Loading...

V jihlavském podzemí se netěží, ale vaří české zlato!

Tipy a novinky

Přísloví "Kde se dobře vaří, tam se dobře daří" platí pro Radniční restauraci a pivovar v Jihlavě dvojnásob. Začátkem května tomu budou 3 roky, kdy Radniční oblékla zcela nový kabát. A kromě zkušeného týmu kuchařů tady alchymii vaření bravurně zastává i sládek Jarda Dorážka z Radničního minipivovaru. Nehledejte však komín, ani složitou pivovarskou technologii. Originální minipivovar je umístěn v podzemních prostorech na Masarykově náměstí, přímo v srdci Radniční pivnice. Svoje pivo si tak popíjíte na dosah pivovarské varny a povětšinou máte i možnost sledovat sládka při tom, jak vaří další várku zlatavého moku.

Pivo z Radničního minipivovaru se těší stále většímu zájmu nejen v samotné Jihlavě, ale i v Praze, Brně, Hradci Králové a dalších koutech České republiky. Důkazem toho je i cenné zlato, které minipivovar získal na Jarní ceně českých sládků 2014 v pivovarském dvoře Zvíkov, a to za své Pšeničné pivo. A čím je zdejší pivo zvláštní? Všeobecně se dá říci, že všechna piva z Radničního minipivovaru mají jedno společné - nejsou filtrovaná ani pasterovaná, a díky tomu se v pivu zachovávají všechny původní výživné látky. Pivo je hutnější a působí velmi blahodárně na lidský organizmus.

Celoroční nabídku Radničního pivovaru tvoří piva IGNÁC - světlý ležák 12°, ZIKMUND - polotmavý speciál 13°, ovocná piva ZUZANA 12° a zmiňované PŠENIČNÉ pivo - Weizenbier 12°. Ale tou pravou zajímavostí jsou nejrůznější Radniční speciály, které se v průběhu roku vaří v návaznosti na danou sezónu. Zatímco na jaře nemůže chybět Velikonoční vídeňský ležák 12°, letní hvězdou na čepu je poctivě hořká JISKRA 10°. Podzimu vévodí dýňové pivo Pumpkin Ale (čti "ejl") 12° vařené z čerstvých dýní a pivní kalendář zakončuje tradiční Vánoční zázvorový speciál s medem 13°. Mezitím se střídají další, především svrchně kvašená piva, např. Amber Ale 14°, e-IPA 15° nebo Stout 15°.

A protože v Radniční jdou novinkám vstříc, odstartovali v roce 2013 ojedinělý projekt Single Hop "Ejl". Sládek každý měsíc vaří limitovanou várku piva typu Pale Ale, kdy zachovává stejný postup vaření, pouze každý měsíc použije jiný chmel. Stal se z toho tzv. kontrolovaný experiment, díky němuž je možné porovnávat vliv konkrétních druhů chmele na chuť, barvu a vůni piva. Do projektu se zapojila řada pivních barů po celé České republice a dokonce už i v Polsku. Projekt měl takový úspěch, že se chmelový kalendář v Radniční sestavoval i na letošní rok. Ovšem původní limitovaná várka vzala za své a musela být navýšena.

Radniční, to ale není jen pivovar. Kromě pivnice můžete zavítat do nekuřácké Radniční restaurace pod klenutými stropy s výhledem na historické centrum Masarykova náměstí. Nabídka restaurace se nese ve znamení české kuchyně v moderním pojetí a vedle pokrmů na stálé kartě se střídají speciální nabídky a degustační menu zaměřené na suroviny typické pro konkrétní sezónu. Kromě vlastního piva ochutnáte širokou nabídku kvalitních vín z Moravy i ze zahraničí a nejen na letní zahrádce oceníte tajemství dortíkové lednice nebo osvěžující drinky z čerstvě vymačkaného ovoce. Radniční je zkrátka místem, kde se tvoří poctivá gastronomie a nejen to. Můžete zde uspořádat svou firemní akci, svatební hostinu, školní sraz, zamluvit si prohlídku pivovaru nebo jen tak posedět s přáteli. Dokonce se tu můžete stát Sládkem na jeden den a naučit se vařit pivo. A několikrát do měsíce na Radniční ožívá také Klubová scéna, takže ani milovníci koncertů si tady nepřijdou zkrátka.

Takže nezapomeňte - až budete na příště projíždět Vysočinou, odbočte z D1 do centra Jihlavy a zavítejte do Radniční restaurace a pivovaru… P.S.: A síťovku na láhve s sebou, ať si nějaké to zlato odvezete ve skle na ochutnání domů.

Co se děje v Radniční:

Den růžových vín již podruhé v Jihlavě… a čeká nás pořádná rosé paráda! Vylovte v šatníku nějaký parádní růžový outfit nebo doplněk a jde se degustovat. Kromě růžových vín nás čeká odpoledne plné gastronomických radovánek. Bublinky budeme sekat šavlí, nebude chybět živá hudba, růžovky budeme párovat k nejrůznějším dobrotám, ochutnáme letní drinky z růžového… Zkrátka VIDÍME TO RŮŽOVĚ a těšíme se u skleničky rosé na viděnou!

4. ročník festivalu minipivovarů přinese tradičně skvělé pivo od sládků z malých, rukodělných pivovarů, samozřejmě večerní dobrou muziku a po celý den unikátní spojení s evropskými závody dřevorubců EUROJACK. Takže si zapište do diářů, pivních deníčků nebo klidně i za uši, že v sobotu 14. června vedou všechny cesty do Jihlavy.

Radniční restaurace a pivovar Jihlava
Masarykovo nám. 66/67, Jihlava
www.radnicni-jihlava.cz
Facebook: Radniční restaurace a pivovar Jihlava

Poslední aktualizace: 24.4.2014
V jihlavském podzemí se netěží, ale vaří české zlato! na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu