98 037

1. 1. 2015 – 31. 10. 2015 73 943

Státní zámek Vranov nad Dyjí (http://www.zamek-vranov.cz/)
návštěvnost objektu včetně Nového Hrádku

období: 1. 1. 2016 – 31. 10. 2016 65 048

1. 1. 2015 – 31. 10. 2015 52 937

Adventní a vánoční akce, které na památkových objektech NPÚ ÚPS v Kroměříži proběhnou do konce roku 2016:

Informace k památkovým objektům:

Státní hrad Bítov, Jan Binder, kastelán, 728 779 105, binder.jan@npu.cz, http://www.hradbitov.cz/

Státní zámek Bučovice, Bc. Jana Burianková, kastelánka, 724 095 281, buriankova.jana@npu.cz, http://www.zamek-bucovice.cz/

Státní zámek Kunštát, Bc. Radim Štěpán, kastelán, 602 343 337, stepan.radim@npu.cz , http://www.zamek-kunstat.cz/

Státní zámek Lednice, Ivana Holásková, kastelánka, 602 550 587, holaskova.ivana@npu.cz, http://www.zamek-lednice.com/

Státní zámek Lysice, Bc. Martina Rudolfová, kastelánka, 606 373 553, lysice@npu.cz, rudolfova.martina@npu.cz, http://www.zameklysice.cz/

Státní zámek Milotice, Mgr. Evžen Boček, kastelán, 724 663 501, bocek.evzen@npu.cz, http://www.zamekmilotice.cz/

Státní hrad Pernštejn, Mgr. Zdeněk Škrabal, kastelán, 721 230 076, skrabal.zdenek@npu.cz, http://www.hrad-pernstejn.eu/

Státní zámek Rájec nad Svitavou, Jana Kopecká, kastelánka, 723 398 968, kopecka.jana@npu.cz, http://www.zamekrajec.cz/

Státní zámek Uherčice, Eva Štěpánová, kastelánka, 607 650 192, stepanova.eva@npu.cz, http://www.zamek-uhercice.cz/

Státní zámek Valtice, Mgr. Richard Svoboda, kastelán, 604 600 606, svoboda.richard@npu.cz http://www.zamek-valtice.cz/

Státní hrad Veveří, Mgr. Lenka Florková, kastelánka, 724 703 429, florkova.lenka@npu.cz, http://www.veveri.cz/

Státní zámek Vranov nad Dyjí, Bc. Radek Ryšavý, kastelán, 775 882 294, rysavy.radek@npu.cz http://www.zamek-vranov.cz/, http:/www.novy-hradek.eu/

Další informace na www.npu.cz

Poslední aktualizace: 16.11.2016
Hodnotit kvalitu příspěvku
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Svět