Loading...

Už Vás nebaví šedá upocená posilovna? Vyběhněte ven a rozdejte si to s přírodou!

Tipy a novinky

Běh v přírodě, ať už po stezkách či mimo ně se pro nadšené sportovkyně stal novým módním hitem. Trailové, či Crossové běhy, jak se jím správně říká, vás posílí nejen na těle, ale i na duši. Dají vám totiž pocit volnosti. Nejste ničím vázána a můžete běžet přímo za nosem. Co na tom, když je to do kopce nebo lesem. Prostě běžíte tam, kam vám vaše plíce a srdce dovolí.

Návrat k přirozenosti? Revoluce v běžeckém sportu
Když se řekne Cross nebo Trail, odborníci mezi tím nevidí příliš jasnou hranici. Asi nejpřesnější definicí je, že se odlišují v uběhnuté vzdálenosti a rychlosti běhu. Trail je o celodenním běžeckém výletu, o překonávání sama sebe, o posouvání limitů. V Čechách to byla donedávna téměř neznámá záležitost, které holdují spíše osamocené jednotlivkyně než skupinky, které vyrazí o víkendu na kolo v partě. Přitom je i u nás řada míst, kde by se celodenní výběhy daly provozovat v ideálních podmínkách a rajské přírodě.

Po lučinách, po skalinách…
Pro normální výběhy vám mohou posloužit parky, lesní stezky a pěšiny ve vašem okolí. Cesta hlavně nesmí být vyasfaltovaná. Fajnšmekři dávají přednost běhu po nevytyčených trasách, prostě se vrhnou rovnou do polí, luk, lesů a hor. V Čechách se těší oblibě třeba náhorní plošiny Krušných hor, Šumavy a Jizerek. Ano, stejná místa, kam obvykle jezdíme na běžky. Pravým rájem jsou pak italské Dolomity - ohlušující ticho a kolem vás velikány větší než v Tatrách.

Botky samochodky
Říkalo se, že pro kros, tedy běh po nerovnostech, je třeba pevná a bytelná obuv, která nohu ochrání před vyvrknutím a nárazy do kamenů, větví a jiných překážek. S tím posledním se dá určitě souhlasit, ale co se týče ochrany zdraví vašeho chodidla, názory jsou různé. Kdo z vás už si vyzkoušel chodit po horách ve sportovní botě, zjistil, že se mu jde mnohem lépe, než v těžkých pohorkách. Nejenže má boty lehčí a potřebuje tak pro celodenní chůzi méně energie, ale má i větší cit pro koncový došlap.

Specifika krosové boty
- bývá odolnější vůči opotřebení včetně nárazu na překážku (kámen, pařez)
- pevněji obepíná nohu, má výrazně hrubší a tvrdší podrážku pro lepší záběr
- chodidlo je usazeno níže pro lepší stabilitu a vnímání povrchu.
- některé modely mají voděodolný svršek
- jsou obvykle dražší než silniční boty

Daleko důležitější než konstrukce boty je samozřejmě stav vašich chodidel a vůbec celé tělesné schránky. Pravidelné cvičení, protahování a posilování vás udělají odolnými vůči většině náhlých tahů a tlaků.

Co se nosí dnes?
I mezi krosovými botami zuří spor výrobců o lehkou minimalistickou botu a o tu těžší, technologickou. Panují zde i názory, že těžší váhy by měly běhat v bytelnějších botách, ale i to se dnes zdá některým vrcholovým běžcům překonané. Obecně spíše radí, aby si běžci zvykali hned od začátku na ty lehké, jelikož v tom je prý běžecká budoucnost. „Většina etablovaných značek v posledních sezónách tíhne k tzv. minimalismu. Bohužel ani ne tak cenovému, jako spíše váhovému. Lehké, nízké, ohebné, prodyšné a ploché boty pro pohodlí a vhodnou míru opory. Botky, které přirozeně padnou a v kterých se budete cítit jako při běhu naboso. Běžkyně chtějí prožívat prostě maximální souznění s povrchem a svobodu nespoutaného pohybu“, tvrdí Roman Blažek ze SPORTMALL.CZ

Pro a proti…
Lehké modely mají pochopitelně i nevýhody. Prodyšný vršek boty totiž nezabrání vniknutí vody a bláta (nepříjemné to je zejména na bocích) a boty se rychleji zašpiní. Navíc nakopnutí tvrdé překážky může docela pěkně zabolet. To vše ale překoná velký cit pro povrch a schopnost zapojit do odrazu palec nohy. Prostě volně dýchat i chodidly.

Každá běžkyně je originál
Nejdůležitější je mít soudnost a nedat se pobláznit marketingovými kampaněmi etablovaných značek. Popřemýšlejte, zda jste pokročilé běžkyně a máte perfektně zvládnutou techniku běhu, nebo zda jste s divokým během na úplném začátku. Pokud už běháte déle a chcete zkusit něco jiného, běh v minimalistických botách může být tím pravým novým zážitkem. V dobré běžecké botě pro vás bude potěšení zakousnout se do každého kopce, který se vám postaví do cesty.

A jaké botičky jsou letos in? Radí Vám Sportmall.cz!

Poslední aktualizace: 22.4.2013
Už Vás nebaví šedá upocená posilovna? Vyběhněte ven a rozdejte si to s přírodou! na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu